ma. jan 31st, 2022

Peter kookt!Beste lezers,

Vanaf nu kunnen jullie tomeloos genieten van m’n nieuwe blog: “Peter Kookt”.

In de praktijk kookt Peter nooit, maar goed, met een beetje fantasie komt een mens al een heel eind, natuurlijk.

Welnu, zonder dralen, here we go, vandaag gaan wij samen een héérlijk stoofpotje bekokstoven, als jullie dat goed vinden.

En anders ook, want toevallig ben ik hier dus de baas, van deze blog, en aan democratie heb ik een broertje dood. Zo, en dan beginnen we nu met stap 1: je zet een grote kookpot op het vuur, je zet het fornuis op z’n heetste standje, en je flikkert enkele rijstbuiltjes in de kookpot, en aju, koken en sudderen maar!

Voor wie op culinair vlak nog z’n eerste stapjes zet, voor de volledigheid toch even meegeven, het strekt tot aanbeveling dat je eerst een flinke hoeveelheid water in de kookpot doet, alvorens je de rijst begint te koken.

Stap 2 is even goed opletten, beste lezers, we gaan een uitje snipperen, en vervolgens gaan we dat uitje “fruiten”. Hoe je een uitje moet “fruiten”, ik zou het begot niet weten, want ik kopieer dit ook maar uit de Libelle. Als ik een grote boodschap moet doen, en als ik er eens rustig m’n tijd voor neem, dan neem ik gewoonlijk de Libelle van Kathelijne mee naar het kleinste kamertje, en dan verbaas ik mij telkens weer in hoge mate over de staat van de mensheid, althans, de vrouwelijke helft ervan. Als ik Kathelijne dan rusteloos haar Libelle hoor zoeken in de woonkamer, dan roep ik haar toe:

“Poezemieke, ik heb de Libelle, ik ben even aan het bestuderen hoe je een “Stoofpotje met kokoscurry, kip, peultjes, en tuinbonen” moet bekokstoven”.

Om misverstanden te vermijden, benadruk ik dan wel dat de lectuur louter theoretisch van aard is, om een en ander te kunnen copy/pasten in m’n blog, en niet om daadwerkelijk zelf in de kookpotten te kunnen roeren.

Enfin, waar waren we gebleven?

Wel, de rijst is ondertussen wel gaar, vermoed ik, en de uitjes zijn ondertussen wel gefruit, mag ik hopen, en de “kip”, die slaan we over. We maken vandaag de veggie-variant van “Stoofpotje met kokoscurry, kip, peultjes, en tuinbonen”, dus in feite, gewoon “Stoofpotje met kokoscurry, peultjes, en tuinbonen”.

Enfin, dan beginnen we nu aan de kokoscurrysaus. Die kunnen we op twee manieren bereiden. We kunnen het, ten eerste, op de Libelle-manier doen, maar ik word al moe van het idee alleen al, dus laten wij dan maar opteren voor het alternatief, ten tweede, je kan dat dus gewoon ready-made kopen in de supermarkt. Even lekker, en veel sneller klaar.

Zo. We zijn bijna klaar, nu nog de tuinbonen en de peultjes erbij kieperen, en ruikenjulie het ook al, een heerlijk aroma van kokoscurry vult de keuken!

Nog één klip te omzeilen: de kruiden. Volgens de Libelle kan je kiezen tussen bieslook, of peterselie. Maar als de echtgenote nu bijvoorbeeld bieslook verkiest, en de kinderen bijvoorbeeld peterselie, dan zijn niet alleen de rijstkorrels gaar, maar ook de rapen.

Wil je graag een burgeroorlog in je ménage vermijden, dan kan u er natuurlijk én bieslook, én peterselie overheen strooien. Maar als de echtgenote haar veto stelt tegen peterselie, of als de kinderen hun veto stellen tegen bieslook, dan loop je nog het risico dat de maaltijd een koud en kil gezinsmomentje wordt. Wel, we geven jullie graag een kleine maar fijne tip mee: deze UN Peacekeeper zet dan twéé kommetjes op tafel, eentje met bieslook, en eentje met peterselie.

Met een niet te verwoesten optimisme kan je dan tegen de disgenoten zeggen: “Et voilà, zie mannekens, voor wie bieslook wil, is er bieslook, voor wie peterselie wil, is er peterselie, en voor wie het allebei wil, laat je maar eens helemaal gaan!”

Nou. Dan zie ik m’n dochter zo al tjilpen:

“Maar papa! Als ik een “stoofpotje met kokoscurry, kip, peultjes, en tuinbonen” eet, of de vegetarische variant ervan, dan wil ik er koriander bij, dat wéét je toch!”.

Enfin, wij stellen jullie geduld niet langer op de proef, het einde is in zicht, en je mag de disgenoten aan tafel roepen!

Nog even laten sudderen, er een flinke porte chillipepertjes overheen strooien, of ze in een apart potje aanbieden, en huppakee, we zijn klaar, voor vandaag!

Smakelijk eten iedereen!

Zo, dat ging goed, kunnen we toch wel stellen, voor een allereerste foodblog! Volgende week staat er op ons menu: “Croque Monsieurs op Peter’s wijze” !

En nu misschien nog snel even over de edele loopsport!

12 kmVandaag stond er een training van 12 km op het programma, en het was héérlijk lopen, in een warme lentezonnetje.

Zalig!

En om het in culinaire termen uit te drukken, wat deze avond de kerst op de taart was: deze training verliep hééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééélemaal pijnvrij!

Jochei!

Daar waren we dus blij mee.

Nu kunnen we weer langzaam beginnen opbouwen. Of Enschede nog gaat lukken, dat is natuurlijk twijfelachtig.

We gaan het bekijken, dag na dag, week na week …

Met culinaire groeten,

Peter

4 gedachte over “Peter kookt”
  1. Ze hebben ook kortere afstanden in Enschede en je kunt er misschien aan parcours verkenning doen. Maar slim om het van dag tot dag te bekijken. Wel fijn dat je weer on the run bent.
    Wat koken betreft….besef dat dat iedere dag minimaal een uur werk is afgezien van de boodschappen, dat binnen een kwartier wordt verslonden. Dan heb je goed gedaan maar meestal lust de een dit en de ander dat niet 😫

    1. Heel herkenbaar 🙂 Elke dag ben ik SUPER dankbaar voor de heerlijke maaltijden die Kathelijne op tafel tovert !! 🙂 bedankt, goed idee om alvast eens te bekijken welke de kortere afstanden zijn in Enschede!! Groetjes, Peter

  2. Kerst op de taart, is dat een beetje als vijgen na pasen eigenlijk?
    Bon.. ik ben nu al benieuwd naar je volgende recept! Bundel je achteraf ook alles in een “koken met Peter”-boek?

Geef een reactie