vr. jan 28th, 2022

Eens iets andersBeste lezers,

Zullen wij het, voor de verandering, eens over iets anders hebben?

Want dagelijks worden wij overspoeld door een overvloed aan slecht nieuws, en telkenmale vragen wij ons dan toch luidop af, vertwijfeld en de wanhoop nabij, wanneer gaan we nu eindelijk de piek ‘ns een keertje bereiken, potverpitjes?

Het probleem is dat zulks maar lastig in te schatten valt. Volgens Maggie is het simpel, nog een weekje of twee op onze tandjes bijten, et c’est ça, dan zijn we erover, over de piek. En volgens Donald is de piek zelfs al achter de rug, nog voor de paasvakantie goed en wel begint, is iedereen weer aan het werk.

Helaas, volgens Marc & de collega’s virologen, kunnen wij best alvast onze zomervakantie annuleren, alsmede alle loopwedstrijden, in 2020.

Waarbij ik dan vurig hoop dat de viro-logen hun naam eer aan zullen doen.

IMG_20200322_120532_466

Laten wij het dus gauw over iets anders hebben.

Over hardlopen, dus.

Wij zijn de laatste weken op een flauwe maintenance-modus teruggevallen.

Af en toe een rustig toertje van 10 km, en dat is het.

Moederziel alleen. Social distancing, het kost mij waarlijk maar weinig moeite.

Altijd krak hetzelfde toertje, in het park van Tervuren. Waarbij iemand op Strava vroeg:

“Loop jij altijd hetzelfde toertje?”

En jullie blogger, immer vriendelijk en gedienstig, want zo is hij opgevoed, als een beleefde jongen:

“Jazeker”.

Ook al zijn onze gedachten dezer dagen bij alle families die getroffen zijn door Covid-19 ellende en verdriet, toch droomden wij vandaag eventjes weg.

strava4772655366622942231Aanleiding was een blog van Matthias uit het verre Kruishoutem.

Voor de volledigheid, Kruishoutem is een pittoresk plaatsje in Oost-Vlaanderen, gelegen ergens halverwege tussen Deinze en Oudenaarde, en recentelijk besloten Kruishoutem en Zingem eens te spreken over het mogelijkerwijze samensmelten hunner dorpskernen, et voilà, van het een kwam het ander, en zodus en zodoende kwam de nieuwe fusiegemeente “Kruisem” tot stand.

In Kruisem heb je nog kleinere pittoreske plaatsjes zoals Marolle, Lozer, Nokere en Wannegem-Lede. In Wannegem-Lede, zijn er dan weer twee nog kleinere plaatsjes, en met een beetje verbeelding en creativiteit kunnen de lezers dat zelf ook raden: dat zijn Wannegem enerzijds, en Lede anderzijds.

Groot-Kruisem staat bekend als eiergemeente. Tijdens het paasweekend vinden in Kruisem de “gulden eifeesten” plaats, waar telkenmale gigantisch veel volk op afkomt, tenzij er juist een of ander raarsoortig virus is uitgebroken, waar wij het vandaag niet over gaan hebben.

IMG_20200403_222720_545Enfin, wegens de uitzonderlijke omstandigheden worden er dit jaar géén eierboer of eikoningin verkozen, en tevens wordt de eierworp vanop de kerktoren geannuleerd,en dat vind ik dan weer een prima zaak, want als je er eens diep over nadenkt: kippen leggen toch geen eieren opdat wij er mee zouden smossen?

De smulpapen onder ons zullen Kruisem ook wel kennen van het Hof Van Cleve, waar je lekker kan schransen en boemelen en fijnproeven, tenzij er natuurlijk juist een raarsoortig virus is uitgebroken.

Dan kan je in Kruisem met een tikje geluk nét iets gaan afhalen bij de Chinees, al wordt het favoriete streekgerecht, gelakte vleermuis in appelsiensaus, momenteel afgeraden om gezondheidsredenen.

Enfin, waar waren we gebleven, ondertussen?

De blog van Matthias, uit Kruishoutem! 

Dit is de link: https://chasing3.be/2020/welke-post-corona-marathon/

Kort gezegd komt het er op neer dat Matthias was ingeschreven voor de Maasmarathon, en eigenlijk qua trainingen bijzonder goed op dreef was, klaar om een dikke vette Sub3 te lopen, toen er plots, geheel onverwacht, een of ander raarsoortig virus uitbrak, potverpitjes!

Aan het einde van z’n blog schreef Matthias:

“Op 19 juni is er de Nacht van Vlaanderen in Torhout. De oudste marathon van België, zo blijkt. Leuk! Ook die ziet er op het eerste zicht vlak uit én officieel opgemeten. Wel een beetje een atypische marathon, aangezien het een avondmarathon is die start om 20u. Laat ons hopen dat het coronavirus, waar wij het vandaag niet over gaan hebben, tegen dan onder bedwang is, maar zeker is dat helaas niet!”

Ah.

DSC_1765Toen begon ik me toch te dromen …

Zou dat kunnen, zou dat mogelijk zijn, dat wij tegen eind juni terug (kleinschalige) marathons mogen lopen … ?

In plaats van ons ledig te houden met nostalgische foto’s te posten, uit de oude doos …?

Wat mij betreft zou de tijd er al lang niets meer toe doen.

De kans héél klein natuurlijk. En safety first, natuurlijk.

Maar gewoon, het gevoel alleen al, om nog eens die magische 42,195 km te mogen lopen! OK, zonder publiek, als dat helpt om het veilig te houden.

En als we dan eens allemaal véél afstand houden … ?

Enfin. Dromen mag, toch?

En als de kust tegen eind juni nog niet veilig is, dan wordt het maar voor het najaar. In het najaar zal je – voor zover wij er kijk op hebben – elke week vijf à zes marathons kunnen lopen! 🙂

Met sportieve groeten,

Peter

 

 

2 gedachte over “Eens iets anders?”
  1. Al eerder een reactie geplaatst maar hij verschijnt niet dus nog maar een keer. Zorg er vooral voor dat je met het loopvirus besmet blijft. Het beste is om iedere dag je loopschoenen aan te trekken al is het maar achter je laptop thuis. Als de loopkoorts daalt ga dan zo snel mogelijk naar buiten om een toertje te lopen zodat de besmetting gehandhaafd blijft.

Geef een reactie