wo. jul 6th, 2022

Suguru 4Beste lezers, 

Vandaag gaan wij het eens over Suguru Osako hebben, een van de betere Japanse marathonlopers, om niet te zeggen, dé allerbeste.

Wie de marathon in Tokyo dit jaar heeft gevolgd, zal deze meneer zeker kennen.

Onze allereigenste Bashir Abdi eindigde op de tweede plaats, en hij liet er een wereldtijd noteren, in een recent interview in De Tijd (godbetert) lazen wij daarover:

“Na zijn fabelachtige 2:04:49 begin maart in Tokio, de op één na snelste tijd van een Europeaan ooit, was hij helemaal in de mood om te knallen op de Spelen”.

Helaas, daar zou corona anders over beslissen. Maar dus, Suguru Osako eindigde in Tokyo als 4de: 

Het was een vreemde bedoening, daar in Tokyo, met minder dan 200 marathonlopers, en toch zag je hier en daar dikke rijen publiek (filmpje). Halverwege liepen Suguru & Bashir nog netjes samen. Er stond die dag voor Sugura veel op het spel want hij wou zich kwalificeren voor de Olympische Spelen, en dat is mooi gelukt:

“This was a race I’ve been targeting all long. I managed to set a new record, which I hope I can build on from here”, said an emotional Osako, who was in tears during the post-race interview.”

Suguru 2De tranen hadden misschien ook een financieel tintje, want met 2u05 kon Suguru het Japanse nationaal record aanscherpen, en daar hangt maar liefst 100 miljoen aan vast.

Weliswaar 100 miljoen Japanse yen, maar toch, dat is nog steeds een slordige 800.000 euro: er zijn niet veel landen waar je met de marathon dit soort bedragen kan verdienen.

Hardlopen is big business in Japan, daar schreven we al eens over (“Hakone”), met warme dank aan het ekiden-systeem dat stevig wordt gesponsord door grote bedrijven. Dat systeem stelt duizenden hardlopers in staat om professioneel met hun hobby (of zeg maar, hun passie), bezig te zijn.

Maar goed. Sugura werd in 1991 geboren & hij groeide op in Machida, een stadje in de buurt van Groot-Tokyo. Machida telt ongeveer 422.000 inwoners en de bevolkingsdichtheid bedraagt er 6.000 inwoners per km², de lezers mogen zelf eens becijferen op hoeveel vierkante centimeter per persoon dat neerkomt 🙂

Voor de volledigheid: Machida is de plaats waar Satoshi Tajiri zijn jeugd doorbracht, alvorens Pokémon uit te vinden. Tajiri Satoshi zou later getuigen dat zijn jeugdherinneringen aan Machida, zoals bij voorbeeld het vangen en folteren van onschuldige en weerloze insecten, in grote mate hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Pokémon.  

Enfin, in ieder geval, vanaf 2010 brak Sugura door op nationaal vlak, en bv. op de 10 km liep hij toen een PB van 28:35 minuten (op de World Junior Championships in Athletics). Datzelfde jaar zette hij het Japanse junior record neer op de halve marathon, in 1:01:47, waarmee hij de Ageo City Half Marathon won.

Zeven jaar later debuteerde Suguru op de marathon, in Fukuoka. Hij liet er onmiddelijk een mooie 2u07-tijd optekenen.

Suguru 3

En nu, het strafste van allemaal, amper één jaar later, op de marathon van Chicago (in 2018, dus), werd Suguru derde, en met zijn eindtijd van 2:05:50 verbrak hij toen al ‘ns een keer het nationaal record van Japan. Bàm, ook goed  voor 100 miljoen yen!

Suguru 5Wat ik het allermooiste vind aan deze marathonloper is zijn loopstijl. Zo lichtvoetig. Een prima voorvoetlanding, knie telkens hoog, een flukse en stevige zwaai met de hielen (“high buttkick”), een kadans van 184 stappen/minuut, enfin, visueel lijkt het wel of het marathontempo hem nu ‘ns werkelijk geen enkele moeite kost.

Op Youtube vind je filmpjes met de analyse van zijn loopstijl (link), knap om zien.

Ter vergelijking, toen jullie nederige blogger eens een eindje ging trainen in het park, kon hij een kleine vlegelluid en duidelijk tegen z’n papa horen zeggen: “Kijk, papa, dààr, kijk, een boerenpaard!”

Suguru 6Enfin, dit om maar te zeggen, het is een streling voor het oog, om  Suguru dartel door het (prachtige) Japanse landschap te zien vlammen.

Nu ja, 1m70 en 50 kg droog aan de haak, dat zorgt natuurlijk voor weinig ballast aan boord 🙂 

Conclusie: laten wij maar eerlijk en oprecht door het leven gaan: de kloof met Keniaanse & Ethiopische marathonlopers is erg groot, op z’n minst 25 Keniaanse & Ethiopische marathonlopers zijn sneller (link).  En toch, hoe de Japanners dapper hun ding blijven doen, het is toch knap hoe ze in Tokyo 16 van de top 25 plaatsen kunnen bezetten. Hardlopen lééft er, en de ethiek is zuiver en eenvoudig: afzien, afzien, afzien. 

En tot slot, wie de avonturen van Suguru Osaka graagt verder volgt, dit is de enige echte Instagram-account (link).

Met sportieve groeten, en een warme こんばんは / konbanwa!  

Peter

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: