wo. jul 6th, 2022
Marathon van Gent
Alle foto’s van “Af en toe trek ik een foto”

Beste lezers,

Zoals u eerder al kon lezen, en het was ook plechtig beloofd: niets, maar dan ook niets zou ik zelf zeggen over de Marathon van Gent.

Precies daarom lieten we eerder Kathelijne aan het woord met een verslag over het verloop van deze marathon.

En nu laten wij graag een aantal deelnemers aan het woord.

Want dat is uiteindelijk toch het handelsmerk van deze blog: wij zeggen wat u denkt! In het geval van de Marathon van Gent: heel véél positieve zaken. Het was de eerste editie, en onmiddellijk een schot in de roos.

Robby is één van de beste bloggers die ik ken, ook al schrijft hij dan geen blogs. Hij vatte de marathon als volgt samen:

“Een welgemeende dankuwel! Ik moet bekennen dat ik sceptisch was dat men in Gent een marathon ging organiseren, zo kort na Brussel en Brugge. En dan nog zonder het stadscentrum te passeren. Maar de keuze om de groene rand rond Gent op te nemen, was de juiste. Toen ik zag hoe het evenement werd uitgebouwd met gezamelijke looptrainingen en parcoursverkenningen, had de organisatie een serieuze streep voor: ik denk dat dit veel lopers heeft gemotiveerd om samen te trainen, en een bepaalde afstand voor het éérst te lopen!”

MG 2Met als besluit:

“Ik ken een aantal mensen als (FB-)vrienden die betrokken waren bij de organisatie en ik zag hoe gedreven ze dit organiseerden. Ik ga niet iedereen bij naam noemen om niemand te vergeten, maar echt fel bedankt, en chapeau voor alle organisatoren voor en achter de schermen, de vrijwilligers, en de pacers. Mij zie je alvast volgend jaar terug!

Mij ook, maar voorts ga ik er niets over zeggen.

Het parcours werd uitgebreid geprezen, en ook de finish in de Topsporthal was voor vele lopers een memorabel moment. Dixit Brigitte:

“De sfeer vooraf was geweldig, alle voorbereidingen de gezamenlijke trainingen waren supergoed, en de finish was subliem

Elisabeth benadrukte dat de pacers voor een warm onthaal zorgden:

MG 1“Pluspunten: het onthaal door de pacers! De start in waves, met telkens een minuut ertussen, was ook goed. En het mooie parcours, inclusief de modderstrook 🙂 ! Voldoende afvalbakken en voldoende dixies, die goed waren aangeduid. Gemoedelijke sfeer, en een erg leuke finish. Algemeen: super voor een eerste organisatie!

Hier en daar werd een onderscheid gemaakt tussen de eerste 30 kilometer, en de laatste 12 kilometer, dixit Els:  “Ik heb er echt van genoten, toch de eerste 30 km! Afwisselend en mooi parcours, en een fantastische finish!

Na al de wierook en lofbetuigingen, dan nu enkele verbeterpuntjes.

1. Over de bevoorrading lazen we enkele opmerkingen, maar daar kunnen wij helaas niet dieper op in gaan: het volstaat om de Liefde van je Leven eens héél diep in de ogen te kijken, en te vragen (smeken) of zij niet mee wil fietsen, en dan heb je plots méér sportdrank, méér sportrepen, en méér gelletjes bij dan je in één marathon ooit kan behappen.

2. Over de kilometeraanduiding liepen de meningen uiteen. Dixit Freya: “Meestal was de aanduiding correct, maar hier en daar was er wel een héél snelle kilometer, gevolgd door een héél lange kilometer!”

3. Marathon versus halve marathon: de marathonlopers en de halve marathonlopers worden beter van elkaar gescheiden gehouden: “Graag meer tijd laten tussen de start van de marathon en de start van halve marathon. Bv de marathon om 9 uur, en de halve marathon om 11 uur, en met een aparte finish” (Kristel).

En zoals Mieke het vertelde: “Ik vond het een beetje jammer dat we bijna in de graskant moesten lopen om de marathonlopers door te laten. Zij waren moe, maar de halve marathonlopers waren ook moe. Met heel veel respect voor die vlugge mannen, trouwens!”

4. Over de bagage-afhandeling waren er ook enkele opmerkingen, bij voorbeeld: “Een lange wachtrij aan de bagage. Dan heb ik mijn bagage maar afgegeven aan een supporter, anders was ik niet op tijd aan vertrek geraakt”.

5. Chris wou graag luidkeels supporteren, maar kon de voornamen niet steeds goed lezen. Nochtans hoorde ik haar duidelijk “Peter!” scanderen toen ik voorbij kwam, en dat deed deugd. Voorts wil ik er zelf niets over gezegd hebben.

Maar dus, voor volgend jaar: “Als toeschouwer: de namen graag groter op het borstnummer !

Voorts werd op de Facebook-pagina vandaag nog aangegeven dat missing items (medailles, goodiebags, t-shirts) alsnog kunnen bekomen worden.

Tot slot was er nog iemand die we liever niet bij naam noemen, en die schreef last te hebben van de begeleidende fietsers. Nu, normaliter ben ik dus écht wel een rustig, verdraagzaam, en ja, zelfs vreedzaam individu. Maar toen ik dat las, hapte ik toch eerst even rustig en sereen naar adem, gevolgd door een kwartiertje diep, meditatief in- en uit ademen, en toen verliet mijn hartslag de gevarenzone van + 190 hartslagen per minuut weer.

Marathon van GentKan u dat nu geloven?  Dat heeft dus écht iemand geschreven. Dat hij of zij last had van de begeleidende fietsers. Tjonge. Zonder begeleidende fietser was ik zaterdag niet eens halverwege geraakt, moet u dan weten.

Maar goed, ik ging dus zelf niets zeggen, over de marathon.

Allez. 

Nu even terug ernstig. Koen, die liever stadsmarathons loopt, kwam tot de volgende conclusie:

“Ik vond het voor een allereerste editie echt super. Er zijn natuurlijk altijd wel punten voor verbetering, als ze daar uit leren voor volgend jaar, dan wordt dit een topmarathon! Dit dan nog gezegd, door iemand die eigenlijk veel liever stadsmarathons loopt! :-)”

En Els besloot als volgt: “Kritiek geven is altijd gemakkelijk. Je moet zelf maar eens iets organiseren! Ik vond het normaal dat er al eens iets misliep, zeker de eerste keer, ik kon dat gemakkelijk relativeren! Dus HARTELIJK DANK aan al de vrijwilligers en iedereen die dit mee georganiseerd heeft, EEN DIKKE MERCI!

Voilà. En dan is het nu – vol ongeduld – wachten op Jelle: “Ik zal er in m’n pauze op antwoorden!“. Ofwel is Jelle ons boenk vergeten, ofwel is het aantal pauzes bij Jelle op het werk voor syndicale discussie vatbaar.

En nu gaan wij uit de ether met de lyriek van Afra:

“Marathon Gent… Je was overhéérlijk … Bedankt aan alle onbekende lopers en hun coaches en supporters op de fiets, die me keihard hebben opgepept, stevig de moed ingepompt, goed doen lachen, zelfs in de laatste kilometers, afgeleid hebben met fijn geklets … Dat heb ik nog nooit meegemaakt bij een loopevenement; pareltje van een sfeer … zalig parcours! Deze zit in mijn hart, en overtrof zelfs mijn eerste marathon! Merci!”

Dat zegt voldoende, denk ik?
Dus nu, op naar een fijne tweede editie – op 27 oktober 2018!

Met sportieve groeten,

Peter

 

7 gedachte over “Wat vond u er van?”
 1. Heel erg benieuwd wie deze marathon organiseerde, noch wat de deelnameprijs was!
  Ik heb het grootste respect voor organisaties die vanuit een engagement en passie voor de sport dingen ondernemen, wars van commercie.
  Vaak zijn het initiatieven vanuit (atletiek)clubs, opgezet met een handvol vrijwilligers die het doen voor “de anderen”. Laat ons deze evementen koesteren. Want zoals je hierboven kan lezen…. dragen ze vaak een sfeer die zo anders is! En ja, en laat ôns aub een beetje mild zijn voor de leerpunten. Het leven, en al zeker het sportleven, staat of valt niet bij zulke dingen.
  #bewegeninverbinding #verbindeninbeweging #bewegingwerkt

 2. Je blog klopt helemaal. Enkel over de bagage wil ik toch nog iets zeggen. Er was een heel lange wachtrij om je spullen kwijt te raken. Daarom werden de marathonlopers er vantussenuit gehaald. Deze moesten links komen aanschuiven. Jammergenoeg bleven we daar dus gewoon wachten en deden ze toch verder met de mensen die de halve marathon liepen. Wij moesten thans dringend naar de start (binnen 10min) terwijl de 21’ers toch een half uurtje later mochten starten. Dit was toch een probleem waar ze volgend jaar rekening mee mogen houden. Dit had je mss al in mijn fb-blog gelezen 🙂

 3. beste ik heb al 11 marathons gelopen en moet 3x Rotterdam en 2x Eindhoven Antwerpem en 2 x in Gent wat niet kan dat er mensen zijn die al maanden ingeschreven zijn voor de marathon van Gent en dan tehoren krijgen dat er geen madailles meer zijn terplaatste en dat ze opgestuurd worden nadien en dat er te weinig personeel was boven in de sporhal waar men om drinken kon gaan ook te weinig personeel om je bagage achter telaten in de sporthal we stonden daar in file als je weet dat er 7000 mensen komen begrijp ik dat niet.
  mvg danny

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: