zo. jan 30th, 2022

GenantBeste lezers,

Het einde van het jaar 2017 nadert met rasse schreden.

Weldra zal het jaar 2017 zijn laatste adem uitblazen.

Wat ging 2017 snel hé? Als blogger word je voortdurend ingehaald door de tijd. En vooral: als blogger word je voortdurend overtroefd door de doldrieste realiteit.

Je kan er gewoon niet tegen op, tegen die realiteit. Nog maar net kondigden wij de primeur aan dat Marc Coucke zich financieel volledig gaat smijten in de loopsport (“Interview”), en dan presteert dat kleurrijk personage het om zijn grote liefde KV Oostende keihard te dumpen voor een nieuw lief. Plots. Zo maar. Voor een dame op leeftijd, dan nog. Eentje met streken. RSC Anderlecht, de club die dezer dagen hoge sportieve toppen scheert, met recentelijk nog een wereldmatch tegen concurrent Club Brugge.

Wat er ook gebeurt, Marc Coucke zal in ieder geval kunnen zeggen dat het sinds zijn komst beter is beginnen gaan.

Wat een tweezak, zeg.

Wij houden met deze blog één minuut stilte voor alle supporters van KV Oostende. Wij wensen hen heel veel sterkte toe.

Nu gebiedt de eerlijkheid ons wel om hier publiekelijk toe te geven dat uw nederige blogger zelf ook een tweezak is geweest. Aanvankelijk, als kleine jongen, was ik een passioneel supporter voor Royal Antwerp FC, maar in een latere levensfase werd The Great Old genadeloos ingewisseld voor KV Mechelen.

En nu supporter ik voor allebei.

Enfin, snel terug naar de edele loopsport. De voorbije dagen deden wij een erg leuke intervaltraining. Héérlijk. Op de piste. Hoe ouder ik word, hoe liever ik dat doe, op de piste, rondjes lopen. Aan het sportkotIn rondjes draaien. In de Nederlandse taal is dat een ronduit negatief gegeven. Stilstand. Niet tot een oplossing komen. Niet vooruit geraken. Edoch, hoe ouder ik word, hoe liever ik op die piste loop. De piste is snelheid, en in rondjes draaien geeft een zalig gevoel van vrijheid.

Zo snel lopen, dat je bijna uit de bocht gaat. Zo snel lopen, dat je de wind klieft. Wat een hardloper zichzelf al niet wijsmaakt.

De zorgeloosheid, dat je niet kan verloren lopen op zo’n piste. Je geest, die terug gaat in de tijd. De herinneringen. Vooral, de gênante herinneringen.

Zoals die keer. Toen Gino (we geven ‘m nu even een schuilnaam) op bezoek ging, voor het eerst, bij z’n toekomstige schoonouders. Ondergetekende moest mee. Om het een beetje vlot te doen verlopen (“Gij weet altijd wel iets te zeggen”). En daarbij, we gingen nadien nog samen naar een “fuif”.

Zou dat nog bestaan, fuiven?

Ik vroeg het me af, tijdens m’n rondjes.

Wij belden aan, we stonden daar, lichtjes nerveus, aan de voordeur. Toen de vader des huizes de deur opende, zag je hem twijfelen. Wie van de twee zou nu de amant zijn van z’n dochter? Niet dat hij hoopte dat het Gino zou zijn, en nog minder dat hij hoopte dat ondergetekende de gelukkige was. Integendeel. De uitdrukking op zijn gezicht ging richting “dat is hier kiezen tussen de pest en de cholera”.

Bij het aperitieven bleek de jongere broer bezig met z’n les biologie. “Mannen”, zo sprak deze vlegel, “Ik heb een vraag. Hoeveel zaadcellen worden er geloosd, bij een ejaculatie?”

De moeder des huizes, van katholieke gezindte, hapte naar adem.

Gino voelde zich niet direct geroepen om deze prangende vraag te beantwoorden, en hij keek in mijn richting.

“Zeven miljard”, antwoordde ik, zonder aarzelen.

“Neen, in geen geval,” zei de betweter. “Dat is niet juist. Hier staat het in m’n boek: bij de gemiddelde man worden er bij de ejaculatie tussen de 100 en de 200 miljoen zaadcelletjes geloosd”.

“Oei. Dat was dan een misverstandje,” zei ik. “Jij zegt nu ‘de gemiddelde man’, maar ik dacht dat je het aan mij persoonlijk vroeg”.

De moeder des huizes hapte nog méér naar adem.

Dat is in haar vorig leven nog een (streng-katholieke) goudvis geweest zijn, dacht ik.

De vader des huizes vond dat het tijd was om van onderwerp te veranderen, en vroeg: “Nou Gino, en hoe gaat het op school? Willen de studies een beetje vlotten?”.

Een vervelende vraag. Een onaangename stilte daalde neer over de woonruimte. Aangezien Gino niet van zin leek om de vraag te beantwoorden, antwoordde ik dan uiteindelijk maar in zijn plaats:

“Vlotten? Niet echt, meneer. Met permissie gezegd, voor alle vakken waar logica of analytisch inzicht aan de orde van de dag zijn, is het werkelijk een drama. Het soort drama dat je met de neergang van de Titanic of zelfs met Theo Francken kan vergelijken. Godsdienst & plastische opvoeding, ja, dat lukt nog enigszins. Met wat pech zit u binnenkort met een pastoor of met een artiest als schoonzoon opgescheept, dat lijkt me allebei even erg, eerlijk gezegd. Maar als u hoopte om een toekomstige hersenchirurg in de familie te verwelkomen, dan moeten wij u ontgoochelen. Eén en ander zou immers wel bijgestuurd kunnen worden met hard labeur en met noeste arbeid, maar zelfs onze alleroudste leerkrachten hebben het bevestigd, dat zij in hun lange loopbaan nog nooit zo’n erge luiwammes hebben meegemaakt!”

Oei.

Wat was dat nu?

Wat een pijnlijke, gênante stilte daalde er ten tweede male neer, in deze ruimte.

Niemand zei iets.

Verbeeldde ik me dat nu, of keek Gino nijdig naar mij? Volgens mij had hij er al dik spijt van dat hij mij had meegenomen naar zijn kersverse schoonouders.

De sfeer werd een beetje kil. “Wij zullen dan maar eens vertrekken?”, opperde ik, zo enthousiast mogelijk.

En aldus trokken wij de wijde wereld in.

Ach. Wat waren wij jong, en onschuldig. In een hoogst onschuldige wereld. Toen voorzitters hun club nog niet verkochten, voor een bord linzensoep.

Als wij er nu op terugblikken, wat een gênante ontmoeting was me dat? En dat dat allemaal zomaar terug naar boven komt, tijdens het hardlopen. Temidden een pittige intervaltraining.

Tijdens draaien van rondjes.

Met sportieve groeten,

Peter

2 gedachte over “Gênant”
  1. Ik heb enorm genoten van je verhaal – het kleurde mijn dag – zo leuk en passioneel geschreven ondanks dat ik het KVO verhaal intriest vind !!!!
    (O)pa Bob

Geef een reactie