za. jan 29th, 2022

Less is moreBeste  lezers,

Misschien had u het ook al gemerkt: de zomervakantie zit er op.

Definitief.

En ondertussen loopt de marathonvoorbereiding uiteraard gezwind verder, nog één maand hard trainen, en dan kunnen we gaan taperen, tot 14 oktober (marathon Eindhoven).

De wereld rondom ons verandert zienderogen. Plots zie je van die rare dingen in de lucht hangen. Toen wij op vakantie waren in Italië was er een medegast, Albert-Jan, die nogal into drones was. Daar vertelde hij graag, en veel over. Hoe drones het aanzien van de wereld gaan veranderen.

Mij niet gelaten. Maar wat erger was: dat wou hij graag daadwerkelijk demonstreren.  Zo zat ik een keertje rustig te ontbijten, met zicht op het zwembad en bij uitbreiding, met zicht op het ontroerend mooie Toscaanse landschap. Ik voelde me ontspannen, zoals ik me in geen jaren ontspannen had gevoeld, en ik genoot met volle teugen van m’n ontbijtje, with a view.

Toen zei Albert-Jan dat ik mee moest komen kijken, want zijn drone zou opstijgen.  Op sociaal aanvaardbare wijze trachtte ik zulks af te wimpelen. Maar helaas, er was geen lievemoederen aan.

Voor zover deze blog de lezer lessen zou te bieden hebben: wie een Nederlander wil afwimpelen, probeert dat best ook ‘ns op sociaal onaanvaardbare wijze. Zo niet, dan sta je – nog voor je het goed en wel beseft – in het open veld toe te kijken hoe een drone opstijgt.

Maar wat toen gebeurde! Een fors uit de kluiten gewassen Italiaanse roofvogel was niet gediend met de schending van zijn luchtruim, en hij greep de drone fluks in z’n klauwen, vloog naar een nabije rots, en mepte de drone enkele keren flink tegen die rots.

De brokstukken donderden naar beneden.

Met die drone zouden ze in de e-commerce niet al te veel pakketjes meer afleveren, zo was mijn bescheiden inschatting.

“Nou Albert-Jan”, zei ik, “Dan ga ik maar ‘ns verder ontbijten.”

Tijdens het tweede deel van m’n deugddoende ontbijt dacht ik na over verandering. Kathelijne zei me eens: “De enige mens die écht van verandering houdt, is een baby die honger heeft & met een volle pamper zit”.

De mens is een gewoontedier. En toch, in de voorbereiding op de marathon van Eindhoven is er wel één en ander veranderd.

Het wordt de 19de marathon. Bij voorgaande marathons mikte ik steeds op veel volume, en planden we vijf trainingen per week. Logisch, want uit zowat elk onderzoek blijkt dat er een één-op-één link is tussen volume en eindtijd, op de marathon.

Maar goed, dit experiment met vier trainingen per week bevalt erg goed. Eén dag minder trainen én een dag meer rust, dat voelt goed aan.  Zo kan ik de trainingen kwalitatief beter afwerken, en herstel ik er ook beter van.

Vandaag zag ik een artikel voorbij komen dat je ook met slechts drie trainingen per week een goede marathon kan lopen: “The Less-Is-More Marathon Plan“. Dit in de veronderstelling dat je goed traint op tempoblokken aan MT-tempo, dat je één intervaltraining per week doet, en dat je je lange duurlopen aan een gezwind tempo doet:

“The Less is More marathon training program builds up to 20-mile workouts. Covering 20 miles is the easy part, the harder part is the pace — 60 to 75 seconds slower per mile than your 10K race pace. Our long runs won’t let you admire the scenery as much, but they aren’t painful either. They just push you a little beyond the comfort zone. If you’re going to race a marathon, you have to do some hard long runs to get the toughness and focus you’ll need on race day”.

60 seconden per mijl, oftewel 37 seconden per kilometer langzamer dan je 10 km-tempo. Best pittig, om aan dat tempo je 32 km af te werken.

Wat bij de voorbereiding nu ook anders verloopt: de wedstrijden. Toevallig hou ik erg veel van wedstrijden, en aangezien je te gras en te hooi leest dat die goed zijn als prikkel in de marathonvoorbereiding, planden we in het verleden telkens meerdere halve marathons, aangevuld met een 10 miles hier, en een 10 km daar.

Héél fijn, en ik genoot daar met volle teugen van, alleen viel het herstel steeds tegen: het duurt telkens toch een eind, alvorens je opnieuw op volle kracht kan trainen. Dit keer verloopt dat anders: er staat welgeteld één wedstrijd op het programma, de halve marathon in Nieuwpoort volgende week (link).

Tempoblokken 4km
18km met 3 x 4 km @ 4:07, 4:11, en 4:12 min/km

Enerzijds is dit met pijn in het hart, anderzijds voelt het goed zo, alle trainingen konden (tot nu toe) kwalitatief goed afgewerkt worden, zonder dipjes en cours de route.

Dit keer wordt er meer doorgedreven getraind met tempoblokken. Dat zijn toch niet de meest comfortabele trainingen 🙂

Deze week was er een training met korte tempoblokken (6 x 1.200m aan MT), en eentje met langere tempoblokken (3 x 4 km aan MT).

Morgen zitten er ook in de lange duurloop van 28 km enkele tempoblokken (5 x 2 km aan MT).

Is alles dan rozengeur en maneschijn, in deze voorbereiding?

Tempoblokken 1200m
14 km met 6 x ( 1.200m @ 4:10 –> 4:00 min/km + 400m recup )

Neen, dus. Eten en drinken tijdens het trainen, dat vergeet ik vaak, terwijl daar toch op moet geoefend worden.

Zeker bij hogere tempo’s is het lastig om sportdrank naar binnen te spelen, laat staan gels of sportrepen: dat geeft in het beste geval ambetantigheid, in het slechtste geval zijsteken.

Voor de lange duurtrainingen kan ik natuurlijk wel ‘ns onderzoeken of een drone niet om de 3 à 4 kilometer iets kan droppen 🙂

Oh, en ik las onlangs dat Dorothé (link) met Maurten heeft getraind, dat wil ik binnenkort ook graag uitproberen.

Dit is wat ze beloven:

“Carbohydrate drinks can cause problems: our stomachs don’t cope well with high concentrations of sugar – often resulting in slower gastric emptying and GI distress. At Maurten, we’re launching a new range of sports fuels, we’ve harnessed hydrogel technology to develop carbohydrate-rich and natural sports drinks that our bodies can tolerate” (link)

Ik ben benieuwd! 🙂

Cross-training, daar komt te weinig van in huis. Fietsen: heel af en toe. Zwemmen: bij m’n laatste poging tot zwemmen, kreeg ik er een oorontsteking bij als cadeau, gratis en voor niets.

Terwijl we in het “Less is More”-programma wel lazen:

“Cross-Train Twice a Week: in this program, cross-training shouldn’t be viewed as a recovery from running, but a substitute for it. Therefore, if you slack off, you miss out on potential training benefits. We believe that if you do cross-training correctly, you can use it to increase your overall training intensity, without increasing your injury risk. At the same time, you can still go out and run hard the next day”.

Less is moreTot slot is er nog de core stability-training: dat scoort middelmatig. Ik ben geen warm liefhebber van core stability-training, maar ik begrijp wel het belang ervan.

Dus af en toe, op een rustdag, als werkelijk àl m’n excuses uitgeput zijn, dan ga ik een half uurtje aan de slag.

Zo. Dat is waar we nu staan.

Nog één maand te gaan. De goesting is er. Het zelfvertrouwen nog niet helemaal. Of het op 14 oktober gaat lukken om onder de 3 uur te duiken, dat weet ik niet. Benny zei daar eens over: “Het komt niet op bestelling”, en zo is het maar net.

Met deze wijze woorden, wensen wij eenieder een fijn, deugddoend en sportief weekend!

Met sportieve groeten,

Peter

7 gedachte over “Less is more?”
  1. Ben benieuwd hoe deze aanpak voor jou uitpakt op de marathon. Net weer 2 zakjes Maurten gekocht. Volgende week weer testen. Bij marathons heb je minder referentiepunten om te checken of je goed op weg bent. Korte wedstrijden kunnen je opbouw verpesten als je niet goed hersteld. Ben benieuwd maar dat zei ik al 😉

    1. Morgen doe ik de test ! Bedankt voor je reactie, en bedankt voor de tip, als er gels van Maurten komen, ga ik die zeker eens testen, want op dat vlak heb ik nog niet echt de goede gel te pakken, vrees ik. De minste slechte (tot dusver) vind ik van SIS, maar ook die gaat niet optimaal binnen …

  2. Ha Peter, altijd spannend zo’n nieuwe opbouw. Zelf doe ik niet te veel wedstrijden maar dat is met name omdat ik mentaal altijd even moet herstellen van een race. Wellicht helpt het jou ook.
    Keep training and keep us posted…

  3. Beste Peter als ik dat hier allemaal zo lees en volg de afgelopen dagen denk ik toch dat het helemaal gaat goed komen op 14 oktober hoor.

Geef een reactie