ma. jan 31st, 2022

20180902_115348Beste lezers,

Today was my lucky day. Er stond een prachtige duurloop op het programma, 28 kilometer onversneden loopplezier, in een bijzonder mooie streek: de Voerstreek.

En dit met aan mijn zijde, par vélo, de mooiste, de liefste, de grappigste, en de meest sexy vrouw van het Westelijk halfrond.

En van het Oostelijk halfrond.

Van de Noordpool tot de Zuidpool.

Zou een mens daar niet lyrisch van worden?

“Er zijn geen woorden meer voor wat ik voel,

Ik heb geen woorden meer voor jou.

Wat door een ander ooit verzonnen is, slaat de plank finaal mis.

Er zijn geen woorden meer, geen woorden meer, voor jou.”

Die Kathelijne, toch. Hoe verliefd kan een mens zijn? Deze ochtend bij voorbeeld, wel, toen …

20180902_104304Enfin, neen, let’s not go there.

We gaan het vandaag over iets heel anders hebben: Maurten.

Bij de duurloop van 28 km zaten vijf tempoblokken van 2 km, aan 4:15 min/km. Waar ik bij normale tempo’s al niet graag drink en eet, is dat bij de hogere tempo’s (naar mijn bescheiden normen dan 🙂  ) helemaal rampzalig.

Sportdrank gaat nog enigszins (al vind ik die meestal te zoet, en protesteren maag, darmen en andere ingewanden dan hevig), het eten van gels, repen, en dies meer is helemaal ondoenbaar.

De belofte van Maurten is niet min:

“Koolhydraatrijke sportdrank kan problemen veroorzaken, onze maag verteert hoge concentraties koolhydraten nogal slecht en dit kan vaak leiden tot een verminderde darmwerking en problemen met de suikerspiegel in het bloed. Maurten heeft hydrogel-technologie gebruikt om op natuurlijke manier een koolhydraatrijke sportdrank te ontwikkelen die door de spijsvertering wel verdragen wordt” (link).

Klinkt goed, dacht ik, en als het marketing-praatjes zijn, dan is het maar zo. Dan gaan we na één keertje wel ondervinden dat het loze praatjes waren.  En zo heb ik me (enkele weken geleden al) eens een pakje aangeschaft.  Vandaag was het zover: tijd voor een experimentje.

20180902_115350Voor wie lelijke gedachten zou hebben: néén, Maurten heeft mij niet gesponsord 🙂

Dit is een eerlijke, onafhankelijke opinie, zij het natuurlijk wel een subjectieve mening, elke hardloper zal deze sportdrank anders ervaren.

Goed. Wij deden deze ochtend 500 ml water bij het zakje Maurten, en dan schudden maar.

Het zàg er raar uit: erg korrelig.

Al snel werd dat “drankje” eigenlijk een papje. Bij de tempoblokken van 2 km dronk ik een kleine slok bij de start, en dan halfweg, nog een slok.

Dit was natuurlijk slechts een eerste experimentje, maar het was veelbelovend: een neutrale smaak, niet te zoet, en wonder boven wonder, dit gaf inderdààd geen reactie van maag en darmen! “Nou breekt m’n klomp”, zei ik tegen Kathelijne. Vijf keer op rij, liep ik zo m’n tempoblokken, en dat ging prima.

De claim van Maurten is dat er op deze manier véél koolhydraten kunnen worden opgenomen:

“Maurten Drink Mix 320 bevat bijna het dubbele aantal aan koolhydraten dan wat we voordien aannamen als maximaal opneembaar door het lichaam zonder problemen. Maurten bevat geen toegevoegde smaakstof, en is pH-neutraal om de maag en het tandglazuur te beschermen. De Drink Mix bevat ook geen kleur- of bewaarstoffen” (link)

Mooi zo. Of Maurten nu méér energie gaf dan andere sportdranken, kan ik natuurlijk niet op wetenschappelijke wijze controleren. Ik had wel het gevoel dat het erg goed vulde, al komt dat misschien ook omdat het eerder een papje is dan een drank.

20180902_115347(0)Gedurende de ganse duurloop had ik het gevoel véél energie te hebben, maar dat kan ook aan de onwaarschijnlijke goede vorm gelegen hebben! 🙂

Ten aanzien van de aanbeveling van Maurten zelf, heb ik er vandaag iets te weinig van gedronken, nl. één keer 500 ml op 28 km (2 uur en 14 minuten), terwijl je een halve liter per uur mag drinken.

Ik las ook dat je 500 ml op voorhand (voor de training/wedstrijd) kan drinken, en dan kan je iets langer wachten, voor je gaat drinken van de tweede 500 ml.

Een en ander steekt nogal nauw, heb ik de indruk: zo wordt gezegd dat je niet mag mengen met andere voedingsproducten.

20180902_104314Helemaal zeker ben ik niet meer (het wordt een beetje ijl en nevelig in m’n arme hoofd), maar ik dàcht dat de meneer in de winkel (in Nederland) zei dat je het zelfs beter niet met water combineert. Nogmaals: dat weet ik niet zeker meer.

Het zou alleszins erg vervelend zijn, want naast de vele voordelen die dit product lijkt te hebben, vond ik dit het grootste nadeel: doordat het eerder een papje is (en doordat er toch best veel zout in zit?), was het niet echt een goede dorstlesser.

Aldus heb ik het toch gecombineerd met water, en hey, we hebben dat overleefd 🙂

Om aan te geven hoe nauw het lijkt te steken met dit goedje, nog even deze:

“Maurten is ontworpen om te mengen met water dat minder dan 40 mg Calcium per liter bevat. Hogere hoeveelheden calcium verminderen de werking van de hydrogel”.

Euhm?

MaurtenMeestal gebruik ik kraantjeswater, en hoeveel calcium dààr in zit: geen flauw idee.

Bij de eerste fles die me onder ogen kwam, Chaudfontaine, lag het calciumgehalte véél hoger dan 40 mg per liter.

Bij Spa was het dan weer OK, slechts 5 mg per liter, als wij het etiket mogen geloven.

Goed.

En wat was nu de conclusie?

Ik vond het een positieve ervaring. Straf spul. In tegenstelling tot de sportdranken die ik eerder probeerde, ging dit vlot binnen, en blééf het ook vlot binnen, zelfs bij hogere tempo’s. Voor hardlopers met een gevoelige maag & darmen, is dit zeker een aanrader. Of dit echt meer en beter energie levert, wil ik ontdekken tijdens langere tempoblokken. Volgens de eigen website althans :-), stapten al heel wat atleten van wereldniveau over op Maurten, misschien is dat een indicatie dat dit goedje wel deugt?Het voornaamste minpunt vond ik dat het niet zo’n goede dorstlesser is, combineren met water was vandaag een “must”, misschien was dat ook omwille van het warme weer.

Als er andere ervaringen zijn met Maurten, dan hoor ik het graag?

Met sportieve groeten,

Peter

P.S. Voor wie wil weten hoe Maurten nu precies werkt:

“De hydrogel technologie laat toe om bijna het dubbele aantal aan koolhydraten af te geven, dan wat we voordien aannamen als maximaal opneembaar door het lichaam zonder problemen. Een hydrogel is een biopolymeer – en water – gebaseerde structuur met hele kleine poriën. Als een 3D structuur met de mogelijkheid om water vast te houden, ziet het er een beetje uit als een keukenspons. Bij Maurten hebben ze een manier gevonden om hydrogels te maken met natuurlijke ingredienten. En ze hebben de structuur gevuld met de meest efficiente vorm van energie, koolhydraten. De hydrogels in de Drink Mix sportdrank is gemaakt uit de combinatie van twee natuurlijke ingredienten: a) Alginate – een extract van de celwand van bruine algen, en b) Pectine – deze voedingsstof zit in appelen, citroenen, wortelen en tomaten, om maar enkele te noemen. Deze twee voedingsstoffen worden al jaren gebruikt in de voedingsindustrie. 

Als je de Drink Mix mengt met water krijg je een vloeibare sportdrank met een hoge concentratie maltodextrine en fructose. In de zure omgeving van de maag transformeert de sportrank onmiddellijk in een hydrogel die de koolhydraten inkapselt. Door de hydrogel kan de vloeistof doorheen de maag en het spijsverteringsstelsel en langzaam het water, zout en de koolhydraten afgeven die vlot kunnen worden opgenomen in het lichaam”

7 gedachte over “Test: Maurten”
  1. Mooi dat het eerste experiment goed ging. Ik vermoed dat het niet mengen en geen water berust op de vastigheid die Maurten in je maag geeft. Die zal anders niet gegarandeerd kunnen worden. Zelf heb ik nog wel water gedronken tijdens mijn Maurten-run maar niet tegelijkertijd of kort daarna. Qua vocht kun je ook zorgen tevoren goed gehydrateerd te zijn. Ik ga er volgende week mee verder.
    Groetjes,
    Dorothé

  2. Wat ik me wel afvraag: wat is het voordeel tov gels in combinatie met water. Het nadeel bij zo’n oplossing/sportdrank in het algemeen is dat je voor een marathon dan 1,5 liter sportdrank moet meesleuren, terwijl met een paar gellekes en het water aan de bevoorradingsposten je ook voldoende koolhydraten binnenkrijgt.

  3. Isostar apple of exotic 90g omdat ze die gewoon bij Delhaize verkopen – heb eigenlijk nooit last gehad van maag of darmen hiermee. Met sportdrank tijdens het lopen moet ik wel oppassen. Dus voor mij ideale combinatie gelleke(s) met water drinken.

Geef een reactie