za. jan 29th, 2022

PVDH - 1Beste lezers,

Een regelrechte schande is het!

Wij kunnen het niet anders benoemen.

Bij de VRT zijn ze wel een en ander gewoon qua tendentieuze berichtgeving, maar nu zijn ze – zelfs naar eigen normen – een brug te ver gegaan.

Hebt u het nieuws gezien?

Tijdens het nieuws, een gemeentelijk park kwam in beeld, en vervolgens een  hardloper.

En dan!

Een hele parlée over drugs en criminaliteit hier, en over samenscholing en overlast daar, alsof het allemaal die arme hardloper z’n schuld was!  Okay, het zag er een louche type uit, maar desalniettemin, hij deed het toch maar, hup, z’n loopschoenen aan, en vroemvroem, een pittig rondje door het park.

En dan dissen ze bij onze fijne hobby een heel verhaal op over onveiligheid, over angst, over hardlopers die het gemeentelijk park systematisch onveilig maken, und so weiter und so fort!

Nu vraag ik u, beste lezers, moeten wij dit laten passeren?

Ik dacht het niet.

Wat houdt ons tegen om een nieuwe politieke partij op te richten, voor en door hardlopers?

Qua naamgeving, dacht ik aan “Forza Running”, maar dat is in de gegeven omstandigheden misschien niet de beste keuze.

Dan maar de PVDH.

De “Partij van de Hardlopers”?

Het electorale potentieel is gigantisch. Elke partij loopt zich te pletter op de tegenstelling links tegen rechts, en vice versa. Als je links bent, verlies je bij voorbaat 50% van de kiezers, want die zijn rechts, en omgekeerd.

Maar hardlopen overstijgt deze tegenstelling. Links of rechts, iedereen kan voor de PVDH stemmen: joggers en start-to-runners, recreatieve hardlopers en elite-lopers, en daar bovenop, al de familieleden, de supporters, de trainers, de kinesisten, kortom, iedereen die onze mooie sport een warm hart toedraagt.

Potentieel: 95% van de stemgerechtigde bevolking. En die vijf resterende procentjes, die mogen gerust voor de N-VA blijven stemmen. Eens hun hardlopende opperhoofd ook de sprong naar de PVDH zet, volgen zij alsnog, recht in onze fuik!

Ja, er valt wel een inspirerend programma samen te stellen, rond hardlopen. Met meer aandacht voor sport & spel in het onderwijs, met meer gelegenheid tot hardlopen tijdens de werkuren, met meer hardlopen ter bevordering van de gezondheid, en vooral, zo kunnen wij – eindelijk! – eens komen tot een rechtvaardige fiscaliteit.

In alle eenvoud & transparantie:

1. Rijke mensen betalen véél belastingen, of ze nu sportief zijn of niet. Marc Coucke kan hardlopen zoveel hij wil, maar hij betaalt minstens 150 miljoen euro per jaar aan belastingen, en neen, fout gegane investeringen in voetbalclubs, die zijn niet fiscaal aftrekbaar.

2. Arme stakkers zoals u en ik, wij betalen een héél klein beetje belastingen. Uit sympathie en uit solidariteit, omdat we graag ons steentje bijdragen aan een fijne, warme samenleving.

3. Tenzij wij, arme stakkers, kunnen aantonen dat wij met oprecht enthousiasme regelmatig hardlopen, en er een (min of meer) gezonde levensstijl op na houden, en dat ook kunnen bewijzen aan de hand van Strava, aan de hand van leuke plaatjes op Facebook, etc.: dan is slechts de helft van de belasting verschuldigd, want dan dragen wij ook op onze manier bij aan een mooie & warme samenleving.

Voorts wil de PVDH ook enkele fundamentele waarden promoten: respect voor iedereen.

Respect, aub.
Gedaan met het voorstellen van hardlopers als halve of hele criminelen in het park!

Respect voor alle hardlopers. Ongeacht talent en kunnen. Arm of rijk, dik of dun, jong of oud, snel of langzaam, als wij hardlopen, zijn we allemaal brothers in arms, of sisters in arms, en zo zijn wij gelijken in ons lijden en in het zweet des aanschijns.

Grenzen verleggen hoort er misschien ook bij. Je beste beentje voorzetten. Ook als je eigenlijk niet zo veel zin hebt.

Plus est en nous.

Volharding.

Weer één zijn met de natuurBack to basics.

En ons sociaal programma: méér steun voor atletiekverenigingen. Hardlopen als een verbindende factor in onze samenleving.

Vergrijzing? Hardlopen houdt zowel jonge als oudere mensen fit en gezond.

Enfin, hou me tegen, alvorens ik goed en wel van wal steek over dit onderwerp, want dan zijn we vertrokken voor 2.500 woorden of meer. Terwijl iedereen die iets van blogs kent, zweert bij het kernachtig vertolken van je boodschap in 700 woorden of minder.

Maar u merkt het, en u wéét het, rond hardlopen kunnen wij een 30-punten programma samenstellen waar de andere partijen stikjaloers op zullen zijn.

PVDHQua boegbeeld dacht ik spontaan aan Sara Galimberti, weliswaar nadat we eerst Lombardije annexeren, maar daar valt over te praten. Ik bedoel, zowel over Sara, als over de annexatie van Lombardije. Wie betere ideetjes heeft, die zijn welkom.

Alleszins, het boegbeeld van de PVDH wordt best een sportief, vrolijk, en energiek personage, want we kunnen natuurlijk niet alle problemen in één keer oplossen, maar zet Sara naast dat nare mannetje uit Ninove, euhm, dingske, ik kan nu even niet op z’n naam komen, en zowel u als ik: wij weten wie er dan 49% van de stemmen binnenrijft.

Hebt u de voorbije dagen de debatten gevolgd? Met de heren en dames Voorzitters, die al kibbelend en ruziënd elkander voortdurend in de rede vielen? Ik geef het niet graag toe, maar dan kunnen mijn kinderen van 10 en 11 jaar jong op een méér volwassen manier bespreken aan wiens beurt het is om op de smartphone te spelen.

Ziet u al een rustig, bedaard, wijs, en stevig in zijn loopschoenen staand lid van de PVDH in discussie treden met die kinderachtige partijvoorzitters? Als die blijven zagepieten over een onbenullig onderwerp, dan kan ons lid van de PVDH met één welgemikt, en tevens goed bedoeld advies de zaak weer op de rails krijgen:

“Kom, kom, dames en heren, niet zo zeuren. Iets vaker de loopschoenen aantrekken, en het probleem waar jullie al een half uur over palaveren, is zo van de baan. Hardlopen geeft véél inspiratie! Echt waar. Gewoon doen!” 

PVDH - 1Et voilà, huppakee, dan kan er gezwind overgestapt worden naar het volgende onderwerp, bv. eentje dat er wél toe doet, genre “Ook kinderen die in armoede opgroeien, hebben recht op sport”.

Laat John en Tom, Wouter en Bart, Kwebbelien en Meyrem dààr eens grondig over nadenken, en jawel, zo komt het debat automatisch terecht bij de core business van de PVDH!

Enfin, het is maar een eerste insteek.

Zondag 26 mei 2019, we hebben nog even. We kunnen er nog eens diep over nadenken, tijdens onze lange duurloop.

En wie op de lijst wil staan, geef maar een seintje!

Met sportieve groeten,

Peter

2 gedachte over “PVDH”
  1. Toffe blog heb je weer geschreven.
    Inderdaad harlopen lost alles op, stress, problemen, depressies…
    Top partij gaat dat worden!

Geef een reactie