za. jan 29th, 2022
https://athleticsweekly.com/interviews/storming-sara-hall-redemptive-london-marathon-1039935352/

Beste lezers,

Tijdens de London Marathon heb ik toch iets te veel naar de mannen gekeken, en iets te weinig naar de vrouwen.

Dat overkomt me niet vaak.

In ieder geval, wij hebben het met onze arendsblik nog eens goed bekeken: de race van Sara Hall, daar valt maar één woord voor te verzinnen: epic!

Brigid Kosgei (Kenya) was natuurlijk untouchable, niemand kwam in de buurt van haar 2:18:58. Maar Sara Hall (USA), die heeft me toch de race van haar leven gelopen … ! Rustig begonnen, enfin, rustig: na 10 km kwam ze door in 33 minuten, in 10de positie, en waarempel, zij liep kluit alleen.

Halverwege liep ze nog steeds moederziel alleen, en in 9de positie.

Vanaf dan begon het – plots – hard te gaan! Op 25 km haalde ze Vivian Cheruiyot in (de winnares van de London Marathon in 2018), en toen er een pacer uitviel, liep ze zowaar 7de.

Na 35 km, waar het gewoonlijk toch lastig wordt, rukte Sara Hall gezwind op naar de 5de plaats, en op kilometer 40, klaar voor de eindsprint, liep ze in de 3de positie, goed voor een mooie podiumplaats.

En dan!

Hall had aan kilometer 40 bijna 40 seconden achterstand op Ruth Chepngetich (de 4de snelste dame ter wereld op de marathon!), en dan zou je toch denken: “dat haalt ze nooit meer in”.  Nou moe, Sara Hall zet dan alles op alles, en het resultaat is een verschroeiende eindsprint! :

“Hall caught sight of Chepngetich, providing the necessary motivation to dig into her deepest reserves. Pumping her ams, gasping desperately for air, and throwing her body forward with every stride, Hall closed the gap on a fading Chepngetich, and made the pass just 100 meters from the finish line, beating her by four seconds, 2:22:01 to 2:22:05. An incredible ending to a race that Hall — and her fans — will not soon forget”

Dit is de link, je ziet hier het filmpje met de laatste 3 minuten van deze fenomenale sprint!

Een schitterende persoonlijk record voor Sara Hall, in 2:22:01, zij was er zowaar zelf van in shock:

“I was just fighting the whole way, catching people,” Hall said after the race. “Seeing the world champion [Chepngetich] in the last lap, that definitely motivated me to give it my all. I’m still kind of in shock, to be honest” (link)

Enfin, en toen begon de heisa: welke schoenen droeg Sara?

Juist.

Een goede vraag.

Normaliter zal je mij niet snel grapjes horen maken over dames en het aantal hunner schoenen en dies meer, wij zijn ons leven nog niet beu, dus indien mogelijk blijven wij zo ver mogelijk weg van dit heikele onderwerp.

Maar toch, nu kan het even niet anders. Zowat elke elite-atleet in London droeg immers de onvermijdelijke Nike-schoenen. Brigid Kosgei en Ruth Chepngetich, opteerden voor de Alphafly. Idem dito voor Eliud Kipchoge en de meeste mannen, bijna allemaal op pad met de Alphafly, en dat is toch een vreemd ogende klomp, als de lezers mijn persoonlijke mening zouden vragen.

De winnaar bij de heren, de Ethiopiër Shura Kitata, koos ook voor Nike, maar dan voor de ZoomX-schoen.

Edoch, Sara liep met Asics, en zij had het over een “development shoe”.

Een “development shoe”, wat is dat nu weer, dacht ik?

Na de hele controverse over de schoenen van Nike, met de nieuwe springplaat-techniek, dacht ik dat zulks nu nét verboden was in het nieuwe reglement, om met schoenen te lopen die niet vrij verkrijgbaar zijn in de handel.

Dat was dan verkeerd gedacht.

Wij lazen hierover:

“Approved shoes are to be made available prior to an international competition for distribution to any uncontracted elite athlete via an Athletic Shoe Availability Scheme. This does not mean that shoes have to be available to the public to be worn in competition”

En:

“The new World Athletics rules state there can’t be any “prototypes” or “one off” shoes, but it does not say it has to be available to the public. If it meets the plate and stack height requirements, and has been made available via the (relatively undefined) “Availability Scheme” then it would be allowed” (link )

Pfff.

Dat lijkt me eerder mistig.

De lezers zullen nu misschien denken, “wat voor een difficiel ventje is me dat?”, maar toch: als Jan Met De Pet die “development shoe” nergens kan aankopen, is het dan toch niet eerder een beetje een “prototype”?

In ieder geval, de Grote Vraag was dus, met welke schoenen Sara Hall nu precies liep?

Wel, ze leken op de Asics Metaracer, maar dan met een héél dikke laag Flytefoam.

Wat wil nu het toeval? Wel, zelf loopt jullie blogger sinds enkele weken ook met de Metaracer traint.

En tot dusver, een heel fijne ervaring, al zeggen wij het zelf. Niet echt een loopschoen met de gemiddelde “carbon plate”, want het verhaal zit hier anders in elkaar:

“The carbon plate is situated in between the rubber outsole and the midsole, to provide a high level of shock absorption, while maximizing energy transfer from the carbon plate” ( link)

Met als gevolg dat je die plaat maar weinig (of niet) voelt, en er is geen overdaad aan demping.

Het is een vlakke, lage schoen, en de tractie is bijzonder goed, vind ik.

We geven het niet graag toe, maar het is één van de betere loopschoenen die ik reeds aan mijn poezelige voetjes mocht aantrekken. Kathelijne zal het willen beamen: wij kunnen ondertussen wel vergelijken 🙂

En dan hebben wij nog niet eens het development-model kunnen testen!

Mocht Sara dit lezen, dan zijn wij graag bereid om, voor het goede doel, eens deel te nemen aan het “Availability Scheme”!😊

Met sportieve groeten,

Peter

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie