ma. jan 31st, 2022

ZatobelgeBeste lezers,

Bij onze aankomst in het verre Zeeland, alhier te Middelburg, vroeg ik aan Kathelijne:

“Poezemie, wat betreft die trail van aanstaande zondag, La Zato’Belge, zou ik daar eens niet een blogje over schrijven?”

Waarbij mijn geliefde repliceerde:

“Ja hoor, dat zou ik zeker doen. Anders zullen de lezers zaterdagavond de slaap niet kunnen vatten”

Het is eigenlijk pas toen ik bijna klaar was met deze blog, dat het tot me doordrong: dat kon ook wel ‘ns ironisch bedoeld zijn.

Maar goed, tot u blogt iemand met een pastoorskarakter, en als wij bepaalde zaken kunnen optimaliseren, dan zal je ons niet zien twijfelen. Aldus richtte ik volgend verzoek tot de organisatie van La Zato’Belge:

“Geachte heren, en indien jullie een diversiteitsbeleid voeren dat ernstiger is dan dat van de Nationale Bank, wat niet zo moeilijk is, dan ook, geachte dames,

Ik schrijf jullie met het volgende, vriendelijke verzoek: kunnen jullie mij de nodige informatie bezorgen over de trail La Zato’Belge, liefst in één vloeiende, doorlopende tekst. Kwestie dat ik dan gewoon copy/paste kan doen.  U mag het kort houden, maar liefst niet té kort, niet minder dan 500 woorden, want dan zeggen de lezers dat ik er weer met mijn pet naar gegooid heb. Maar ook niet té lang natuurlijk, meer dan 1.200 woorden heeft geen enkele zin, de aandachtsspanne van de gemiddelde lezer is anno 2018 te deplorabel voor woorden, daar moet ik hopelijk geen tekening bij maken. Neen, gewoon wat blabla over het parcours, over de geschiedenis van deze trail, etc., dat zal wel volstaan.

U zou ook nog iets kunnen schrijven over mijn pijnlijke linkerschouder, de afgelopen dagen. Misschien zullen er dan lezers zijn die denken: ‘Amai, wat voor een kleinzerig ventje is dat’, dus bij nader inzien, dat mag u achterwege laten.

Met sportieve groeten, en alvast bedankt,

Peter”

Enfin, en dus nét voordat ik op “send” wou drukken, dacht ik er aan, juist bijtijds:

“P.S. Oh, en als het niet te veel gevraagd is, dan wil ik u nog vragen om met ‘markers’ te werken, zodat de lezers weten wanneer het over hardlopen gaat, en wanneer het niet over hardlopen gaat. Dat klinkt misschien vreemd, want ook al gaat mijn blog 100% over hardlopen, toch telt mijn lezerspubliek ook heel wat niet-hardlopende lezers, en die lezen enkel de stukjes die niet over hardlopen gaan, vandaar.”

Zo. Nu was het dus een kwestie van wachten, en ondertussen van het leven genieten.

Aangezien er geen antwoord kwam, stuurde ik enkele friendly reminders.

Tot het verdict in de digitale bus viel:

“Geachte meneer De Groof, hartelijk dank voor uw schrijven. Als u een blog wil schrijven over onze mooie trail van aanstaande zondag, dan doet u dat best zelf. Op onze website vindt u alle informatie. Succes, zondag! En veel beterschap met uw linkerschouder. Met sportieve groeten, Nathalie”

Verdomme, vloekte ik, “Als een mens ook niet alles zelf doet”.

Enfin, here we go, m’n zelfgeschreven tekstje over de Zato’Belge:

“La Zato’Belge est un trail au coeur de la vallée du Geer. Il y a trois distances : 10 km, 25 km & 35 km. D’une longueur d’un peu plus de 28 km, La Zato’Belge vous emmenera sur les sentiers et chemins de la Vallée du Geer. Tantôt sur des chemins de terre, tantôt à travers bois, vous longerez le Geer et traverserez une réserve naturelle avant un final à travers les vergers. Un ravitaillement des plus surprenant vous attend peu avant l’arrivée!”

Ik weet het, normaliter schrijven wij deze blog niet in de taal van Voltaire, maar ik dacht, kom, voor één keertje, wij stellen de talenkennis van onze lezers eens op de proef.

Zato'BelgeDe trail zal doorgaan in Slins.

De paden zullen er netjes en niet al te modderig bij liggen, want Slins is gelegen in Droog-Haspengouw.

Voor de volledigheid: Slins ligt ten noorden van de weg van Houtain-Saint-Siméon naar Juprelle, en sluit aan op de dorpskom van Fexhe-Slins, dat dan weer in het zuiden ligt.

De voornaamste bezienswaardigheid in Slins is dat er een spoorlijn passeert, te weten de spoorlijn van Tongeren naar Aken, en omgekeerd, van Aken naar Tongeren. Er is geen treinstation in Slins, dus je kan de trein van Tongeren naar Aken, of van Aken naar Tongeren, voorbij zien rijden, maar je kan er niet opstappen, of dat is toch niet de bedoeling.

Voorts is Slins bekend vanwege zijn aardbeienfeest (omstreeks de aardbeienoogst), vanwege zijn carnavalsfeest (zo rond carnaval), en vanwege de kerstmarkt (gewoonlijk eind december).

Zato'Belge 2De mensen in Slins zijn vriendelijk van aard, geen zweempje arrogantie, echte levensgenieters en bons vivants. Alleen als je vraagt of ze in jouw plaats een blogje uit de digitale pen willen schudden, in één vloeiende, doorlopende tekst, dan koester je best geen al te hoge verwachtingen.

Tot slot gaat de organisatie er prat op dat het parcours zéér duidelijk afgepijld is.

En dat je er dus onmogelijk verkeerd kan lopen. Een uitdaging die wij zondagochtend met veel plezier zullen aangaan.

MiddelburgZo, dat was zo een beetje het voornaamste, over de trail La Zato’Belge aanstaande zondag.

Ondertussen hebben wij hier in Middelburg een fijne training van 16 km afgewerkt, easy, rustig op het gemakje, maar met elke 7 minuten een versnelling van 30 seconden.

Zeeland. Een heel mooie streek, als u het mij vraagt.

Er heersen hier wel enkele vreemde gebruiken.

Zo noemt men bv. de kaaswinkel hier te lande “de fromagerie”.

Wat vreemd.

Toen ik hier dan – consequent zijnde – de weg naar de boulangerie vroeg, werd ik maar vreemd bekeken.

Zeeland google picturesIn ieder geval, de inwoners van Middelburg kan ik alleen maar omschrijven als vriendelijk van aard, echte bons vivants, en zonder een zweempje van arrogantie, eigenlijk zijn het dus bijna Belgen, die door een speling van het lot aan de verkeerde kant van de grens zijn terecht gesukkeld 🙂

Zo.

Daarmee is het voornaamste gezegd. Door een speling van het lot heb ik al een dag of twee flink last aan de linkerschouder, maar daar ga ik niet verder over uitweiden.

Hop naar de Zato’Belge morgen, en nadien mag u uiteraard een kort en bondig verslagje verwachten!

Met sportieve groeten,

Peter

3 gedachte over “Trail Zato’Belge”

Geef een reactie