di. okt 12th, 2021

Herstel (5)Beste lezers,

Donderdag laatstleden hadden wij op het werk de grote eer en het genoegen om Mathieu Gram te gast te hebben voor een ontbijtsessie over topsport en ondernemen.

Mathieu werkt bij Grit, en dit op topniveau:

“Mathieu Gram is MSc. Lichamelijke Opvoeding & bewegingswetenschappen en MSc. Kinesitherapie. Zijn voornaamste focus is het optimaliseren van iemands revalidatie en het maximaliseren van iemands potentieel. Hij heeft een professioneel verleden in elite-sport op niet minder dan drie verschillende continenten. Hij startte zijn carrière in Perth (West Australië) als stagiair bij de West Coast Eagles Australian Football Team. Nadien werkte hij bij Al-Ahli Saudi voetbal club in Jeddah (Saudi-Arabië). In 2014 kwam hij terug naar België om te assisteren in de opstart van het holistische concept van “Grit Belgian Sports Clinic”. Sindsdien begeleidt hij de atleten naar hun competitieve doeleinden op Europese en Wereldbekers en maakte deel uit van het Belgian Olympic Team op de Europese spelen in Baku 2015 en de Olympische spelen in Rio 2016”

Zo. Wij raakten dus aan de praat, en zoals dat gaat: van het een kwam het ander. Er werd afgesproken dat ik ‘ns zou langskomen, ter kennismaking: over blessurepreventie. Ook al heb ik m’n aantal trainingen teruggeschroefd van 5 x per week naar 4 x per week, toch heb ik het gevoel dat ik snel last krijg van kwaaltjes en pijntjes. OK, niet het type blessures dat je wekenlang aan de kant houdt, maar toch, van het een komt het ander, en zelfs al blijft een kwaaltje of een pijntje onder controle, het belet je toch om 100% efficiënt te lopen.

En zo eindigde ik vandaag op de massagetafel bij Mathieu. Alles leek prima in orde, tot we aan mijn rechterbil beland waren. Wat deed die pijn! Als er hard op gedrukt werd, bedoel ik. En als ik de opdracht kreeg om die rechterbilspier op te spanning: noppes. Nada.

“Dat zit niet goed”, concludeerde Mathieu. Daar zat een serieuze “knoop”. Met de foamrol moest ik die knoop bewerken, en toen moest ik juist op dat ene puntje, waar het het meeste pijn deed, op een tennisbal gaan zitten. Hemeltjelief, wat deed dat pijn! Ik kreunde en kermde. Ik dacht, “Verdomme, dit doet nog méér pijn dan bevallen van een drieling”.

Niet dat ik een ervaringskundige ben op dat vlak, maar ik zag het ooit eens op televisie, en dat zag er een pijnlijke bedoening uit, vandaar dat ik even de vergelijking maak.

fileOmdat ik wel ‘ns last heb van de achillespezen, en ook, om de core te verstevigen, kreeg ik een zevental oefeningen voorgeschoteld.

Tesamen een kwartiertje krachtoefeningen, die zou ik vanaf nu regelmatig moeten doen, best voor de training.  Het zagen er – op het eerste zicht – eenvoudige oefeningen uit, en niet al te lastig, dus ik dacht al:

“Zo hebben we het graag”

Nou, dat viel dan lelijk tegen! Bv. 40 seconden op je voorvoet staan (op een bankje, de hiel zweeft dan), en dan, met een halter van 14 kg in het handje, zo stabiel mogelijk blijven.

Nou, bij seconde 40 was ik werkelijk bekaf, en toen moest ik de oefening nog met het andere been doen.

Vervolgens vier keer op elk been de hiel helemaal laten zakken (achillespees strekken) én dan zo hoog mogelijk optrekken, die hiel. Pfiew.

Ha, en ook bijzonder waren de oefeningen voor de “transversus abdominis”, de lage buikspieren. Wat ik niet wist: de hoger gelegen buikspieren (boven de navel, de “six pack”) moeten véél kracht uitoefenen voor relatief weinig resultaat (inzake stabiliteit), terwijl de buikspieren onder de navel met veel minder inspanning, een veel beter resultaat halen. Daar moet dus op geoefend worden.

Enfin, het punt was gemaakt, qua krachttraining hebben we nog wel wat werk voor de boeg. Om in Eindhoven zo goed mogelijk aan de start te verschijnen, moeten we trachten vrij te blijven van kwaaltjes en pijntjes, en moet de machine zo efficiënt mogelijk draaien.

Dat kon ik daarna al ‘ns onmiddellijk uitproberen. Op de piste. Benny had de volgende training op het schema gezet: enkele kilometers opwarmen, en 4 keer een tempoblok van 4 km aan marathontempo, 4:15 min/km.

Quote EmileDat liep lekker! Of het nu aan de oefensessie bij Mathieu lag, dat kan ik niet met zekerheid zeggen, dat weet je nooit. Maar alles liep soepel en vlot, en vooral m’n rechterbil werkte deze keer flink méé, dat kon ik duidelijk voelen.

Die had wellicht geen zin in een twééde beurt met de foamrol en de tennisbal!

De vier blokken werden afgewerkt aan 4:12, 4:11, 4:10 en 4:07 min/km, het ging eigenlijk steeds beter. Daar was ik blij mee. Ook de hartslag bleef bij twee tempoblokken (1 en 3) netjes in de juiste zone. Bij 2 en 4 dan weer niet, maaja, you can’t have it all 🙂

Toen ik de piste verliet, sprak Georges mij aan.

80 jaar, en hij kwam nog regelmatig z’n rondjes joggen, zo zei hij me. Na een hartinfarct was hij begonnen met lopen. En de dokter had gezegd dat het resultaat ronduit spectaculair was! Dat zijn bloedwaarden zo mooi verbeterd waren. Tijdens de tempoblokken had ik Georges een paar keer ingehaald, en Georges zei: “Dat zou 60 jaar geleden niet waar geweest zijn zenne, dan had je me nooit zo vaak ingehaald!

Dat bevestigde ik.

Toen ik huiswaarts keerde, bedacht ik me: “Hoe mooi kan het leven toch zijn!”. Ik stelde het me voor, 80 jaar, en nog wekelijks m’n rondjes joggen …

Een héérlijk vooruitzicht, en mits af en toe een kwartiertje krachtoefeningen,perfect haalbaar, toch?

Met sportieve groeten,

Peter

4 gedachte over “Kwartiertje krachtoefeningen”
  1. Heel zinvol. De moeilijkste spier om te trainen is de disciplinespier. Ben ook weer gestart met een rondje fysio- en yoga-oefeningen zo’n maand voor de marathon. Ik doe de mijne om de dag op de oneven dagen. Dat werkt voor mij goed.

Geef een reactie