zo. jan 30th, 2022

Halve MarathonBeste lezers,

Deze blog gaat over de halve marathon in Nieuwpoort.

De wakkere lezer zal opmerken dat deze race reeds zondag laatstleden plaatsvond, en dat wij dus – NMBS-gewijs – aan de laattijdige kant zijn.

Dat klopt.

We hebben het even laten bezinken.

Met het oog op de marathon van Eindhoven, was de doelstelling: 1u25. En aangezien de trainingen de voorbije weken primadeluxe verliepen, was m’n – naïeve – gedachte: “Easy. Dat varkentje zullen wij ‘ns wassen”.

Nou, dat viel enigszins tegen.

benny kathelijne jarne charlotteDe halve marathon en de marathon zijn wispelturige dames, op leeftijd.

Zo stel ik ze mij voor. Geen touw aan vast te knopen, grillig, onvoorspelbaar, je hebt er weinig, of beter gezegd, je hebt er niets aan te zeggen.  Ze zijn contrair, tot in de kist.

OK, zoals dat gaat in de rechtbank, er waren verzachtende omstandigheden: ‘s ochtends voelde ik me niet tiptop, toch weer nét dat tikkeltje te laat ontbeten, en het parcours viel me lelijk tegen: een aantal scherpe bochten, twee maal een brug op en af, per ronde, welteverstaan, dus zes keer in totaal, iets te warm naar mijn zin, enfin, de lijst met excuses was lang. Maar au fond, als we eerlijk zijn: de vorm was er nog niet.

Na de eerste ronde van 7 km lag het gemiddelde tempo op 4:03 min/km, dus nog op schema om de 1u25 te halen.

JarneMaar het voelde te zwaar aan, en de tweede ronde was er flink wat verval, nl. gemiddeld 4:14 min/km, en de hartslag sprak daarbij boekdelen, 183 hartslagen per minuut. De derde ronde verliep aan 4:18 min/km, en de allerlaatste kilometer kwam Benny hazen, zo zweefden we op kruissnelheid over de finish 🙂

Het was wat het was.

Stof tot nadenken.

Zo dacht ik bv. eens diep na over m’n leeftijd.

“Wat worden we oud”, dacht ik.

In een Zweeds onderzoek (link) werden de tijden van maar liefst 312.000 deelnemers aan de marathon van Stockholm opgevolgd (tussen 1974 en 2014): “Effects of age on marathon finishing time among male amateur runners in the Stockholm Marathon”. Daaruit blijkt dat je op je 34ste je beste marathontijd kan neerzetten. Daarvoor gaat het in stijgende lijn, maar daarna in dalende lijn:

“The regression using the calculated average running times of each 1-year age-class of runners in the span 18–75 years, gives an adjusted coefficient of determination R²=0.997, with a 95% CI, this function has its minimum at age x = 34.3, which in turn gives a finishing time t = 234.8 min”.

Het slechte nieuws is dat de formule kwadratisch is: t = a + ( b * x ) + ( c * x² ), met a = 284, met b = -2,9 en met c = 0,042.

Verval leeftijdDat betekent dat de impact op 1 jaar van je piek nog te verwaarlozen is, maar op 10 jaar van je piek zit je al aan ruim 4 minuten.

En 20 jaar na je piek, heb je maar liefst 16 minuten extra aan je loopbroek.

Het goede nieuws is dan weer dat de factor leeftijd maar 4.5% van de variantie in looptijden verklaart, dus mits een gezonde lifestyle en een goede manier van trainen kan je het verval indijken.

Zo. What else?  Mentaal was het geen makkelijke race. Eens ik het verval voelde, kwamen er gedachten in me op die niet echt hielpen, om het zacht uit te drukken. Daarover lazen we recent het volgende:

“Being able to ignore the thoughts focused on what’s going on inside the body is what helps endurance athletes like marathoners perform to their full potential, says Charles Brown, a renowned sport psychologist who works with Olympic athletes. 

Peak performance requires that the person be present in the moment and have an absence of self-consciousness, Dr. Brown explains. In other words, they need to focus on what he or she is doing, rather than how it is being done. When an athlete’s attention turns away from the activity at hand, worry and anxiety can result.

The power of positivity plays a key role in marathoners’ success. One of the top mental roadblocks for runners is pessimism. Negativity, whether it’s worry or doubt, often leads to self-defeating behaviors including slowing down or dropping out of a race” (link).

Nadien was het een kwestie van relativeren. Benny schreef – terecht – dat de prijzen pas aan de meet worden uitgedeeld, dus op 14 oktober:

“Nu moet je ook nog niet in vorm zitten, dat is op 14 oktober, dat is pas over een maand.”

Juist. Relativeren: tijdens de halve marathon had ik het gevoel dat m’n tempo kilometer na kilometer kelderde, en op een bepaald moment dacht ik, “Nog even, en ik ben aan het wandelen”, terwijl, als ik daarna op Strava keek, het eigenlijk wel meeviel:

curve strava nieuwpoort

Zo.

CharlotteSpeciaal voor u, het leven zoals het is, de marathon en de halve marathon, met z’n ups & downs 🙂

Uiteindelijk was er veel om dankbaar voor te zijn. In geheel willekeurige volgorde: een heel fijn weekend aan zee achter de rug, Jarne die een fijne 7 km liep, Charlotte die dapper aan de kids run deelnam, Kathelijne & Britt die enthousiast supporterden :-), Benny die een straffe 1u14 liep, Thomas nog eens terug gezien, Karen (eerste dame!!) in real life ontmoet, en, toch ook iets om blij om te zijn: bij de tombola viel er zo maar een gratis midweek Middelkerke uit de lucht ! 🙂

Zo. En dan nu de blik voorwaarts gericht. Morgen vliegen we er weer in, vol goede moed ! 🙂

Met vriendelijke groeten,

Peter

4 gedachte over “Halve marathon Nieuwpoort”

Geef een reactie