di. okt 12th, 2021

Slow start (1)Beste lezers,

Dit was me het weekend wel. Vrijdag kwamen m’n kinderen en ik in de auto tot het besluit dat Survivor in een wel héél kale en schrale bokaal vertoeft.

Survivor is onze goudvis. Meer bepaald onze enig overgebleven goudvis, want zijn compagnon wisselde vorig jaar onverwachts het tijdelijke voor het eeuwige.

Onze buurvrouw bracht ons destijds per sms op de hoogte van het schielijke overlijden, want wij waren op vakantie in Italië. Beste lezers, dat werden enkele dagen van diepe rouw en treurnis. Grapjes over fishsticks waren volstrekt uit den boze, dat kan ik uit eerste bron getuigen.

Enfin, de bokaal van Survivor verdiende een kleine upgrade, interieursgewijs, zo vonden wij. Aldus doken wij een speciaalzaak in, en na rijp beraad gingen wij over tot de aankoop van een sierstuk in de vorm van een brug.

Een pracht van een brug, mag ik wel 20180616_075011zeggen. Het soort brug dat je spontaan doet denken aan het Oude Rome en zijn kloeke, oerdegelijke aquaducten.

Thuisgekomen, zei Kathelijne onmiddellijk:

“Mannekes, die brug is véél te groot, voor dat aquarium”.

Dat weigerde ik aanvankelijk te geloven.

Maar wis en waarempel, die brug paste inderdaad amper in Survivor z’n aquarium.

En toen die brug mits wat wringen & wriemelen eindelijk toch in het aquarium geraakte, was dat een potsierlijk gezicht, omdat de verhoudingen niet klopten. En bovendien keek Survivor me ook nog ‘ns woedend aan, omdat hij geen plaats meer had om te zwemmen. Ik weet niet wat hij allemaal blubberdeblubte, maar warme dankbetuigingen waren het niet.

Enfin, wij gaven ons niet over aan de wanhoop. Deze veldslag hadden we misschien verloren, maar daarom nog niet de hele oorlog. En dus togen wij de volgende dag monter & vrolijk opnieuw naar de betere speciaalzaak. Ten eerste om twee nieuwe vissen te kopen, zodat Survivor weer een beetje kon socializen, en ten tweede, om een nieuw aquarium te kopen.

20180617_220135We kozen er een prachtig exemplaar uit. Een aquarium dat zowel wit licht kon geven, als blauw licht.

Bij wit licht, kon je de vissen héél goed zien, en bij blauw licht, kreeg je een merkwaardig soort bordeel-effect.

Ik wees de verkoopster er toch op dat het me niet zo’n democratisch geprijsd aquarium leek, maar zij repliceerde dat je vissen toch wel een beetje comfort mag gunnen.

Zeker. Nu wou ik nog wel graag weten of de meeste vissen wit licht verkiezen, dan wel blauw licht, maar de verkoopster zei dat dat van vis tot vis afhing. Met drie vissen zou er wel altijd een meerheid kunnen gevormd worden voor wit, dan wel voor blauw licht.

20180617_220215En bovendien, als er toch teveel ambras van kwam, of als de vissen eens géén kunstmatig licht wensten, dan konden wij de lamp gewoon uitschakelen, en dan konden de vissen genieten van een flinke portie héérlijk daglicht.

Toen wij thuiskwamen, vroeg Kathelijne:

“Waarom hebben jullie in hemelsnaam een nieuw aquarium gekocht, wij hebben er toch al één?”.

Waarop ik onmiddellijk demonstreerde hoe mooi de Romeinse brug tot z’n recht kwam, in dit grotere aquarium.

Kathelijne sloot de ogen, en richtte een gebedje tot de heilige Rita, de patrones der hopeloze gevallen.

Daar bracht ik nog tegen in dat wij onze vissen toch wel een beetje comfort mogen gunnen, maar toen ik dat zei, viel het me onmiddellijk op dat dat minder overtuigend klonk, dan wanneer de verkoopster deze kaart trok.

share_20180617_113734511Enfin, we zouden het nog bijna vergeten. Dit weekend begon de voorbereiding op de marathon van Eindhoven.

We namen een rustige start. Deze ochtend een uurtje duurloop in het park van Tervuren.

Soepel.

Zonder dat ik op tempo of op hartslag moest letten.

De duurloop liep vlot, en aangezien het de eerste training was na de 80 km in Spa, was ik vooral blij dat alles nog héél was.

Nergens last.

20180617_102512De week rust had duidelijk veel deugd gedaan.

Dat moeten we méér doen, had ik bijna geschreven.

M’n intentie is om de komen weken en maanden bewust te werken rond de mentale aspecten van hardlopen, en van het leven tout court.

Dit weekend deed ik een paar keer eenvoudige ademhalingsoefeningen, gewoon, voelen hoe je langzaam in- en uitademt, je hartslag voelen, en waarnemen hoe je rustiger begint te worden, bij voorbeeld, vanuit een gespannen situatie, als je net een aquarium-crisis achter de rug hebt.

Deze muziek bv., vind ik heel geschikt:

https://www.youtube.com/watch?v=cyBBZGfUnMs
 
Ook de week die nu komt bevat nog uitsluitend rustige trainingen, het wordt dus een slow start!
Met rustige groeten,
Peter

5 gedachte over “Slow start”

Geef een reactie