za. jan 29th, 2022

25 km Trail de ChevetogneBeste lezers,

Vandaag stond de Trail de Chevetogne op het programma.

25 kilometers onversneden loopplezier.

Wij waren al een dagje op voorhand vertrokken. Bij het ontbijt in ons hotelletje ontspon zich een merkwaardige conversatie. De dochter meldde dat ze op school een kopie van de Mona Lisa hadden gekregen. Die moesten ze van de juf verder bewerken. “En weten jullie wat Wannes op de Mona Lisa heeft getekend?”, zo vroeg de dochter. Neen, daar hadden wij geen flauw idee van.

Naast ons zat een koppel bestaande uit een nogal stijve meneer en een nog stijvere mevrouw. Ik keek even in hun richting. Neen, zij hadden er ook geen flauw idee, wat er op artistieke wijze zou kunnen zijn toegevoegd aan het meesterwerk van Leonardo da Vinci. Aangezien niemand het kon raden of gissen, verklapte Charlotte het uiteindelijk: “Een foef”.

Nou, die meneer verslikte zich in zijn koffietje, en de mevrouw hapte naar adem, als een  vis op het droge.

Chevetogne 5Na dit weldoende maar nogal haastig afgeronde ontbijt, vertrokken wij naar de start, en op tien minuutjes waren we in het mooie “Domaine provincial de Chevetogne”.

Chevetogne is nu niet bepaald een grootstad, er wonen een 300-tal mensen.

Vandaag verschenen er méér trail runners aan de start: 192 voor de 6 km, 453 voor de 11 km, en 322 voor de 25 km, bijna 1.000 enthousiaste trail runners dus!

Jarne en Kathelijne gingen de trail van 6 km lopen, en ik vertrok voor de 25 kilometer.

Chevetogne 6Een prachtige regio, ginds. Wel pittig, volgens Strava was het “42% of the time climbing”.

Voorts was er gelukkig ook 42% afdalen.

En nog nog 16% vlak.

Na een lastig dagje gisteren (“Hard”), was het vandaag een hele verademing. De moraal zat goed.

Fysiek was het vanaf kilometer één lastig, omdat ik nog zware benen had van de 10 km test.

Maar rustig aan cruisen door berg en dal, door bos en weide, dat deed deugd. Ik haastte me niet, ik liep een rustig tempo. Desondanks zat de hartslag toch vaak in een hoge zone.

Chevetogne 7Hier en daar, waren er lange, steile stukken, waar iedereen wandelde. En van het landschap genoot! 🙂

Ik moest denken aan een reactie die ik gisteren las op m’n blog: “Ik heb bewondering voor je inzet en je doorzettingsvermogen. Maar waar blijft de lol in het lopen? Waar is de hobby? Het genieten? Ik doe bijna een uur over 10km en dan ben ik óók kapot, maar toch tevreden”.

Voilà. Die kon ik in m’n zak steken. Daar dacht ik over na, tijdens het lopen. Het moet een beetje leuk blijven. Dan is trail wel ideaal. Intens genieten van het groen, sakkeren tijdens het 42% klimmen, en rustig op adem komen bij de 42% dalen.

Chevetogne 4De organisatie was top, en alles verliep gesmeerd. De weg was prima aangeduid, wat toch van levensbelang is, voor het type lopers zoals ondergetekende.

Zelfs ik heb geen enkele getwijfeld, dat wil iets zeggen.

Oh, en er waren heerlijke tussenstops.

Toen ik de eerste keer een trail liep, vond ik dat raar, zo’n onverantwoord ongezond snoepkraam, maar ondertussen ben ik er gaan aan wennen 🙂

Op de website had ik wel begrepen dat er drie ravitos waren. Die derde, dat bleek de ravito bij de aankomst te zijn. Dat had ik wel graag op voorhand geweten 🙂

Toen ik na 2 uur en 16 minuutjes aan de finish verscheen, zag ik onmiddellijk Kathelijne en Jarne, die hadden ook een fijne trail achter de rug.

Charlotte had zich artistiek mogen uitleven, zij het niet met de Mona Lisa, maar met een (prachtige) mandala: die was voor haar papa. Veel mooier kan een trail niet eindigen, denk ik!

Conclusie: Deze trail was een fijne ervaring, een warme aanrader. Wel een lastig parcours met erg lange, steile stukken. Echt snel kan je hier dus niet lopen, aan een tempo van 5:29 min/km liep ik de 30ste plaats. Voor de geïnteresseerden: hier kan je een filmpje over deze mooie trail bekijken: Youtube-filmpje Trail de Chevetogne.

Met sportieve groeten, en alvast een fijne werkweek!

Peter

6 gedachte over “25 km Trail de Chevetogne”
  1. Toch sterk hoor 5:25 lopen onverhard met 42% klimmen en dito percentage dalen daags na een 10 km wedstrijd waar een ander een rustig herstelloopje in zou plannen van een half uurtje.
    Leuk je overpeinzingen onderweg te lezen

  2. Thanks !! ‘t Deed me erg deugd … De komende maanden wil ik graag vaker Trails doen … Laat me zeker iets weten als er eentje bij jullie in de buurt is hé … ?? Groetjes, Peter

  3. Is inderdaad mooi he zo’n trail. Heb afgelopen weekend ook mijn trail debuut gemaakt en ook ik keek verbaasd naar de verversingspost met koeken en vlaai. Ga er dit jaar zeker nog enkele aan toevoegen. Ik zal het alleen niet doen nadat ik me de dag ervoor de pleuris heb gelopen op de 10km. Dus dat tekent maar weer dat het conditioneel wel goed zit bij je volgens mij. Nu ontspanning vinden en dan gaat die 42,2 km a 4:15 lukken.

Geef een reactie