za. jan 29th, 2022

green runningBeste lezers,

Misschien hebben jullie het ook gehoord, gelezen, gezien, of opgevangen: maar liefst 12.500 jongeren hebben gespijbeld voor de goede zaak.

Daar kunnen we nu een beetje lacherig over doen, maar deze sentimentele blogger vond het vooral hartverwarmend.

En ik maar denken dat de jeugd van tegenwoordig alleen maar de straat op te krijgen was om een beter en sterker wifi-signaal te eisen! Maar niets was minder waar, deze 12.500 jongeren kwamen op straat om aan de alarmbel te trekken, en een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen.

Als hardlopers met het hart op de juiste plaats kunnen wij natuurlijk ook wel eens de hand in onze eigen boezem steken, niet? Wat doen wij hardlopers nu al goed, en wat kunnen we nog beter doen?

Veel hardlopers (waaronder deze bloggers) lopen graag en veel in de natuur, dus we hebben er belang bij dat we daar een beetje zorg voor dragen, toch?

Het gebeurt niet vaak, maar toch: ik dacht er eens diep over na.

Here we go, de eerste zes zaken waar ik aan dacht.

1. Transport van en naar de marathon

Als je aan een wedstrijd deelneemt, moet je er eerst geraken, natuurlijk. De bekende Engelse activist George Monbiot beweert dat al het gevlieg door ons luchtruim één van de voornaamste oorzaken is van verontreiniging. Waar of niet, hijzelf probeert het goede voorbeeld te geven en geen (lucratieve) lezingen in de US aan te nemen.

En dus? Marathons die 12 uur vliegen vergen, toch maar schrappen? Of tot een minimum beperken?

Een moeilijke keuze natuurlijk, want bv. de marathon in Tokyo vond ik een héél mooie hardloopervaring. We kunnen ons er nu gemakkelijk vanaf maken: dat trips naar marathons maar een héél klein percentage uitmaken ten aanzien van de hele reisindustrie (toerisme & zakelijk reizen). Maar omgekeerd: alle kleine beetjes helpen, toch?

De organisatie zélf kan er natuurlijk mee voor zorgen dat start/finish zo dicht mogelijk bij openbaar vervoer zijn gelegen.

2. Transport ter plaatse

Eens de duizenden deelnemers aan een grote wedstrijd zijn gearriveerd, blijven ze uiteraard niet op hun krent zitten 🙂 Naar het hotel. De stad verkennen. Naar de start. Van de finish weer naar het hotel. Gaan shoppen in het centrum. En zo voort.

Doe dat maal pakweg 25.000, en je hebt een flinke voetafdruk. Gelukkig zie je dat veel van de grote wedstrijden daar nu op inspelen, bv. de marathon van Frankfurt: daar kan je je bib-nummer gebruiken om het openbaar vervoer te gebruiken.

3. Eten en drinken

Als je in ogenschouw neemt wat pakweg 25.000 hardlopers zoal kunnen eten en drinken voor, tijdens en na de wedstrijd, dan valt te vermoeden dat hier veel te winnen (of te verliezen) valt. In diezelfde marathon van Frankfurt (waar ik in 2016 een fijne marathon liep, zie de eerdere blog “Dankjewel”) wordt daar veel aandacht aan besteed:

“For our Pasta Party, we will have a live count of all CO2 emissions saved by every pasta dish as compared to traditionally manufactured products. We will offer only the best quality of organic food for our runners. During the race, all fruits at the food stations are organic as well. We just signed a contract with the “Umweltforum Rhein-Main” to provide us with five tons of organic bananas and 700 kilos of apples for all runners”

En wat betreft het drinken, wordt voor een lokaal familiebedrijf gekozen:

“Rosbacher mineral water from the family owned local company Hassia Mineralquellen will be served along the race course and after the finish line”

Okay.

Maar die flesjes, is dat de beste oplossing … ? In de trail-wereld moet iedereen gewoon z’n eigen beker meebrengen, en het daar mee zien te rooien. Veel milieuvriendelijker, je moet gewoon zorgen dat je je beker niet vergeet, zoals dit warhoofd al meermaals overkwam 🙂

4. Kleding & schoenen

Tja. Niets aan te doen: als hardlopen je passie is, dan verslijten de loopschoenen sneller dan je zou wensen 🙂 Tenzij je barefoot running heel letterlijk neemt.

Zowel kleding als schoenen zijn beschikbaar in méér en minder milieuvriendelijke varianten. De vraag is natuurlijk wat greenwashing is, en wat oprechte initiatieven zijn die daadwerkelijk mee het verschil maken.

Hier is natuurlijk veel discussie over, bv. bij RankABrand staan mijn loopschoenen (namelijk New Balance) niet bovenaan, maar bij de nr 1, Nike, zie je toch een héél aantal kritische reacties, bv. hardloop-collega Guido uit Duitsland:

“Ich kann nicht glauben dass ausgerechnet Nike die Liste im Sportbereich anführt. Das Unternehmen wird im “Schwarzbuch Markenfirmen” unter den 10 schlimmsten Konzernen geführt: Kinderarbeit, Niedrigpreisdruck, unhaltbare Zustände bei den Zulieferern, z. B. keine Toilette, giftige Dämfe etc.!”

Om als gewone consument goed in te schatten welke merken het goed doen, versus welke merken er met de ecologische pet naar gooien, dat is nog niet zo eenvoudig, denk ik?

5. Medailles

Ah. De medailles!

Als er pakweg 25.000 medailles worden uitgedeeld, dat is wel wat. De vraag is natuurlijk niet alleen of die medailles uit biomateriaal moeten worden vervaardigd!

De vraag is eerder of we hier eens niet tegen een heilig huisje moeten schoppen ? 🙂

Zijn die medailles eigenlijk wel noodzakelijk? Op de handige website “How stuff works” krijgt de Portland Marathon een pluimpje:

“Green marathons commonly reward their finishers with medals created from sustainable materials such as recycled glass, metal and wood. The Portland Triathlon gives out trophies made from recycled bike parts and the Portland Marathon offers one of the most sustainable awards — a tree seedling!

6. Wedstrijden voor het goede doel?

Talloze loopwedstrijden worden georganiseerd voor het goede doel, zoals de 100 kilometer van Kom op tegen Kanker. Misschien heb ik daarbij nog niet al te best uit m’n doppen gekeken, maar ik heb de indruk dat er niet zo veel wedstrijden zijn die in het teken staan van de strijd tegen klimaatopwarming?

Ooit deed ik er ‘ns eentje mee in Waterloo, de Green Run (LINK), waar alles in het teken stond van het terugdringen van de ecologische voetafdruk. Dat was een heel fijne (en kindvriendelijke!) dag. Alleen werd dat toen niet gecombineerd met een correcte inschatting van de afstand 🙂 :

“In plaats van de plechtig beloofde en strak afgesproken 7 km, was het parcours maar liefst 8.6 km lang. Niet handig, als je je energie netjes had opgedeeld in 7 gelijke delen. De organisator vertelde me nadien dat hij het nog zo gezegd had, dat de afstand niet deugde. En dat de opmeter van dienst het TOCH bleef volhouden, dat het wél klopte”

Zo.

Dit zijn de zaken waar ik éérst aan dacht.

Wellicht zag ik hierbij véél over het hoofd! 🙂

Het moeilijke aan de hele discussie is dat het soms zoeken is: wat is cosmetica (greenwashing), waar slaan we door tot in het ridicule, versus: wat zijn effectief de kleine beetjes die, vermenigvuldigd maal duizenden hardlopers, een groot verschil kunnen maken?

Ik hoor graag de tips & tricks van de lezers!

Groeten,

Peter

 
 
 
 

4 gedachte over “Green running”
  1. Ja – van je cijfers word ik toch even heel stil ondanks mijn veelvuldig gebruik van mijn fietsje – dus … even in mijn eigen hart (en leefwijze) kijken !!!!!!! (O)pa

Geef een reactie