di. okt 12th, 2021

POWERbreathe-IronmanMediumResistance-1Beste lezers,

De laatste weken hebt u hier weinig tot geen nieuwe blogs kunnen aantreffen, waarvoor wij ons uiteraard graag en uitgebreid verontschuldigen. Een woordje toelichting is misschien wel aan de orde. Het zit zo. Tijdens een gezinsuitje met culinaire invalshoek had jullie blogger, aan de dis gezeten, de volgende, nogal loempe vraag in de groep gegooid:

“Beste aanwezigen, ik schotel jullie graag de volgende vraag voor: in onze ménage, welk percentage van de workload neemt papa voor zijn rekening, en welk deel komt er terecht op de esthetisch zeer verantwoorde, zeg maar, ronduit sexy schouders van Kathelijne?”

Nou, jullie zullen het niet geloven, en zelf stond ik ook aan de grond genageld, als door de hand Gods geslagen, maar beide tieners, Jarne (12) en Charlotte (10), waren het roerend ééns met elkaar: “Papa nul procent, en Kathelijne honderd procent”.

Zo. Die kon ik in m’n zak steken.

En ons Quintje begon erbarmelijk te wenen, werkelijk hartverscheurend. Nu, bij nadere inspectie bleek dat de huilbui niets met de oorspronkelijke vraagstelling had te maken, en dat ons hummeltje gewoon z’n pampertje had gevuld. En hij is nogal op zijn hygiëne en reinheid gesteld, vandaar.

Toen het euvel vakkundig verholpen was door jullie blogger, want hij is van vele markten thuis, herhaalde ik de vraag nog eens, want zoals de aandachtige lezer wel zal opgemerkt hebben: Kathelijne zelf had haar kijk op de zaak nog niet gegeven.

Aldus nam Kathelijne het woord: “Lieve schat, mits enige goede wil kunnen wij wel zeggen dat jij 5% van de huishoudelijke klusjes doet, en ik de resterende 95%”. En toen Kathelijne mijn ontredderde blik zag, haastte zij zich met de volgende toevoeging: “Maar de 5% die je doet, die doe je echt wel primadeluxe. Echt toppie toppie, daar hoor je mij niet over klagen. Zeer accuraat en minutieus. En die 5% doe je steeds spontaan, daar moet ik nooit zelf naar vragen. Enfin, toch bijna nooit”.

Niet getreurd, en aldus namen wij de handschoen op, vol enthousiasme gingen wij de voorbije weken aan de slag: bruisend van de energie namen wij allerlei huishoudelijke klusjes op ons, die vaak nog onontgonnen terrein waren, dus het waren leerzame weken. En recent was het zover: Kathelijne bevestigde dat ik héél flink m’n best deed, en dat het verschil duidelijk te merken was, en toch ook, dat zulks haar zeer verheugde. Met verwijzing naar Lucas (hoofdstuk 15) werd gesteld:

“Er is in de hemel meer vreugde over één zondaar die tot inkeer komt, dan over de negenennegentig rechtvaardigen die geen inkeer nodig hebben”.

Zo. En diplomatisch ingesteld als Kathelijne is, de lieve schat van me, werden er dit keer geen percentages genoemd, en ik was ook zo verstandig om er zelf niet naar te vragen.

En dus vandaag pennen wij nog eens een blogje neer, maar de lezers zullen het mij niet euvel duiden: we gaan het kort en bondig houden.

De laatste weken wil het wonderwel goed vlotten, met de hardloperij. De trainingen verlopen zeer voorspoedig, en ik wijt dat aan verschillende factoren, maar daar zal ik het later eens uitgebreid over hebben, als ik wat meer tijd heb. Eén specifiek elementje wil ik graag onder de aandacht brengen, en dat is de Powerbreathe.

Een eenvoudig toestelletje, dat je laat ademhalen met ingebouwde weerstand. De bedoeling is dat je je ademhalingsspieren versterkt. Het is een eenvoudig en goedkoop toestelletje, maar ik nam dan ook de basisversie. Je hebt Powerbreathe-toestelletjes in allerlei varianten, en bij de dure versies loopt de rekening in de honderden euro’s.

Nu is jullie blogger helaas ter wereld gekomen met een al te kleine longinhoud. Tijdens de middelbare school werd onze longinhoud eens gemeten, en mijn arme longetjes waren de ALLERkleinste van de hele klas, wat de turnleraar een korte maar spitse reactie ontlokte: “Dat is dan toch omgekeerd evenredig met uw franke teut, De Groof”, een belediging die ik toen tegen mijn gewoonte in maar liet passeren, zo ontredderd als ik was, want iedereen wéét: met een kleine longinhoud ga je het natuurlijk niet ver schoppen, in de hardloperij.  Enfin, om een lang verhaal enigszins in te korten: wij lieten ons niet ontmoedigen, en met het kleine beetje talent & met het klein beetje longinhoud dat ons ter beschikking stond, gingen wij desalniettemin vol enthousiasme aan de slag, met een maximale hoeveelheid loopplezier tot gevolg.

Wie veel tijd heeft, en veel op internet rondzoekt, vindt over die Powerbreathe vanalles en nog wat: van uiterst positief tot vernietigend negatief (“kwakzalverij”), en voor elke wetenschappelijke studie die “wit” zegt, vind je er ook eentje die “zwart” zegt.

Op de website van Powerbreathe worden (onder andere) de volgende zaken in het vooruitzicht gesteld:

  • “Improved inspiratory muscle strength by 31.2% and improved inspiratory muscle endurance by 27.8%”
  • “Accelerated recovery during repeated sprints by up to 7%” (Romer et al., 2002b)
  • “Reduced whole body effort during exercise” (Tong et al., 2008)
  • “Speeded-up lactate clearance more effectively than traditional active recovery strategies”
  • Etc.

De hemel op aarde, quoi, maar of dat nu daadwerkelijk ook tot verbeteringen zou leiden, dat wilden wij natuurlijk graag weten. Je moet het toestelletje wel eerst 4 à 6 weken lang gebruiken, twee keer per dag 30 keer inademen, en per week, al naargelang het vlotter gaat, de weerstand verhogen.

Een finaal oordeel kan ik nu nog niet vellen, want ik gebruik het toestelletje nog maar twee weken, en ik heb nog maar één keer de weerstand kunnen verhogen.

Wat is dat vermoeiend, zeg! 

Hemeltjelief. Nooit geweten dat ik niet alleen een ieniemienie kleine longinhoud heb, maar ook nog ‘ns bijzonder slappe ademhalingsspieren.

Enfin, na twee weken is de ervaring dat ik er niet sneller of krachtiger door loop, mààr, ik heb wel het gevoel dat ik nu tijdens de intensieve, snellere stukken iets gemakkelijker adem. Op zich verbeterde dat dus niet de prestaties, maar het verhoogde wel het comfort. Dit is uiteraard geen wetenschappelijke, objectieve vaststelling, maar het subjectieve gevoel van meer welbevinden tijdens de trainingen.

Misschien is het louter psychologisch, en is dit 100% een placebo-effect.

Maar toch, het voelt goed, dus we gaan het nog enkele weken blijven gebruiken, en hopelijk kan die weerstand de komende weken wat hoger.

Maar ik ben natuurlijk nieuwsgierig naar de reacties van de eerwaarde lezers: zijn er nog lezers die ervaring hebben met dit toestelletje?

Met sportieve groeten,

Peter

Belangrijke P.S.: voor wie overweegt om dit toestelletje eens uit te proberen, zeker op voorhand de contra-indicaties controleren: als je een luchtwegaandoening hebt, als je ooit een “spontane pneumothorax” opliep (een klaplong niet als gevolg van een trauma), als je ooit een geval van een “traumatische pneumothorax” en/of gebroken ribben had, als je aan astma lijdt, als je recent een trommelvliesperforatie had, etc.: eerst een arts consulteren.

4 gedachte over “Powerbreathe”
  1. Mijn moeder gebruikte het op advies van haar longarts. Ze had longemfyseem. Ik heb nog een nieuwe ademhalingstrainer van haar bewaard. Zoiets zal toch niet voor niets worden geadviseerd. Zelf heb ik inspanningsastma en gebruik ik een regelmatig een luchtwegverwijderaar. Ik kan niet goed door mijn neus ademen door operaties. Vooral bij snelheid en aan het begin van de inspanning heb ik problemen. Ik ben daar ooit bij de eerste sportkeuring achter gekomen. Nu is mijn longinhoud veel beter geworden door het hardlopen is gebleken uit vervolgkeuringen. Er word dan getest zonder en met vernevelaar. Nadeel van medicijnen is dat de hartslag er hoger van wordt. En dat is de clou van mijn lange verhaal. Het grootste effect van jouw ademhalingstrainer zul je merken aan een lagere hartslag. Misschien net genoeg om die sub3 te bereiken? Dus nog even goed doorgaan met trainen van longen en benen natuurlijk.

  2. Altijd leuk om uw blog te lezen. Wil je me op de hoogte houden hierover, ik krijg tijdens ieder medisch onderzoek (voor mijn werk) te horen dat ik toch wel niet zo’n grote longinhoud heb… Maar het ‘presseert’ niet hoor, de focus terug lopen is niet iets voor in de nabije toekomst. Hopelijk blijf je positieve effecten voelen… En…een placebo-effect is ook een effect é.

Geef een reactie