di. okt 12th, 2021

SAN MARINO (1)Dag inspecteur Baetens!

Dag Peter! Zeg maar Koen, hoor! Alles goed? Waar gaan wij het over hebben, vandaag?

Zoals afgesproken hé. Over Pieter Coutereel. Een 14de eeuwse, zeer getalenteerde hardloper, met een bijzonder mooi palmares op zijn middeleeuwse naam. Won alles wat er te winnen viel. Eliud Kipchoge was daar niets tegen. Nu, in die tijd had je nog geen professionele atleten, dus als job om den brode was Pieter meier van Leuven.

Da’s straf, Peter.

Zeg dat wel, inspecteur Baetens, euhm, Koen. Hij lag overhoop met het stadsbestuur dat louter bestond uit edellieden. Pieter Coutereel koos partij voor de handwerkslieden, de economische toestand was bar slecht en de crisis in de lakennijverheid hakte er flink in. In 1360 bezette Pieter het stadhuis. Later, toen Pieter zelf burgemeester was, liet hij munten slaan, maar de inkomsten die daaruit voort vloeiden, bereikten vreemd genoeg nooit de kas van de stad Leuven.

Allez! Hoe kan dat nu?

Wel Koen, nu mag jij eens raden waar die centen dan wél heen vloeiden?

Euhm, dat weet ik niet?

In zijn eigen zak hé! Het ging van kwaad naar erger, met Pieter. Hij moest vluchten, zijn goederen werden verbeurd verklaard, en hij werd zelfs vogelvrij verklaard. Dat was in 1362 niet iets om heel jaloers op te zijn. Pieter Coutereel eindigde uiteindelijk totaal verarmd en vereenzaamd.

Ha, OK, dat wist ik niet. Wat interessant, zeg. Maar wat was nu je vraag?

Wel, dat had ik per email toch laten weten hé, dat wij het zouden hebben over de historische interpretatie van dit boeiende, veelzijdige, sportieve, maar toch hoogst omstreden personage ( Particular )? Was Pieter nu een eerzuchtige machtswellusteling? Of integendeel, een vooruitstrevende emancipator, een beetje de Leuvense Jacob van Artevelde? En wat was zijn betekenis voor de ontwikkeling van de topsport, in Vlaanderen? Wat denk jij, Koen?

Allez, ket. Dat weet ik niet hé. Dan heb ik uw email slecht gelezen, vrees ik. Ik wist écht niet dat wij het over Pieter Dingemans zouden hebben. Trouwens, ik ben inspecteur in De Buurtpolitie, maar ook in het echte leven! Druk dat wij het hebben gehad! Ik ben geen enkele keer kunnen gaan lopen, deze week.

Ola. Was jij erbij, bij die rellen in Brussel? Ik bedoel, aan de kant van de ordehandhaving dan hé?

Ja, ik moest daar gaan helpen.

Koen, veel mensen vroegen zich toch af waarom er daar geen enkele gangster werd opgepakt. Dat vond ik zelf ook raar. Je bent zelf dus ook fervent hardloper. Had je er niet ééntje kunnen oppakken? De traagste van de hoop?

Hm. Wel, heel eerlijk Peter, we waren het vergeten.

Wat is er? Dat kan toch al eens gebeuren … ? Zeg ket, ben jij nog nooit iets vergeten?

Jawel.

Awel dan. Ik dàcht het nog, dat we iets aan het vergeten waren. Ik vroeg nog aan Tineke, “Tineke, zijn we nu niets aan het vergeten?”

En, wat zei Tineke?

Tineke zei dat zij dat ook dacht, dat we iets aan het vergeten waren. Ze zei, allez, Koen, hoe kan dat nu, we zijn hier met 7 man, en ik heb maar 6 bestellingen op mijn papiertje staan. Dat is toch niet pluis hé.

Oei. Dat klinkt inderdaad niet pluis.

Het wàs ook helemaal niet pluis, Peter! Tineke was mijn bestelling vergeten. Enfin, dus ik opnieuw, alles opgesomd: “Eén groot pak friet, twee garnaalkroketten, één curryworst spécial, enfin, de hele rimram. Ik had een hongertje. Ik ben aan het trainen voor m’n volgende marathon, en dan gebeurt het al eens, dat ik plots honger als een paard heb.

I see. En Koen, toen jullie euro dan viel, heb jij uiteindelijk zelf de achtervolging ingezet?

Ja, toch wel! Ik heb mijn spurtbenen aangevezen, en zoef, daar ging ik!

Amai. En?

Wel, nu ben ik normaal toch niet van de traagste, maar ik moet het eerlijk toegeven, ik was kansloos. Die gast trok een ferm sprintje, en ik moest lossen. Tineke zei dat ik minder frieten moet eten.

C’est ça. Gezonde voeding is erg belangrijk, Koen. Zeker als je aan het trainen bent voor een marathon. Wat is de volgende marathon die je in het vizier hebt, als wij zo indiscreet mogen zijn?

Op zaterdag 16 december, dan loop ik de marathon van Kampenhout.
Okay. Dan wensen wij je nog héél veel succes met de voorbereiding!
Merci.
Heb je nog een laatste boodschap voor de lezers van deze blog?
Neen, niet echt. Zouden uw lezers naar Buurtpolitie kijken, denk je? 
Geen flauw idee, Koen. Ik zal eens rondhoren. In ieder geval, heel erg bedankt voor je kostbare tijd. En veel succes, daar in Kampenhout!
Merci. See you later, alligator! Tot de volgende!
=====

Een gedachte over “Bekende hardlopers – inspecteur Baetens”

Geef een reactie