di. feb 1st, 2022

Herstel (2)Beste lezers,

Gisteren mocht ik een hersteltraining doen.

En het eerste dat ik hoorde?

Jan Hammer, “Crockett’s Theme”.

Het katapulteerde me in één keer terug naar de jaren stilletjes.

Toen Ricardo Tubbs en ondergetekende gewapenderhand door de gangen van de school stormden. Om bruusk halt te houden voor een klaslokaal. Ricardo links van de deur, en ondergetekende rechts van de deur. Na een hoofdknikje, trapte Ricardo de deur open. Dat lukte niet helemaal, dus hij trapte harder, en toen vloog de deur wél open.

Echter, in plaats van op een gevaarlijke drugsbaron te stoten, stond Ricardo plots oog in oog met Juf Carine.

Nou, beste lezers, op basis van wat ik kon horen, van waar ik stond, kreeg Ricardo Tubbs flink op z’n donder. Aldus liep ondergetekende in zeven haasten weer naar buiten, om op de speelplaats versterking te ronselen.

Kort en bondig legde ik de kwestie uit. Dat Ricardo in handen was gevallen van een gevaarlijk sujet. Wat niet gelogen was, trouwens. Aanvankelijk was iedereen enthousiast en we waren bijna vertrekkensklaar, toen een slimmerik vroeg in wiens handen Ricardo nu precies was gevallen.

“Juf Carine”, gaf ik toe.

Nou, toen moest er plots eentje dringend gaan knikkeren, drie anderen besloten om een balletje te gaan trappen, en nog een andere moest dringend z’n huiswerk gaan nakijken.

Kortom, de hele reddingsoperatie viel deerlijk in het water. Het heeft dagenlang geduurd voor Ricardo weer de oude was. Aanvankelijk staarde hij dof voor zich uit, voortdurend mompelend en prevelend, “… dat was niet flink van Ricardo … nooit meer doen … deur openen met de handjes … niet met de voetjes … “.  Enfin, die jongen leed aan een posttraumatische stressstoornis, dat hadden wij snel in de gaten.

Maar goed, de tijd heelt alle wonden, en een tijdje later had Ricardo z’n analyse klaar:

“Die juf Carine, wat stelt die nu voor, jongens? Toch helemaal niets. Dat is een kleine garnaal. Neen, de echte spider in the web, die moeten we hebben. De godfather van de maffiabende genaamd het Katholiek Onderwijs, die moeten we uitschakelen. Alfred Daelemans, de directeur-generaal van het Nationaal Secretariaat van het Katholiek Onderwijs. Die zorgt ervoor dat miljoenen kinderen dagelijks opgesloten worden in een saai leslokaal, in plaats van dat zij zorgeloos buiten kunnen spelen”.

Kroket. Of, in de deze context, Crockett. Wat een meesterlijk idee. Maar onze trip naar de Guimardstraat, dat is een ander verhaal. Daar vertellen we later wel eens over.

Enfin, die hersteltraining dus. 30 minuutjes, 5 kilometer. De eerste training na een blessure, dat is toch het mooiste wat er is? Als een lammetje dat na een koude, sombere en donkere winter plots naar buiten mag, en in de lente rondhuppelt in het groen, en geniet van een stralend zonnetje, niet?

Het geblokkeerde bekken leek helemaal aan de beterhand, dus we kunnen weer aan de slag. Ondertussen las ik hier nog een en ander over, en het is iets dat blijkbaar vaak voorkomt:

“De sacro-iliacale gewrichten worden gevormd door het heiligbeen (sacrum) en het darmbeen (ilium). Het SI-gewricht heeft een belangrijke functie bij het lopen, de schokken tijdens het lopen worden namelijk continu opgevangen door deze SI-gewrichten. Een sacro-iliacale blokkage is een vaak voorkomende oorzaak van pijn onderaan de rug. Symptomen zijn pijn in het bekken, voornamelijk onderaan de rug of ter hoogte van de bil, ongemak bij draaien in bed, zitten in de auto, lang zitten op een stoel. Als er een blokkage is, ontstaat er verbelasting en/of irritatie van het gewricht, en de omliggende zenuwen, ligamenten en  spieren”.

Achteraf bekeken, als ik die symptomen zag, dan denk ik wel dat ik er al even mee liep. Niet zo verstandig, want naar te lezen viel, kan dit op termijn veel ellende veroorzaken:

“Op termijn kan dergelijke blokkage leiden tot overbelasting in de lage rug en zelfs schade aan de tussenwervelschijf. Dit gebeurt in de lendenwervels, omdat deze dan de krachten en draaimomenten overnemen, die anders door het SI-gewricht worden opgevangen”.

Hier kon ik lezen over het belang van oefenen van de rugspieren (“Train voor een sterke rug”), én de hamstrings:

Wat minder bekend is, is dat stijve korte beenspieren teveel aan de rug gaan trekken. Ook daardoor verandert de stand van je bekken en rug. Wil je rugklachten voorkomen, zorg er dan voor dat je hamstrings op lengte blijven”

Got it. Nu nog proberen te onthouden! 🙂

Met sportieve groeten,

Peter

3 gedachte over “Herstel”
  1. En oefeningen doen. Naarmate je ouder wordt, neemt het belang ervan toe. Ben benieuwd naar welke je voorgeschreven hebt gekregen. Zelf ook deze week behandeling gehad. Ik ga er nog over schrijven. Lekker dat je weer de eerste kms mocht maken onderweg naar Spa.

Geef een reactie