di. okt 12th, 2021

Brief voor de SintDag lieve Sint,

Koekoek.

Ik hier.

Alles goed met u, brave man?

U zal het wel druk hebben, vermoed ik.

M’n dochter zit op hete kolen, kunnen wij wel stellen. Haar verwachtingen zijn hooggespannen. Toevallig onderschepte ik dit briefje, gericht aan u:

“Lieve Sint,

Ik wou u even meedelen dat ik het voorbije jaar erg braaf ben geweest. Als cadeautje had ik een Apple iPhone Xs Max 512 GB in gedachte, ik geef het maar mee, als tip. Als u ‘m nu besteld bij Cool Blue, dan bent u voor amper 1.650 euro gesteld. Dat zijn natuurlijk veel centjes, maar dan zijn we toch voor eventjes gesteld.

In tweede orde zou u er ook voor mijn broer eentje kunnen brengen, maar dan loopt de rekening wel op natuurlijk, dat begrijp ik. Dus om misverstanden te vermijden: als er slechts ééntje in uw budget past, dan mag u voor mijn broer iets anders brengen.

Lieve sint, heilige man, hopelijk luistert u niet te veel naar mijn vader, want die kwakkebol maakt het wel bont, de laatste tijd. Let wel, mijn papa heeft een peperkoeken hart, maar helemaal méé met zijn tijd is hij helaas niet. U moet weten: zowieso ben ik nu al een van de enige kindjes in mijn klas zonder een smartphone die naam waardig. En dan vraag ik u, lieve Sint: hoe schaamtelijk is dat?

Toen ik aan mijn papa vroeg wanneer ik dan wél een smartphone krijg, antwoordde hij zonder verpinken: “Als je 16 bent. Tegen dan kan je er zelf voor werken, en sparen”.

Echt waar hé. Verdomme, zeg. Enfin, sorry voor het vloeken, ik liet me even gaan. Allez, 16 jaar. Het is dat het m’n eigen vader is, of ik daagde hem voor het Tribunaal in Den Haag wegens misdaden tegen de menselijkheid

Bon, ik moet hier afronden, want Buurtpolitie gaat beginnen. Deze avond zet ik m’n schoentje klaar, en ik reken op u, hé.

Groetjes,

Charlotte”

Voilà, speciaal voor u, lieve Sint: m’n schat van een dochter.

Nu, m’n beste heilige man, laat ons er geen doekjes om winden: ik ga er vanuit dat u zich keurig aan de gemaakte afspraken houdt: nog geen smartphone voor mevrouwtje koekepauwtje, laat staan een exemplaar van 1.650 euro, het is crisis voor iedereen, en gewoon, het sobere, maar educatief zeer leerzame geschenkje dat wij hebben voorzien voor haar uit de Kringloopwinkel.

Zo.

Hoe vlot het trouwens in Nederland? Als wij de media alhier mochten geloven, en dat is natuurlijk geen al te minne “als”, maar dus als wij de media mochten geloven, dan balanceert Nederland op de rand van de burgeroorlog omwille van de discussie tussen pro en contra Zwarte Piet?

Welk een merkwaardig ras is dat toch, die Nederlanders. Wat onze Lieve Heer daarboven in de Hemel heeft mogen bezielen toen hij het ras “de Nederlanders” schiep, dat valt maar moeilijk te bevroeden.

Gelukkig zijn de media steeds bereid om mee na te denken over goede oplossingen, en in de Volkskrant lazen wij als volgt:

“De oplossing voor de kwestie-Zwarte Piet is simpel. Geen roetveeg- of regenboogpieten. Ook niet langzamerhand de tegenstanders van Zwarte Piet de overhand laten krijgen. Dat kan lang duren, want de meerderheid is nog steeds voor handhaving van de traditie, en dan houden we elk jaar dit gedonderjaag. Het beste is om aan de Zwarte Pieten voortaan evenveel Witte Pieten toe te voegen. Deze gaan dan buitengewoon vriendschappelijk, ja voorbeeldig met elkaar om! Voordelen zijn dat Zwarte Piet kan blijven bestaan en dat elke schijn van discriminatie is uitgebannen. Einde discussie, einde idiote rellen die het kinderfeest verpesten”.

Voilà. Wat denkt u dààr van?

Een witte piet, dat vind ik eerlijk gezegd nog wel een leuk concept. OK, de seksueel getinte grapjes over u en uw witte piet zullen natuurlijk niet euhm, van de poes zijn, maar goed, als we op deze manier een burgeroorlog kunnen vermijden, why not?

Nu. Beste Sint, waar ik véél minder over te spreken ben: u hebt mij laten weten dat u mij desgevallend een “Sub 3” zou gunnen.

Dat heb ik dus – op m’n nuchtere maag – via Facebook moeten vernemen, middels een bericht van Henk!

Fraai is dat.

Mijn verontwaardiging steeg nog toen ik de laaghartige constructie vernam, die u hebt uitgedokterd:

“Zwarte Klaas: En wat hebben wij bij voor de brave hardlopers?

Witte Piet: ooooh, veel schone dingen, er zit hier een voedselpakket voor Nans, een Boslandtrail voor Stefano, iets raars voor Wim, trage loopjes voor Bea, iets onbestemds voor Annelies, wat grotere little things voor Josie, zuu veel in die zak zeg…..

Zwarte Klaas: mooi, mooi! En geen sub3 voor Peter en Marc?

Witte Piet: *rommelt wat verder* Neen, ‘k zie niets.

Zwarteklaas: Oei.

Witte Piet: Oei.

Zwarteklaas: Klopt niet, dat zijn toch bravekes?

Witte Piet: Ah, oef, ja, gevonden, met een disclaimer voor alletwee.

Zwarteklaas: Ah ja?

Witte Piet: Iets met ‘Gij zult eerst beloven om te blijven bloggen, en voor meer dan 50 man nondepie’ en ook ‘Eerst beloven dat die weerberichten blijven komen’.”

Pardon?

Een disclaimer? Gaan we zo beginnen?

M’n kinderen zouden zeggen: “WTF”.

Waarom zou ik moeten blijven bloggen? En waarom voor méér dan 50 mannen? En wat als ik nu eens liever voor vrouwen blog?

Eerlijk gezegd, Sinterklaas, ik ervaar dit als platvloerse chantage.

Weet je wat, kwakkebol: je kan die Sub 3 steken waar de zon niet schijnt. Trouwens, zowieso had ik al afgesproken met Benny om het wat rustiger aan te doen. Ik word een jaartje ouder, moet je rekenen. Het testosteron is een beetje gaan liggen. En er is een baby’tje op komst, in onze ménage. En meer filosofisch: wat probeer ik eigenlijk te bewijzen, en voor wie? Misschien is gewoon al zot genoeg. Zeker in mijn geval. Ooit heb ik eens 3 uur en 3 minuten gelopen, en daar ben ik blij mee. Misschien kan ik dat nog wel aanscherpen, maar onder de 3 uur, dan zal er al een forse meewind moeten waaien, genre de orkaan Harvey, of dan moet ik al ergens een parcours zien te vinden dat full-continu 5% daalt. Wat betreft Enschede: dit is m’n plan: ik laat de zaak niet van Sinterklaas afhangen, en ik ga enkele maanden stevig trainen, en dan zien we wel. Het doel is: een prima marathon lopen, nummertje 20. Als dat goed verloopt, dan mag ik al blij en dankbaar zijn, niet?

Ziezo, lieve Sint, wij gaan ‘ns afronden. De plicht roep. M’n dochter moet naar de notenleer gebracht worden, m’n zoon moet naar de tennis gebracht worden, daarna moet m’n dochter naar de blokfluitles gebracht worden, en tot slot is er een zwemtoernooi, waar zij heen moeten gebracht worden, en waar zij vermoedelijk ook afgehaald zullen moeten worden, nadien. Dus als u per sé iets wil brengen voor mij, op 6 december: graag een mooie Tesla, mét een privé-chauffeur.

Voor alle hardlopers mag u iets brengen waar zij blij van worden! Eerst en vooral: vele en mooie kilometers! En voorts, misschien nog een snedig PR, een mooie trail in de natuur, warme contacten met de loopmaatjes, leuke gadgets en allerlei digitale toeters en bellen, of wat hun hartje moge begeren.

Tot slot wensen wij u en uw witte piet een fantastisch hoogtepunt toe, op 6 december, zoveel kinderhartjes die zullen juichen en jubelen! Wij tellen af!

Met brave groeten,

Peter

5 gedachte over “Brief aan Sinterklaas”
 1. Hey Peter – ik heb ongelooflijk genoten van je verhaal maar……mag ik morgen bij “ons Charlotje” even checken of alles klopte ?
  Geniet van het weekend en ik geniet al van het commentaar van Jarne en Charlotte. (O)pa.

 2. “Beste Peter de Groof,
  jij bloggende harloopfilosoof,
  Sinterklaas laat jou als sub3-tip weten
  dat je niet veel pepernoten mag eten.
  Hij maakt zich ook zorgen over je slapen
  en ziet je wel achter je laptop gapen.
  Ook zul je moeten leren
  om nog wat beter te taperen.
  En verder doe ik je uit de doeken:
  bij warmer weer geen lange hardloopbroeken.
  Blijf vooral trainen en ga niet zitten nietsen
  ook al kan je vrouw nu minder met je meefietsen.
  Veel succes en sportieve groeten van de Sint!

Geef een reactie