zo. jan 30th, 2022

Beste lezers,

Hardlopen is een passie, een keuze van het hart, daar zullen wij het hopelijk wel over eens zijn?

Maar af en toe kan het geen kwaad dat wij het leven eens door de financiële bril bekijken, toch?

De rekening moet kloppen!

Nou, wij vroegen het eens aan de eerwaarde leden van team Fischer, hoeveel zij maandelijks aan hun hobby spenderen?

Dan kan je er gif op innemen: érnstige antwoorden gegarandeerd.

Tamara:

“Dat reken ik liever niet uit, mijn man probeert zijn anti-depressiva af te bouwen :-)”

Enfin, gelukkig waren er ook enkele serieuze antwoorden.

1. Verdringing

Eerste observatie, véél lopers die het niet willen weten.

In de psychologie noemen ze dat verdringing: 

“Verdringing” of “traumatische dissociatie”  is in de psychoanalyse een afweermechanisme van het bewuste “Ich” dat herinneringen naar het onderbewuste verdrukt. Het begrip gaat terug op Sigmund Freud en vond vervolgens ingang in de bredere psychologie. Het hervinden van verdrongen zaken door therapie werd populair doorheen de 20ste eeuw, maar werd uiteindelijk weerlegd en afgewezen. Het concept ‘verdringing’ raakte wetenschappelijk in diskrediet, maar het leeft bij sommige hardlopers wél intens verder, bij voorbeeld, wanneer gevraagd wordt hoeveel zij maandelijks aan hun hobby spenderen” (link)

Ook Bjorn lieten weten:

“Ik hou het niet precies bij, maar het idee dat mensen van hardlopen hadden als ‘goedkope’ sport, is wel voorbij 🙂. Nu, dat is ook omdat ik er mij zo in smijt, het kan misschien wel een stuk goedkoper …”

Dat kunnen wij bevestigen.

Grote bedrijven hebben hun marketing wel op orde, als wij de verhalen mogen geloven!

2. Twee uitersten.

In ieder geval, wij zien hier twee uitersten naar voor komen!

Het ene uiterste is de categorie van de hardlopers zonder ruggengraat.

Claudia bevestigt:

“Aangezien ik geen ruggengraat heb qua inschrijven voor wedstrijden en zo, zal het mij per maand wel zo’n 300 euro – minimaal – kosten. Dat is voor inschrijven, gelletjes, rode bietensap, nieuwe kledij, benzine om naar de wedstrijd te rijden, etc.”

Voorts was er nog iemand die 600 euro per startnummer betaalt, als ik me niet vergis was dat de dochter van Marc Coucke.

Het andere uiterste zijn hardlopers die met 75 euro, all included, rondkomen.

Eentje komt met 14 euro per maand rond, wij zullen hem maar bij naam noemen, Alexander:

“Met 14 euro per maand kom ik toe. M’n loopschoenen leen ik van de buren, ik bedoel, ik gebruik hun afdragertjes. M’n katoenen t-shirtje uit de jaren ’80 doet het nog prima. M’n sportrepen en m’n gelletjes maak ik zelf met de restjes van de boterhammetjes van m’n schoolgaande kinderen, die eten meestal maar de helft op. Als sportdrank gebruik ik kraantjeswater. Als er een wedstrijd is, dan mag ik gewoonlijk wel meerijden met de buren, al doen ze de laatste tijd wel lastig, ze vroegen laatst of ik de helft wou bijleggen, toen ben ik maar met de fiets gegaan. Bij blessures vraag ik aan m’n echtgenote om mij te masseren. Veel bakt ze er niet van, om eerlijk te zijn. Maar je zou eens moeten weten hoeveel ik er mee uitspaar, in vergelijking met een échte kinesist!”  

Enfin, ook werd meermaals gemeld dat je hardlopen zo duur of zo goedkoop maakt als je zélf wilt.

Bv. wanneer Jan in de groep deelde dat de marathontrip naar Lissabon een rib uit z’n lijf zal kosten, niet in het minst omdat zijn echgenote meegaat, en zij de credit card meekrijgt om te gaan shoppen gedurende drie uur, vier uur, vijf uur, al naar gelang de tijd dat de marathon in beslag zal nemen, waren er toch verschillende reacties van deze strekking:

“Laat ze dan thuis, Jan.”

Waarbij het voor mij niet helemaal duidelijk was of die “ze” nu eigenlijk betrekking heeft op de credit card, dan wel op de echtgenote van Jan.

In ieder geval, wij willen hier geen huwelijkscrisis op ons geweten hebben, dus huppakee, wij gaan gezwind naar het volgende puntje:

3. De boekhouding.

Nog een observatie: de ene hardloper gooit er met de pet naar, en heeft eigenlijk geen flauw idee hoeveel het nu precies kost.

Bij voorbeeld Nick zegt: “Elk uur dat ik loop kan ik niet factureren. Maar elk uur dat ik loop kan ik niet werken en is zo rustgevend: dus is die hoge prijs direct weg. Lopen is onbetaalbaar en het houdt me in evenwicht.”

Waarbij zijn lieftallige echtgenote dan bevestigt: “Mo zo schgoane gezeid vint! 😘“.

Speciaal voor Claudia, dit betekent: “Dat heb je mooi gezegd, lekkere tijger van me!”.

Mààr, ten opzichte van de hardlopers die het ongeveer weten, heb je ook de gedisciplineerde hardlopers, bij wie die rekening perfect klopt!

Christof:

“Wij zijn met twee. Ik heb het hier allemaal staan in een documentje: 3.546,90 € / jaar, gedeeld door twee = 298,90 € / twee personen, gedeeld door twee, is 149,45 € per maand per persoon. Let wel, dat is zonder dit er bijgeteld: gelletjes, voeding,voedingssupplementen, steunzolen, doktersbezoeken, benzine naar wedstrijden, extra kledij, foamrollers, een mat, elastieken, etc.”

Luiwammes als ik ben, had ik nadrukkelijk verzocht om het al netjes uit te rekenen (zoals in het voorbeeld hierboven), maar Marleen schreef:

“Twee paar schoenen per jaar, ik bedoel, loopschoenen, 1 paar is rond de 180 €. M’n loopkledij wens ik om 6 maand te vernieuwen, dat is ongeveer 100 € per zes maanden. Vitaminen en andere sport drankjes en extra’s 60 € om de 6 maanden. Loopclub is 50 € / jaar, maar om de 3 jaar krijg je 15% korting. Dan de steunzolen en kinesist, dat weet ik niet precies. Andere snufjes zoals een loopbril, en draadloze oortjes kostten 180€”

Nou, dat mocht ik dus nog zelf gaan uitrekenen hé.

Tjongejonge, “blogger”, dat is me nog eens een hondenstiel.

Ik zou het m’n eigen kinderen niet aanraden.

In ieder geval, dit leek wel een vraagstuk, met die korting en zo, zeker een half uur ben ik zoet geweest. Uiteindelijk kwam ik op à peu près 75 euro per maand uit.

Soit. Naar de toekomst toe zou ik toch durven voorstellen dat Marleen haar financiën zélf op orde houdt.

En de conclusie is … ?

En nu?

Hoeveel kost hardlopen nu per maand, voor de gemiddelde hardloper?

Wel, met het nodige oog voor statistiek en rekenkunde kwam ik op …

(TROMGEROFFEL … !!!)

153,63 euro.

A peu près, ik kan me natuurlijk hier of daar een klein beetje misrekend hebben, vroeger heb ik niet altijd even goed opgelet tijdens de les wiskunde, dus ik steek er m’n rechterhand niet voor in het vuur, en m’n linkerhand al helemààl niet, want daar schrijf ik mee.

Zo. Dat geeft toch wel te denken. Dat wij als hardloper zo veel geld uitgeven aan wat vroeger als de goedkoopst mogelijke hobby in de markt werd gezet.

Filosofisch gesproken gaan wij dan ook uit de ether met Jeffrey, die bevestigt:

“Ach, beter zo dan dat ik hele dagen op café zit, zeg m’n vriendin!”

Dit was het voor vandaag, wij wensen iedereen een fijne weekend toe!

Met sportieve groeten,

Peter

P.S. Vergeet je niet in te schrijven!

2 gedachte over “Hoeveel kost hardlopen per maand?”
  1. Hoeveel het lopen me ondertussen gekost heeft weet ik niet. Ik heb er een heleboel mensen mee onderhouden, dat zeker en vast. Van kinderslaafjes in zuid-Azië tot kinésisten, vliegtuigpiloten, en weet ik nog allemaal… Toch even benadrukken dat ik die eersten betere levensomstandigheden toedicht dan de waanzin waarin ze moeten leven. Maar to the point, als ik dan niet weet wat het me heeft gekost wat weet ik dan wel? Ik heb er mijn leven mee gekocht, met dat lopen van me. Geestelijke ontspanning, inspanning, natuurmomenten, competitie, identiteit, sociaal contact en vriendschap. Lopen is dus eerder wie je bent, dan wat je doet. Kostelijk goed..

  2. Hoeveel het lopen me ondertussen gekost heeft weet ik niet. Ik heb er een heleboel mensen mee onderhouden, dat zeker en vast. Van kinderslaafjes in Zuid-Azië tot kinesisten, vliegtuigpiloten, goede doelen en weet ik nog allemaal… Toch even benadrukken dat ik die eersten betere levensomstandigheden toedicht dan de waanzin waarin ze moeten leven. Maar to the point, als ik dan niet weet wat het me heeft gekost wat weet ik dan wel? Ik heb er mijn leven mee gekocht, met dat lopen van me. Geestelijke ontspanning, inspanning, natuurmomenten, competitie, identiteit, sociaal contact en vriendschap. Lopen is dus eerder wie je bent, dan wat je doet. Kostelijk goed..

Geef een reactie