za. jan 29th, 2022

Sunday Runday (10)Beste lezers,

Vandaag stond er een internationale training op het programma.

In Barendrecht, dan nog wel, bij de Christelijke Atletiek Vereniging Energie. Geen minne club, want één van de leden, ultraloopster Carola Schot, is Nederlands recordhoudster op de zesuursloop!

Het plan: de CAV Energie organiseert in functie van de Marathon Rotterdam een reeks trainingslopen. Onder het genot van een duurloop van 32 km, zouden runblogger Michiel en ondergetekende dan – eindelijk! – eens kennismaken.

Michiel schrijft de blog Sportlifecrisis. Als u even tijd hebt, dan zou ik u warm aanbevelen om deze blog eens te lezen.

Anders ook, trouwens.

Zaterdag vertrokken Kathelijne en ik al naar Nederland, de bedoeling was om er zaterdag een romantisch dagje Rotterdam van te maken. L’amour toujours.

IMG_0837Echter, amper waren we de grens voorbij, of ter hoogte van Breda gaf onze autoband links vooraan de pijp aan Maarten.

Verdomme“, vloekte ik inwendig, maar uitwendig bleef ik natuurlijk de kalmte en de rust zelve, en aldus zei ik: “Geen paniek, schatje, dit varkentje wassen wij wel even, over maximum 20 minuutjes snorren wij als vanouds weer over het wegdek, met een vakkundig gemonteerd reservewiel”.

Nou, dat viel toch tegen.

Na een niet nader omschreven tijdsspanne, stelde Kathelijne discreet & diplomatisch voor:

“Zullen we anders iemand bellen die daar een beetje verstand van heeft?”. 

IMG_0836Zo gezegd, zo gedaan, en binnen de 20 minuutjes waren wij opnieuw op weg.

Zonder blikschade, en met enkel een ieniemienieklein krasje op de carrosserie van mijn Ego.

Aldus snelden wij met een rotvaart van 80 km/u verder naar Rotterdam.

Deze ochtend meldde ik me stipt op tijd aan bij de CAV Energie. Toch zag ik onmiddellijk een groepje vertrekken.

Verdorie, heb ik de start nu gemist?”, zo vroeg ik me vertwijfeld af.

Loos alarm, want dat was “groep 34”.

Overzicht temposHeel raar, dat had ik nog nooit gezien: de loopgroepen werden genoemd naar hun tijd op de 5 km.

Michiel en ik maakten kort kennis (“Spannend, zo’n blind date”, zei Michiel), en liefst hadden wij bij Groep 23 aangesloten, maar ten eerste, Benny had aangeraden om deze lange duurloop aan een rustiger tempo af te werken, en ten tweede, vandaag was er geen Groep 23, zo bleek.

MapjeHet werd dus groep 24.

Theoretisch liep dat groepje 4:48 min/km, maar in de praktijk verliep een en ander iets pittiger.

Michiel en mezelf praatten een eindje weg, over FC De Kampioenen, over de voorbereiding op een triatlon, over gels & sportdranken, over trail running, en over de dingen des leven. Zet twee bloggende hardlopers (of hardlopende bloggers) bij elkaar, en je zal hen zelden zien zoeken naar een geschikt gespreksonderwerp.

Enfin, voorts bleef het toch maar stil, in groepje 24. Eén en al focus. Aldus wou ik – om de sfeer een beetje op te vrolijken – graag een en ander vertellen over het WK voetbal in Rusland dat nu met rasse schreden nadert, maar tactvol en fijnbesnaard als we zijn, lieten we dat onderwerp maar achterwege. De kompanen leken ook niet echt voetballiefhebbers. Wel straffe hardlopers. De ene liep de marathon in 2u55, de andere in 2u50, wat een snelheidsduivels, in groepje 24!

Oh, op de website van CAV Energie werden nog enkele tips meegegeven voor de lange duurloop:

 • Je kunt beter te langzaam, dan te snel lopen
 • De tempomaker geeft het tempo aan: blijf achter de tempomaker, volg de instructies van de fietsers en van de tempomaker
 • Drink goed bij de drankpost.
 • Wandel of dribbel bij de drankposten rustig door, en sluit aan als de tempomaker voorbij komt
 • Geniet van de warme douche en de erwtensoep

Dat laatste is me niet gelukt, want na de training ben ik in zeven haasten richting België vertrokken, opnieuw aan 80 km/u. Nooit gedacht dat een ritje Rotterdam – Tervuren zo’n eeuwigheid kon duren 🙂

Slotsom: het was een fijne kennismaking met Michiel, het werd een prima training, met een goede tempomaker, en ook leuk dat een fietser ons begeleidde. Het was een mooie route, met – eindelijk ! – een stralend zonnetje, in plaats van bijtende vrieskou. Na meer dan een week verkoudheid had ik het niet gemakkelijk om het tempo bij te benen, goed dat er af en toe een pauze was bij de drankposten.

www.sundayrunday.blog (1)En tot slot, we zijn er weer aan begonnen, aan de voorbereiding van een gloednieuwe Sunday Runday.

Voor wie graag filmpjes kijkt:

www.vimeo.com/258232081

En voor wie graag websites bezoekt, hier vindt u het programma, informatie over de workshops, en andere praktische aangelegenheden:

www.sundayrunday.blog

Alvast een fijne week, iedereen!
Met sportieve groeten,
Peter

5 gedachte over “32 km Barendrecht”
 1. Was erg leuk Peter en afgesloten met een traditioneel mooie blog. Terugkomend op FC De Kampioenen, ik denk dat wij wel de Pico’s van het hardloopveld waren vandaag 😉CU@start in Rotterdam

 2. Jullie beider blog volg ik. Leuk om jullie avonturen hier om de hoek te volgen. Als je nog foto’s wil zien dan moet je hier kijken https://plus.google.com/u/0/photos/103297850528143322636/album/6529144175371145137?authkey=CMzl3JT3p76l_wE
  Het is zo ingedeeld dat de langzamere lopers van groep 34 het eerste starten want die worden ingehaald door de speedies zoals jullie zodat de vrijwilligers minder lang hoeven te wachten tot iedereen voorbij is. Er zijn nl. 6 van die lopen en daar zijn flink wat mensen voor nodig.
  Meestal zat ik in een 32 groep want ze lopen toch wel een iets sneller tempo omdat ze die tijd op de posten moeten compenseren. Van ‘de oude rotten’ heb ik geleerd om niet te praten onderweg om de adem/energie te sparen. Als jullie zo kunnen kletsen dan komt het wel goed met de sub 3

  1. Bedankt voor de link naar de foto’s … !! Ik wist niet dat jij in die regio woont, it’s a small world !!! 🙂 Het was een heel fijne training, goed georganieerd, en een warme sfeer, ik heb er van genoten … Groetjes, Peter

   1. Ik woon 5 km van CAV Energie vandaan. Ik loop normaal aan de andere kant van Barendrecht, maar die trainingslopen heb ik een paar keer meegedaan allemaal. Ik loop wel als buddy van een blinde runner regelmatig dat stuk (kms12-16) uit jullie route van zondag bij Ridderkerk. Leuk dat het bevallen is.

Geef een reactie