wo. jul 6th, 2022

Christmas running v3Beste lezers,

Eerst en vooral wens ik alle lezers een heel fijne eindejaarsperiode, en hopelijk zijn jullie er helemaal klaar voor: hier komt de ALLERLAATSTE blog van 2018!

Eigenlijk was m’n vorige blog al het laatste brouwsel van 2018, maar helaas, als blogger heb je de dingen niet altijd zelf in de hand, en méér dan eens loopt het volledig uit de hand, met de goedbedoelde schrijfseltjes alhier.

Na m’n laatste blog, zei ik tegen Kathelijne:

“Poezemie, geloof het, of geloof het niet, maar dit was m’n ALLERLAATSTE blog van 2018! Nu ga ik enkele dagen flink nietsnutten, op m’n krent zitten, en Netflix kijken! Héérlijk, toch? Quality time voor ons tweetjes!”

Maar helaas, amper waren mijn woorden koud, of er kwam een last-minute lezersbrief binnen gedwarreld van Florimond, 61 jaar jong, uit Meeuwen-Gruitrode, een enthousiast hardloper, met enkele prangende vragen, zo mocht blijken.

Florimond stelde ons de volgende vragen:

“Beste Peter, 

Koekoek!

Florimond hier!

Eén van uw ALLERVURIGSTE fans. Uit Meeuwen-Gruitrode. Ik hoop dat je mijn vragen nog dit jaar, in 2018 dus, wil behandelen? Here we go, Pedro!

Ten eerste, wat vind jij over het feit dat ik binnenkort niet meer in Meeuwen-Gruitrode woon, maar plots in Oudsbergen kom te wonen? Zonder te verhuizen. Oudsbergen, is dat nu geen spuuglelijke naam? Ik vind van wel, eerlijk gezegd, maar ik zou graag uw mening willen kennen.

Ten tweede, ik hoor de laatste tijd veel over “Christmas running”: wat is dat precies, en hoe begin je daar dan aan?

En ten derde, ik zoek nog enkele geschenkjes voor de eindejaarsperiode, kan jij me eventueel enkele originele tips aan de hand doen? Ik zou u zeer erkentelijk zijn.

Zo. Met mijn oprechte excuses voor het storen, want ik weet dat je deze week geniet van een idyllische kerstvakantie, tesamen met uw poezemieke, dus je mag kort en bondig antwoorden, daar heb ik geen probleem mee.

Met sportieve groeten,

Florimond”

Miljaar.

Drie vragen, dat gaat hier kwaad naar erger, heb ik de indruk.

Enfin, met gezwinde tred beantwoorden wij de vragen van Florimond, naar godsvrucht en best vermogen:

Dag Florimond!

Wat fijn dat je zo geniet van mijn blogjes. Al hadden de lofbetuigingen wel iets uitgebreider gemogen, naar mijn smaak.

Ten eerste moet ik u overschot van gelijk geven, Oudsbergen is een spuuglelijke naam! Wie heeft die naam in hemelsnaam bedacht? Een volksjury van 46 inwoners, heb ik mij laten vertellen? Die 46 grapjassen dienden naar verluidt rekening te houden met de historische achtergrond en betekenis van de 547 voorgestelde namen. 547! Dat is nogal een project geweest. Enfin, persoonlijk zou ik één van de andere eindkandidaten gekozen hebben: “Donderslag”.

Stel dat Vostaard en Opitter ook zouden beslissen om samen te gaan, dan zouden zij kunnen opteren voor “Heldere Hemel”, en je begrijpt, Florimond, met “Donderslag” nabij “Heldere Hemel” zit je qua flauwe grapjes toch wel gebeiteld, voor de komende 4 à 5 decennia.

Ten tweede, “Christmas running”. Wel, in zijn essentie komt dat er op neer dat je met kerstmis gaat hardlopen. Hoe je daaraan begint, dat is in wezen niet zo moeilijk, eerst moet je wachten tot het kerstmis is. Enfin, ongeveer hé. Dat steekt niet op een dagje vroeger of later. Stel nu dat jij graag al op 24 december wil beginnen aan je Christmas run, dat is niet erg, daar zal je je geen buil aan vallen.

Christmas runningWel verdient het de aanbeveling om de toestand van de atletiekpiste grondig te controleren.

Vandaag had ik zelf ook zo’n Christmas run gepland, op de atletiekpiste in Leuven, en als ervaringsdeskundige kan ik dit nu wel bevestigen: het is beter dat je éérst even checkt hoe de piste erbij ligt.

Indien die piste er namelijk spekglad bij ligt, dan loop je best op een andere ondergrond, ik zeg het maar.

Zelf deed ik vandaag 15 kilometer, waarvan 10 keer 1 kilometer aan 4:15 à 4:20 min/km, je vraagt je toch af wat een coach bezielt om op Kerstdag zo’n zware training te agenderen, maar goed, wij weten het wel zeker, dat het goed bedoeld was! Wat een héérlijke training was dit. Zààààlig. Er zijn zo van die dagen … !

Maar eerlijk gezegd, Florimond, die afstand en dat tempo doen er eigenlijk niet zo veel toe, een Christmas run is een Christmas run, daar hoort geen specifieke afstand of geen specifiek tempo bij, laat je op dat vlak niets wijsmaken. Zelf opteerde ik om m’n Christmas run uit te voeren met gloednieuwe loopschoenen, de New Balance 890: leuke pantoffeltjes, als je het mij vraagt, erg licht, en toch bijzonder responsief, zo hebben wij het graag, daar hoef ik geen tekeningetje bij te maken, hoop ik.

Christmas running v2En in een fris kleurtje.

In het verleden liep ik daar ook mee, tot grote tevredenheid, maar dan in de maagdelijk witte variant.

En omdat ik er zo tevreden over was, heb ik ze opnieuw gekocht, maar dit keer waren ze enkel beschikbaar in een kleur waar je ogen pijn van doen, maar goed, niet getreurd.

Op zich moet je je Christmas run trouwens niet met New Balance 890 pantoffeltjes uitvoeren, dus als jij liever andere schoentjes aantrekt, no problem, Florimond.

Voilà. Dat was het dan alweer.

Of neen, je had nog een derde vraag gesteld.

Over geschenkjes. Pffff. Florimond, toch. Wat een vraag. Daar heb ik geen verstand van, hoor. Vroeger, in lang vervlogen tijden, voor ik Kathelijne kende, kocht ik zelf m’n eindejaarscadeautjes, met wisselend succes, moeten wij deemoedig toegeven.

Meestal kocht ik wat ik zelf ook kreeg: een degelijk paar kwaliteitssokken, in zuivere wol. “Dat komt altijd van pas”, is dan de klassieker, zowel bij het geven als bij het ontvangen.

Overigens, Florimond, ik weet niet of je daar al eens dieper over nagedacht hebt, maar als je zowel kwaliteitssokken geeft aan een dierbare, alsook kwaliteitssokken krijgt van je dierbare, dan kan je eigenlijk net zo goed de hele handel laten voor wat het is, en in de betere speciaalzaak kwaliteitssokken in zuivere wol voor jezelf kopen.

Enfin, lang geleden wou ik eens origineel uit de hoek komen, en voor een jongeman in onze kennissenkring, van wie iedereen wist dat hij een bijzonder liederlijk leven leidde, kocht ik toen, goedbedoeld en voor z’n eigen bestwil, een XL-doos condooms, in allerlei varianten, smaken, en kleuren. Hemeltjelief, wat voor een cinema was me dat. De moeder van de jongeman hapte naar adem, als een vis op het droge. En het strafste van allemaal, de jongeman in kwestie zei, net als bij kwaliteitssokken: “Ha, hier zie, dat komt altijd van pas”.

Christmas running v3Welk een miserie werd mij dat.

Florimond, om een lang verhaal kort te maken, sindsdien kocht ik enkel nog veilige geschenkjes, ik bedoel, kwaliteitssokken en dies meer, want m’n XL-doos was uiteindelijk ook bedoeld om de veiligheid te verhogen, maar goed.

En sinds een respectabel aantal jaren, neemt Kathelijne deze zware last van mijn frêle schouders, tot eenieders grote tevredenheid.

En daar ben ik haar bijzonder dankbaar voor, nu is iedereen steeds erg happy met de attente geschenkjes die hem of haar te beurt vallen. Dus als je de kans ziet, beste Florimond, kijk uw echtgenote eens diep in de ogen, betuig haar uw oprechte en diepe, warme en eeuwige liefde, en vraag of zij u bij deze taak wil assisteren?

Et voilà, Florimond, dat was, kort maar krachtig, mijn bescheiden advies aangaande de drie door jou gestelde vragen. Ik wens je nog een fijne feestperiode, met prima gekozen geschenkjes, en uiteraard ook een fijne Christmas run (maar haast je!), en keep reading.

All the best, en loop ze!

Met sportieve groeten,

Peter

3 gedachte over “Christmas running”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: