za. jan 29th, 2022

EindhovenBeste lezers,

Terwijl wij dit schrijven, hebben we al méér dan 48u niet mogen hardlopen.

U leest het goed. Er werd een verplicht weekje rust voorgeschreven.

Als het van de coach afhangt, wordt er pas zondag opnieuw getraind.

Zondag.

Nog vier volle dagen.

Ik weet niet wie er het meeste aftelt naar zondag: Kathelijne of ik 🙂

Wat ik wél mag doen deze week? Zwemmen, fietsen, wandelen, core stability, kort samen te vatten als: eikebeik.

Maar zondag beginnen we er wél aan. Een 120-tal dagen lang, de voorbereiding op de marathon van Eindhoven.

In Eindhoven is er een luchthaven met anderhalve startbaan, en dat weet ik toevallig, omdat ik daar al eens ben opgestegen, en weer neergedaald.

In een vliegtuig, bedoel ik.

Voorts wist ik zo goed als niets over Eindhoven. Dus hebben we het eens opgezocht: Eindhoven is – ongeveer – in de 13de eeuw gesticht. Door wie, dat vond ik niet terug. Alleszins door een fertiel en viriel iemand, want de stad groeide en bloeide, en in de 16de eeuw werd er een kwaliteitsvolle omwalling rond de stad opgetrokken.

In 1583, bij het Beleg van Eindhoven, werd die omwalling opnieuw afgebroken, en de rest van de stad ook.  Tijdens dat beleg heerste er een grote hongersnood in de stad, en katten, honden, paarden, het werd allemaal met smaak opgepeuzeld. Dat jaar ging de marathon van Eindhoven niet door, omdat alle sportievelingen te sterk ondervoed waren.

Vanaf de 19de eeuw kende Eindhoven een bloeiende industrie, de stad werd wereldtop in de textielindustrie, en dan vooral in de hoedenfabricage.  Minder gezond, maar des te lucratiever, blonk Eindhoven uit in de sigarenindustrie, en aangezien een sigaar moet aangestoken worden, wil men ze roken, werd Eindhoven ineens ook maar een wereldspeler in de mondiale luciferfabricage.

Zo. We weten hoe het met de industrie is afgelopen, en nu specialiseert Eindhoven zich in technologie en innovatie, en in de marathonsport.

Heden ten dage wonen er in Eindhoven 225.000 inwoners op een grondgebied van 88 km², wat alles in acht genomen toch handiger is dan wanneer ze met z’n achtentachtigen op een grondgebied van 225.000 km² naar elkaar moet zitten koekeloeren.

Enfin, waar waren we gebleven, welnu, we zijn dus ingeschreven voor de marathon van Eindhoven op 14 oktober, en we hebben het parcours alvast even digitaal verkend.  Ik durf het bijna niet te schrijven, want het is te pathetisch voor woorden, maar als de trainingen goed meevallen, dan zou ik misschien nog wel eens een kleine sub 3-poging willen wagen.

De vraag is natuurlijk wat er dan anders & beter moet, dan bij de vorige pogingen. Benny reikte alvast één deel van de oplossing aan:

1. “Je moet er meer zélf in geloven, en meer vertrouwen hebben in jezelf”

OK, dat is genoteerd. Working on it.

En dan hebben we qua training nog vier bijkomende vrome intenties:

2. De lange duurlopen trager afwerken. Hoe goed bedoeld ook, vaak doe ik die toch, uit goesting en uit ijver, aan een iets te snel tempo, en dus aan iets te hoge hartslag, en dus met langer herstel, etc.

3. Meer doorgedreven met tempoblokken aan MT-tempo werken. Benny adviseerde daarover: “Die trainingen op MT-tempo zijn inderdaad de key trainingen. Die kan je doen op tempo 4:15 à 4:20 min/km. Ongeveer tien dagen voor de marathon is 2 * 10 km ideaal, we kunnen opbouwen met dat als doel. Wat ook een fijne training is: 10 km inlopen, dan 20 km op marathontempo, en dan nog even uitlopen.”

4. (Heel) af en toe eens dagen met twee trainingen inplannen. Dat deed ik een tijdje geleden (in Lindau) en dat was best zwaar, maar het deed nadien enorm deugd. Door twee keer een lange afstand op één dag te lopen, bouw je een stukje aan de basisuithouding, en omgekeerd, door een dertiger in twee delen te lopen, recupereer je misschien sneller.

5. Minder wedstrijden. Een heikel punt. Want die wedstrijden, dat doe ik dus écht supergraag. Maar trop is te veel, en hoe fijn & avontuurlijk ook, misschien is dat toch een valkuil omdat de recuperatie lang duurt. Promised, gaan het aantal wedstrijden in de voorbereiding dus inperken. Eén halve marathon noteren we wel: die van Nieuwpoort, op 9 september.

Maar voorts dus niet te veel wedstrijden, want Benny suggereerde dat je wedstrijden ook kan meedoen als snelle training, maar de Oude Grieken wisten het al: gnothi seauton“Ken jezelf”.

We zijn klaar om eraan te beginnen. Nu nog even aftellen tot zondag! 🙂

Met sportieve groeten,
Peter
 

13 gedachte over “Marathon Eindhoven”
 1. Ik onderschrijf vooral de minder deelname aan wedstrijden. Herstel van een wedstrijd is zwaarder dan van een snelheidstraining omdat je in een wedstrijd tot de max gaat.
  We lopen tegelijkertijd een marathon. Jij in Eindhoven en ik in München.
  Dat 2x trainen op een dag ga ik misschien eens proberen. Ik doe wel vaker een combinatie van lopen en fietsen of lopen en zwemmen.
  Wat vindt je trainer dat je aan krachttraining zou moeten doen. Ik heb er baat bij op het eind van de marathon. Maar de mijne duurt minimaal een uur langer dan de jouwe 😉

  1. Dag Dorothé, ik wens jou alvast héél veel succes in München … !! Heel veel plezier ginds hé !! Krachttraining doe ik wel af en toe, maar nooit heel lang, maximum een kwartiertje of zo … 🙂 Groetjes, Peter

 2. Veel succes in de voorbereiding en nog iets meer op 14/10 in Eindhoven. Ik heb daar ook de magische grens van de 3 uur gebroken. Het is dus mogelijk. De vijf hints zijn allemaal correct en voor iedereen van toepassing. Zoals leren luisteren naar je lichaam, moet je ook leren luisteren naar deze hints van toppers als Benny (of andere coaches).

 3. Succes met je programma en wellicht tot in Eindhoven, ook ik heb de knoop zo goed als doorgehakt dat dit mijn najaars marathon gaat worden. Heb zelf goede ervaring met puntje 3.

   1. 1 keer per week lange duurloop om de week afwisselend langzaam en met tempoblokken op marathon hartslag/tempo. 1 keer per week een extensieve interval. En nog 2 trainingen in de vorm van duurloopjes of tempo interval.

Geef een reactie