za. jan 29th, 2022

The day before (1)Beste lezers,

Marathon nummer 17 zit er op.

De dag begon goed in Rotterdam, met een stralend zonnetje.

Toen wist ik nog niet dat ik me enkele uren later zou afvragen of dat zonnetje toch niet een ietsiepietsie té stralend was 🙂

De opwarming verliep prima. Rush. De eindeloze massa hardlopers, zo mooi om te zien.

With high hopes.

Elke start bij de marathon ervaar ik opnieuw als een kippevelmoment.

Helaas, driewerf helaas. De marathon is een wispelturige dame. De eerste kilometers kon ik het sub 3 tempo van 4:15 min/km amper aanhouden. Ik voelde intuïtief dat het geen 42 km lang ging lukken om dat aan te houden. M’n hartslag zat veel te hoog.

Benny was erbij vanaf kilometer 15, en probeerde enkele keren of we toch niet konden versnellen. Niet, dus.

Halverwege zat ik bijna 2 minuten achter op schema, en toen voelde het als game over.

Rotterdam 5Oeps. Deze 17de marathon verliep niet zoals gehoopt.

Zoals Benny zei: “Het komt niet op bestelling”.

De voorbereiding was prima verlopen, en toch ging het niet. Misschien hou ik daarom wel zo véél van de loopsport. Omdat het zo eerlijk is.

Als je het niet goed doet, dan kan je welgeteld in één richting kijken. Je kan maar één persoon aanspreken: jezelf.

No excuses.

Dat het iets te warm was, dat zal wel. Maar au fond denk ik toch dat ik gewoon niet sterk genoeg was, noch fysiek, noch mentaal.

De tweede wedstrijdhelft was bikkelhard. Ik was doodmoe, m’n benen voelden van lood.

Rotterdam 6Wat was ik zielsblij om op kilometer 30 de supporters weer te zien ! 🙂

Héérlijk.  Waar je bij een goede marathon al heel blij bent om de supporters te zien, op een mindere dag ben je blij in het kwadraat.

Dan sta je – letterlijk – even stil, voor een knuffel en een beetje goede moed ! 🙂

Ik vermoed dat een lastige marathon ook z’n nut heeft. Je stelt je hobby (passie) dan wel érg grondig in in vraag.

Op de donkerste momenten denk je, “Verdomme, waar ben ik eigenlijk toch mee bezig. Zou ik niet beter uitstappen. Een andere hobby zoeken. Schaken. Dammen. Kleurenwiezen. Zoiets. Maar in geen geval nog deze onzin!”

Bij de finish was de batterij helemaal plat. Maar heel raar, het gevoel was weer beter. Met de eindtijd (3u24) was ik niet tevreden omdat ik wéét dat ik beter kan, maar ik was wel blij met de marathonervaring op zich, een 17de marathon op rij zonder “DNF”, daar kan je alleen maar blij en dankbaar om zijn …

Wat zeker ontzettend deugd deed: de fijne reacties nadien … Verre en nabije loopvriendjes en loopvriendinnetjes die me proficiat wensten, en die hun innige deelneming aanboden voor de gemiste Sub3-poging 🙂

The day before (1)En nu blikken we vooruit, natuurlijk!

Nog twee weekjes, en dan is er al de marathon van Krakau, met Bart.

Dus nu véél rusten en dan zien we wel hoe de vlag erbij hangt, op 22 april. Misschien doen we een nieuwe poging, als we voldoende hersteld zijn. En anders wordt het er eentje for the fun of it.

Op 28 april is er Sunday Runday, natuurlijk, daar kijk ik ook erg naar uit.

En daarna kunnen we weer nadenken over de najaarmarathons.

Ik voel het al, de passie gaat weer oplaaien, en dammen, schaken, kleurenwiezen, het zal voor in een volgend leven worden! 🙂

Met sportieve groeten,

Peter

33 gedachte over “The day after”
 1. Hey Peter, ik had het je zo graag gegund…maar alles moet meezitten. Wat er juist ‘fout’ ging zal je komende weken wel analyseren. En daar leer je uit!
  Zelf heb ik meerdere pogingen gedaan voor onder de 3u15’ te geraken. En nadien ging het vlotjes… zo vlot, dat je bijna evident vindt (jijzelf en je omgeving). Maar dat is het niet; geen enkele Marathon!
  Goed rusten en leg jezelf geen druk op voor Krakau! Nummer 17 is binnen!
  En najaarsmarathon…wie weet nog eens op dezelfde plaats?
  Groetjes

 2. Hi Peter,
  MR18 was medogenloos voor jou en subliem voor anderen. Een andere marathon zijn de kansen wellicht anders. Zelf heb ik een DNF achter mijn naam staan en dat steekt nog maar een beetje 😉. Ik zie het nu als een ervaring waar ik veel van geleerd heb. Ik ben er ook dankbaarder door geworden over de keren dat dingen wel lukken.
  Goed herstel en hervatting voor nr 18.
  Groetjes,
  Dorothé

 3. Ik denk dat die marathon te vlak, te makkelijk, te dicht bij huis was voor jou. Je lichaam ging er spontaan van in staking. Tot zover mijn eigenzinnige analyse 😜 Tot snel

 4. Wat een oprecht verhaal!
  Ik vind het fascinerend om te begrijpen wat er op zulke momenten gebeurt.
  Op naar de volgende!

 5. […] Voor de volledigheid, zelf hebben wij ooit de marathon van Rotterdam gelopen, vorig jaar, om precies te zijn, en dat was geen éclatant succes. Het was er veel te warm, Rotterdam ligt dan ook in een tropische zone waar je je gerust aan 30° graden celsius of méér mag verwachten. U kan het hier nog ‘ns herlezen: LINK. […]

Geef een reactie