za. jan 29th, 2022

Beste lezers,

Het gaat hard bij Team Fischer. Zo hard dat we aan het internationaliseren zijn geslagen. Daarbij hebben we uiteraard éérst naar onze Noorderburen gekeken.

Bij deze vallen wij (spreekwoordelijk) met de deur in huis bij Claudia!

In deze blogpost vertelt Claudia over hardlopen, over marathons, over ultrarunning, over Team Fischer, en over haar ultieme droom! 🙂

Fasten your seatbelts, here we go!

(PETER) Wie is Claudia?

(CLAUDIA) “Dag, ik ben Claudia. 44 jaar jong, mama van Ruben (15 jaar), en trotse bazin van twee poezen, Oscar en Felix. Ik woon in Enschede, en ik werk bij KPN als commercieel medewerkster. In m’n vrije tijd ben ik hardlooptrainer bij Avanti Glanerbrug, in regio Enschede.

Ik ben graag in groep & ik hou van sociale contacten, ik help graag mensen. Voorts ben ik soms ietwat druk en van de hak op de tak, maar daar hebben we het zo dadelijk nog over … In m’n resterende vrije tijd studeer ik sportpsychologie. Ik vind de mens een zeer boeiend fenomeen.”

(PETER) Ik ook. Vertel eens, hoe ben je in bij Team Fischer verzeild geraakt?

(CLAUDIA) “Ah. Via social media volgde ik Benny al een tijdje, en af en toe vroeg ik om advies, waarbij Benny me telkens goed hielp. Ooit zei ik aan Benny dat ik de teamkledij heel mooi vind, en van het één kwam het ander.

Ik liep voornamelijk langere afstanden, en ik wou graag iets sneller worden op de kortere afstanden.

Ooit ontmoette ik Hilde al eens, op het Ultrafestival in Deventer. Dat was in september 2020. Héél leuk. Je kan er 3u, 6u, 12u, of 24u aan één stuk hardlopen, al naargelang je zin hebt. Dat is écht een heel festival, met tentjes, etc., héél sfeervol. Volgende editie hoop dat we met een héél grote groep van Team Fischer aan de start verschijnen!”

(PETER) Juist. En hoe valt het mee (of tegen), als lid van een Belgisch team?

(Claudia) “Hééééééél erg leuk! Team Fischer lijkt wel een familie voor me! Het is een kwestie van tijd, voor ik verhuis naar Oostende 🙂 (Grapje)

Wel, ik vind het erg relaxed, het maakt niet uit of je langzaam of snel bent, iedereen is welkom in de club. Ik voel me heel goed thuis in de club, Inez, Kenneth, etc. zijn ondertussen echte vrienden geworden! Wel ben ik van nature een beetje wispelturig, moet ik zeggen, ik pas af en toe zelf m’n schema aan. Maar dat vind ik juist fijn: Benny geeft me veel ruimte, hij wil me niet veranderen, het werkt prima zo.

Ik wou eigenlijk eens de omgekeerde vraag stellen Peter: hoe valt het voor een Belgische club mee om een Nederlandse hardloopster aan boord te hebben?”

(PETER) Ik stel hier de vragen, Claudia. De volgende vraag luidt als volgt: wat betekent hardlopen voor jou?

(Claudia) “Vroeger deed ik hardlopen vooral als aanvulling op andere sporten (kickboxen), maar op een bepaald punt ben ik méér gaan hardlopen, en is dat m’n passie geworden. Hardlopen is voor mij een rustmoment. Ik heb een druk leven en het is vaak druk in m’n hoofd. Ik loop graag alleen, dan hoef ik even niet te praten, en dan kan het stil worden in m’n hoofd.

Al kan hardlopen ook een heel sociaal gebeuren zijn, bv. als ik dinsdagavond training geef aan een heel gemotiveerde, leuke groep hardlopers.

Hardlopen aan een lage hartslag was erg lastig voor me, dat was een echte uitdaging. Nu gaat dat beter.

In mijn leven is hardlopen best een commitment, ik ga bv. vroeg naar bed, om het allemaal te kunnen bolwerken.”

(PETER) Wat heb je ervaren als fijnste hoogtepunt & meest ellendige laagtepunt in je “loopbaan”?

(Claudia) “Laagtepunt was een DNF (Did Not Finish). Dat voelde echt als “falen”. Pff, als je dat op social media post, dat voelt toch aan alsof het een mislukking was, en je denkt dat iedereen wel z’n mening zal hebben. Natuurlijk is dat niet zo. Het hoort er gewoon bij. Ook professionele atleten kunnen een offday hebben. Zo’n DNF is een leermoment. Ik ga dat dan analyseren, wat er is fout gegaan, etc. Ik weet bv. dat ik soms te snel start, en in een ultraloop is dat killing.

M’n mooiste ervaring was het Ultrafestival waar ik 12 uur liep, van 9u ‘s avonds tot 9u ‘s morgens, ik liep 83 km! Om 4u ‘s nachts deed ik een kort dutje, en toen eindigde ik op de 3de plaats, dat was een fantastische ervaring. Toen dacht ik echt, “Waw. Je kan écht veel meer dan je denkt!”.

Als ultraloper ben je toch een speciaal soort mens, je moet die volharding hebben, en echt tot het uiterste willen gaan.”

(PETER) Mooi! Wat zijn nu je volgende doelen … ?

(Claudia) “Op 17 oktober loop ik m’n 8ste marathon, dat wordt de marathon van Amsterdam, die zal ik samen met Hannelore lopen (haar eerste marathon).

Misschien doe ik de week op voorhand nog een trail van 37 km.

Denk je dat dat verstandig is?”

(PETER) Neen.

(Claudia) “Oei. Nou, m’n hart ligt bij trail running en bij langere afstanden … Dus op 27 November neem ik deel aan 65 km in Kampen. Vervolgens dacht ik aan de Halve van Egmond op het strand & in de duinen (9 januari), en dan zoek ik nog een fijne voorjaarsmarathon, eventueel in België!

Als we dan nog verder vooruitblikken, in september 2022 zou ik bij het Ultrafestival graag mijn debuut maken op de 24 uur! Liefst tesamen met een héél grote groep van Team Fischer.

En als ik nog méér mag dromen: het jaar erna wil ik graag de 190 km aantikken!”

(PETER) … Waarom?

(Claudia) “Dat is m’n ultieme droom. Om een kwalificatie te behalen voor de Spartathlon!

Dat lijkt me zo mooi. Bijna mythisch, die 256 km …

Dat vind ik zo mooi aan ultralopen: het is ook fijn voor iets oudere hardlopers, het tempo wordt minder belangrijk, en volharding treedt op de voorgrond!”

(PETER) “Gelukkig doet het geen zeer”, zeggen ze bij ons. Claudia, heb jij nog één advies voor de lezers?

(Claudia) “Je moet zorgen dat wanneer je ‘s avonds in bed ligt, je nooit denkt: “Ik had dàt niet moeten doen” of “Ik had dat wél moeten doen”.

Ik probeer nooit spijt te hebben: elke keer weer maak je de keuze die je het beste lijkt, en dan moet je er voor gaan.

En als dat fout gaat, is het een leermoment.!”

(PETER) Hartelijk dank, Claudia! Tot 7 november, voor de groepstraining in De Haan!

(Claudia) “OK, tot dan!”

====

Zo, beste lezers, dit was Claudia, die de internationalisering van Team Fischer érnstig neemt!

Hebben jullie nog vragen voor Claudia?

Shoot!

Met sportieve groeten,

Peter

P.S. En niet vergeten in te schrijven! 

Geef een reactie