do. apr 21st, 2022

Koekoek, dag beste lezers,

Alles goed?

Hebben jullie ook zo genoten van de marathon van Rotterdam en de fe – no – me – na – le overwinning van Bashir?

Ik mag het hopen.

Over de eerste 20 minuten van de marathon van Rotterdam kan ik kort zijn, die ik heb gemist.

De reden daarvoor is pijnlijk en gênant, maar eerlijkheid boven alles, wij kunnen het de lezers wel toevertrouwen. Het was de verjaardag van mijn poezemieke, de enige echte Kathelijne Verboomen. Dienaangaande had ik beloofd dat ik naar de bakker zou gaan, terwijl zij geheel stressvrij in de zetel zou kunnen uitrusten en wachten op mij. Dat voorstel stuitte op enige twijfel, en Kathelijne opperde dat zij wel even zelf zou gaan. Tuttut, ik hield voet bij stuk en met gezwinde tred repten wij ons naar de bakker, en nog veel rapper was ik terug, want Bashir Abdi zou het Europees Record aanvallen!

Tot Kathelijne me vroeg wie de heer Edouard Van Hese was, want zijn naam stond op de bestelling die ik had meegenomen.

“Eduard wie?”, vroeg ik, al met een half oog bij de marathon, “Ik ken helemaal geen Edouard Van Hese! Wie is in hemelsnaam Edouard Van Hese?”

Waarop Kathelijne snedig replikeerde:

Dat is de meneer wiens bestelling je hebt meegenomen.

en geloof het of niet, maar op dat moment rinkelde de telefoon. Het was de bakker, ze hadden een tamelijk accuut probleempje aan de hand met ene meneer Van Hese, die niet zinnens was om huiswaarts te keren zonder z’n bestelling. Enfin, dus ondergetekende terug naar de bakker, en dat werd me nog een hele miserie, want ik vroeg waarom zij mij de verkeerde bestelling hadden meegegeven, en zij vroegen dan weer waarom ik met de arme meneer Van Hese z’n pistolets ribbedebie was, waarop ik dan weer zei dat meneer Van Hese nog van geluk mocht spreken, en blij mocht zijn dat ik helemaal was teruggereden, want dat de marathon van Rotterdam op het punt stond te beginnen, enfin, dat was nog een hele discussie, met veel vijven en zessen.

Waardoor ik dus de eerste twintig minuten lelijk gemist heb.

Maar goed, eens rustig in de zetel gezeten, was het wél genieten van elke minuut. Halverwege kwam de kopgroep door in minder dan 1u02!

Wat een verschroeiend tempo was me dat!

Toen Marius Kipserem plots een versnelling plaatste, vreesde ik het ergste.

Maar Bashir bleef ijzig kalm, en de rest is geschiedenis.

Nu moet ik zeggen dat wij bezoekers over de vloer hadden, en normaliter zijn er dan twee spelregels. Te weten, uno, geen televisie. En secundo, misschien nog wel belangrijker, het woord “marathon” is dan volstrekt taboe.

Dit om evidente redenen.

Deze cartoon werd me ooit door Kathelijne bezorgd, met als toelichting:

“Had over jou kunnen gaan”.

Maar goed, nood breekt wet, en in dit geval kon ik geen twee seconden lang op m’n ontbijtstoel blijven zitten, aldus mocht ik uiteindelijk toch naar de marathon van Rotterdam kijken!

Wat een prachtige race, van Bashir. En zo’n wereldtijd: 2:03:36. Daarmee vestigt Bashir een nieuw Europees Record, en hij is ineens ook de eerste Europeaan die onder de 2u04 loopt!

Helemaal door het dak ging ik, van kinderlijk en puur enthousiasme!

Aan de brunchtafel hoorde ik een vaag gemompel, en ik ving flarden op als “… daar valt geen rechte voor mee te ploegen …”, maar goed, na de wedstijd hebben wij wél onmiddellijk en braafjes de televisie uitgezet.

Ah, voor ik het vergeet, wij gingen het over Sevilla hebben.

Kathelijne en mezelf zijn daar al eens op vakantie geweest, en dat vond ik een prachtige stad. Aangenaam toeven, het was er toen wel een dikke 40 graden celsius, hopelijk is het er op 20 februari iets frisser :-). (Over de trip naar Sevilla lees je hier meer: “No8do”).

Het goede nieuws is dat ook Benny meegaat, met de beknopte samenvatting:

 • Snelle marathon ✅
 • Start 830✅
 • Flessen water, geen bekers ✅
 • Je kan vanuit Eindhoven vliegen en Ryanair ✅
 • 🔴🔴🔴✅
 • Sangria, gin post marathon ✅✅

Binnen Team Fischer had dit uiteraard onmiddellijk de nodige weerklank, met opmerkingen genre:

 • “Ik wil ook mee! Of neen, ik hoor hier juist van mijn vrouw dat ik niet mag :-(“
 • “We huren een hotel!”
 • “Hoe lang is dat rijden?”
 • En zo voorts, en zo verder.

Bij wijze van uitzondering was er één team mate van Team Fischer die wél wist waarover hij sprak, Glenn:

Heel fijne ervaring, in 2020, een van de laatste marathons voor alles op slot ging … Het was een vlak en snel parcours. ‘s Morgens was het 13 graden en aan de aankomst was het 19 graden. In de namiddag was het iets meer dan 20 graden, een ideaal sangria-weertje! 😁”

Zo, daar doen we het voor.

Zelf zegt de organisatie, in alle bescheidenheid:

In the Maratón de Sevilla there will be 10,000 runners. It has a spectacular circuit, the flattest in Europe, that passes through the most emblematic places in the city such as the Plaza de España, Torre del Oro, La Giralda, Maria Luisa Park or La Maestranza. The Maratón de Sevilla is perfect to achieve a great time due to its flat circuit at sea level, and protected from the wind, the climate of the city in late February, the beautiful course that returns to the historic and touristic area with more public, the excellent attention to runners recognized by participants and institutions, and because Seville offers all the touristic conditions for the visitors to live a unique week.

(Link: Sevilla Marathon 2022 (zurichmaratonsevilla.es)

Wat me wel aangenaam lijkt: er is slechts één wedstrijd, de marathon. Jammer voor de kids, jammer voor de liefhebbers van de 10km en de halve marathon, jammer voor de fans van estafette- en business-toestanden, maar er is in Sevilla slechts één race, de marathon.

Zo, bij deze, we hebben weer een doel, en we kunnen opnieuw beginnen trainen.

Mochten de eerwaarde lezers al ervaringen hebben met Sevilla en marathon aldaar, wij vernemen het graag!

Met sportieve groeten,

Peter

5 gedachte over “Sevilla”
 1. Bashir zei dat Rotterdam een thuiswedstrijd voor hem was en dat hij af en toe doof werd van de aanmoediging. Zo mooi om hem te zien lopen in het Kralingse bos en later op tv. Ongelooflijke prestatie en Rotterdam is hem dankbaar want nu is onze marathon weer een paar seconden sneller dan die van Amsterdam.

  Alle goeds voor Sevilla. Ik weet waar het ligt en dat is alles.

 2. Sevilla ken ik niet, Peter. Maar de omschrijving klopt ook voor Sevilla : stad, parcours en zelfs de weersvoorspelling (begin december) – wel twee keer zoveel deelnemers. Enkele marathons verder in je carrière kan je die er dan ook eens bijnemen.
  Succes !

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: