za. jan 29th, 2022

SteenokkerzeelBeste lezers,

Heden geniet ik nog na van de wonderbaarlijke dag die zich voltrok, sippend van mijn kopje groene thee met zeewier.

Over groene thee met zeewier kan je veel lelijke dingen zeggen, maar het grote voordeel van dit drankje is dat het bijzonder gezond is voor hardlopers:

“Zeewier heeft véél goede eigenschappen, het bevat namelijk veel ijzer, een hele resem gezonde mineralen, en het is een bron van jodium. Dat laatste is belangrijk omdat veel hardlopers daar een tekort aan hebben”.

Het nadeel is dan weer dat je kopje thee op deze manier naar zeewier smaakt.

20200104_211306Maar goed, het was vandaag dus een érg fijne dag, want ons Quintje werd één jaar!

Stel het je voor. Een jaartje geleden was ons Quintje nog een geheel weerloos prutske, die zijn dagen vulde met slapen, en zijn pampertjes met kaka.

Een echt prinsje, rustig van gemoed, als wij op restaurant gingen, kwam hij slapend aan & ging hij slapend weer naar huis.

Daar hebben we nu geen last meer van, entertainment is z’n middle name.

Inmiddels hebben wij een kloek beertje in huis, die stevig op zijn eigen beentjes staat. Als papa zegt: “Quint, je bordje niet op de grond gooien hé, dat mag niet!”, dan kijkt hij me rustig aan, en zonder te verpinken keilt hij dan z’n bordje inclusief de gezonde groentenpap met zeewier, op de grond.

Dan zie je ‘m denken:

20200104_114712“Als die kwakkebol denkt dat hij me de les moet spellen, en erger nog, dat ik groentenpap met zeewier ga eten, dan staan ‘m nog bijzonder onaangename verrassingen te wachten!”

Enfin, allemaal goed en wel, maar na de verjaardagstaart was het de hoogste tijd voor een streepje sport, en na twee weken rustig-aan trainen (last aan de rechterkuit), stond er vandaag (eindelijk!) nog eens een échte training op het programma.

Zijnde: 4 km opwarmen, 3 keer een tempoblok van 3 km aan 4:20 min/km, en dan nog 4 km uitlopen.

Aan Kathelijne vroeg ik om me uit de auto te gooien ter hoogte van Steenokkerzeel, weliswaar op een moment dat de wagen oftewel stil zou staan, dan wel, toch zeer langzaam zou rijden.

En aldus geschiedde. Beste lezers, wat is het in Steenokkerzeel fijn hardlopen!

DSC_1320Dat dorpje ademt gewoon een en al geschiedenis uit!

De lezers weten het misschien, of misschien ook niet, maar Zita van Bourbon-Parma heeft nog in Steenokkerzeel gewoond!

Deze Zita mogen de eerwaarde lezers wel niet verwarren met Rooie Zita, van Bakelandt, Pier den Bult, Pé Bruneel, en de andere kompanen.

Neen, Zita van Bourbon-Parma, dat was de keizerin van Oostenrijk en Hongarije!

Alstublieft!

Nu, je zou dus verwachten dat de keizerin van Oostenrijk en Hongarije oftewel in Oostenrijk woonde, oftewel in Hongarije, maar neen, de keizerin woonde in Steenokkerzeel!

Vlak na de Eerste Wereldoorlog, werd ten aanzien van Zita van Bourbon-Parma en haar echtgenoot, aartshertog Karel I van Oostenrijk, gezegd dat zij zich niet meer te moeien hadden met de politiek, en dat zij een louter protocolaire functie te vervullen hadden. Daar was Zita van Bourbon-Parma niet van gediend, en zij was duvels koleirig, zij beschouwde dit als een regelrecht affront, dit was wat haar betrof hetzelfde als Karel te laten aftreden.

Keizer Karel daarentegen tekende gezwind de papieren, hij beloofde plechtig zich niet meer met de staatszaken van Oostenrijk-Hongarije te bemoeien, en hijzelf vond dit niet hetzelfde als aftreden.

De lezers kunnen het zich voorstellen: over deze kwestie is in het gezin Bourbon-Parma-Van Oostenrijk nog een hartig woordje gesproken.

Karel I van Oostenrijk kreeg een zware longontsteking, en timing is belangrijk, niet alleen in het hardlopen, maar ook bij het oplopen van infecties, want op dat moment stond de antibiotica nog niet helemaal op punt, en Karel I van Oostenrijk vertrok spoorslags naar de eeuwige jachtvelden, waar keizers zich geen fluit hoeven aan te trekken van de Staatszaken in hun land.

Zita van Bourbon-Parma trok eerst naar Spanje, en toen: naar Steenokkerzeel!

“Omdat het er prachtig hardlopen is, zo langs de start- en landingsbanen van Brussels-Airport”, antwoordde Zita van Bourbon-Parma  toen haar werd gevraagd waarom zij per sé in Steenokkerzeel was gaan wonen, met haar acht (!) koters.

Om een lang verhaal nu enigszins in korten, één van die 8 koters, dat was Robert. Die trouwde met prinses Margherita van Savoye-Aosta, en dat was dan weer de mams van Lorenz van Oostenrijk, die op zijn beurt trouwde met ons Astrid!

De lezers weten het misschien, of ze weten het misschien niet, maar Prinses Astrid heeft naast haar officiële titel (“Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid van België”), ook nog een minder officiële titel, en die luidt als volgt:

“Hare Keizerlijk Prinses van Oostenrijk en Koninklijk Prinses van Hongarije, Bohemen en Kroatië”.

De titel van Lorenz luidt dan weer: “Zijne Keizerlijke en Koninklijke Hoogheid Prins Lorenz van België, Aartshertog van Oostenrijk-Este, Keizerlijk Prins van Oostenrijk, Koninklijk Prins van Hongarije, Bohemen en Kroatië”.

Nou moe. Persoonlijk zou ik dan, al was het maar voor het gemak, eerder gewoon “Lorenz” of anders “Lorre” zeggen, als hij dat OK vindt.

In ieder geval, de training vandaag verliep geheel voorspoedig, de conditie voelde goed, de rechterkuit roerde zich niet, de verjaardagstaart lag niet al te zwaar op mijn maag, en de tempoblokken verliepen vlotjes.

Weldra verlieten wij Steenokkerzeel en betraden wij grondgebied Zaventem. Daar wonen bij mijn weten geen prinsen of prinsessen. Tegen dat wij arriveerden in Tervuren, waar wél prinsen en prinsessen wonen, waren er nog vijf kilometers te gaan, het uitloop-gedeelte, en aldus deden wij er nog een toertje bovenop in het Park van Tervuren.

Het begon toen reeds te schemeren, en het was zowaar een dankbaar momentje, ik was maar wàt blij dat wij weer naar hartelust kunnen hardlopen, en ik was content dat de training er bijna op zat, en ik dacht al aan het weerzien met Kathelijne en Quintje, en hemeltjelief, wat verlangde ik al naar m’n groene thee met zeewier!

Zo, en dan wensen wij alle lezers alvast een fijne & sportieve week toe!

Met sportieve groeten,

Peter

2 gedachte over “Steenokkerzeel”

Geef een reactie