vr. jan 28th, 2022

Beste lezers, wat lazen wij nu in de krant? In “De Tijd”, dan nog wel?

“Frank Vandenbroucke twijfelt aan het nut van basisinkomen”

Terwijl ik op mijn beurt dan weer twijfel aan het nut van Frank Vandenbroucke.

Enfin, u weet dat wel, maar om misverstanden te vermijden: dit is een politiek volstrekt neutrale blog. Even goed, we geven het graag even mee als tip voor wie deze avond de slaap écht niet kan vatten, deze paper lijkt mij een adequaat paardenmiddel tegen zelfs de meest hardnekkige vormen van slapeloosheid: “Basic income in the European Union: a conundrum rather than a solution“.

DelphineGoed. Nu terug naar de ernstige zaken des leven. Gisteren stond er een parcoursverkenning van 23 km op het programma van de Marathon van Gent.

Benny had eerder al ‘ns gepolst of die parcoursverkenning in m’n marathonschema mocht opgenomen worden als training.

Gezwind had ik geantwoord:

“Neen hoor! 23 km. Pfff. Ik word al moe als ik er aan denk”.

Maar kijk, amper twee dagen later stelde Delphine krak dezelfde vraag, en toen antwoordde ik plots:

“Ja, dat is prima. Om 19u stipt zal ik op de plaats van afspraak staan, te Evergem”.

Toch merkwaardig, hoe mensen, op amper twee dagen tijd zo van gedacht kunnen veranderen.

Dames en heren, maar liefst 125 lopers daagden op voor deze parcoursverkenning, dwars door het pittoreske Evergem, het lieflijke Belzele, het romantische Vinderhoute, en het idyllische Mariakerke.

BriefingMaar hoe dat daar ineen zit, met al dat water, met al die bruggen, en dan die R4 die er telkens naast, boven of onder loopt, dat is werkelijk om een punthoofd van te krijgen.

Zo ingewikkeld. Hopelijk is op 28 oktober de weg extreem duidelijk aangegeven, want anders is de kans toch groot dat uw nederige blogger ergens te Eeklo of te Zelzate gaat stranden,  in plaats van opnieuw aan de Blaarmeersen uit te komen.

Wat ik gisteren ontdekt heb: er zijn eigenlijk twéé totaal verschillende snelwegen in Gent, die allebei “R4” noemen. Hoe raar is dat nu? Dat is toch vragen om misverstanden? Stel nu dat ze de snelweg van Brussel naar Oostende “E40” zouden noemen, en de snelweg van Antwerpen naar Kortrijk ook. Dat zou toch problemen geven die niet te overzien zijn? Kan u zich dat voorstellen, op de radio? “Op de ene E40 is een ernstig ongeval gebeurd, u kan maar beter de andere E40 nemen”. Allez. Volgens mij zou het in Gent beter zijn dat ze de ene R4 gewoon “R4” blijven noemen, en de andere R4 dan “R5” noemen, maar goed.

ParcoursverkenningDe parcoursverkenning was een bijzonder fijne training. Zoveel fanatieke hardlopers die van gedachten wisselen over de edele loopsport, veel mooier wordt het niet.

En dit alles in de prachtige natuur, dat valt eigenlijk met geen virtuele pen te omschrijven. Gelukkig, u kan dit zelf bewonderen in een filmpje, dit is de link.

Een Westvlaamse medeloper vertelde dat hij al meer dan 20 jaar liep, en nog geen enkele blessure had opgelopen!

Dat leek me wel héél straf. Nu, zoals ik schreef, het was een Westvlaamse medeloper, maar dan nog, als er de helft van waar is, dan is 10 jaar hardlopen zonder blessures nog steeds een erg aantrekkelijk gegeven, niet?

Aldus kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen, en vroeg ik hoe hij dat klaarspeelde, zo lang hardlopen zonder blessureleed?

“Als je pijn hebt, moet je stoppen. En als je moe bent, moet je rusten”

Voilà, dames en heren, bij deze, het geheim voor blessurevrij hardlopen ontfutseld en onthuld, speciaal voor u. Wie nu nog durft te beweren dat dit geen leerrijke blog is, die verdient de Frank Vandenbroucke-prijs, vind ik. Een en ander werd uitgelegd in een heel sappig dialect, dat kan ik hier helaas niet kan weergeven, die couleur locale moet ik de lezers noodgedwongen onthouden.

Maar ik stond er dus flink van te kijken. Zou het zo eenvoudig kunnen zijn, die hele blessure-preventie. Zoals ze dat in Brugge zeggen, ik stond “te kiekken lik ‘n uul up ‘n ankergat“.  In die optiek misschien nog even meegeven dat men in regio Brugge over een meisje met mooie benen het volgende zegt:

“Ot de rails ol zo schône zin, wa moet de stoasje ton nie zin?”

Goed. Ondertussen waren we al keuvelend en al kletsend halverwege de parcoursverkenning, en daar was een standje, met drank en powerfood, en dat was héérlijk: peperkoek, sportrepen, winegums, chocolade, banaan, you name it.

Drank en etenWat een schranspartij.

Toen we terug moesten vertrekken, overwoog ik even om gewoon op het volgende groepje te wachten, en dan op het volgende groepje, en zo te wachten tot het allerlaatste groepje, ondertussen rustig en gestaag verder koolhydraten stapelend.

Maar de discipline won het, en zo zetten wij gezwind de tocht verder met het eigen groepje. Begeleider Filip hield de discipline er flink in, en héél ons groepje hield zich netjes aan het afgesproken tempo. Alleen tijdens de laatste kilometers waren er enkele lopers waarvan men zei – in het Gents dan weer – dat het eten waarschijnlijk gereed stond.

Toen de 23 kilometers achter de rug waren, was het al flink donker. Wat een fijne avond werd dit: wie er niet bij was, heeft wat gemist! In die optiek, goed nieuws: op 10 september en op 8 oktober is er nog een herkansing, dan zijn er opnieuw parcoursverkenningen. Iedereen welkom!

Voilà, wij zijn ten einde.  Misschien nog even herhalen, beste lezers, denk er aan, blessures vermijden is dus héél eenvoudig:

“Als je pijn hebt, moet je stoppen. En als je moe bent, moet je rusten”

Met sportieve groeten,

Peter

15 gedachte over “Nooit meer gekwetst? Het geheim.”
  1. Dit is op HardlopenSite herblogden reageerde:
    Zalige blog van Peter van de 2de parcoursverkenning Marathon Gent, dit keer startend vanuit Evergem. Met een eervolle vermelding van ondergeschrevene… Was heel genietbaar. En wat een leuke vermelding van copain Bjorn in de blog .. #HappyTrailer #HappyRunner

  2. In voorbereiding voor mijn eerste marathon volgend jaar, hou ik dit in gedachten.
    Bovendien overweeg ik meer naar het station te gaan 🙂

  3. Super avond en het geluk gehad om de conversatie live mee te volgen … liep de andere kant van onze ” west Vlaamse ” raadgever ! 😁 Tot 10 september 👌💪

  4. […] “Héél blijven” was hét sportieve thema in 2017. Daarom vroegen wij dienaangaande de mening van enkele toppers op RunBloggersRun, en dit was het resultaat: “Blessures vermijden – 5 tips!”. Doe er vooral uw voordeel mee! Daarenboven ontdekten wij later in het jaar kwansuis het ultieme geheim om nooit meer gekwetst te geraken: “Geheim” […]

Geef een reactie