wo. okt 13th, 2021

20170812_081626Beste lezers, u weet dat, of u weet dat niet, maar véél heeft het niet gescheeld, of deze blog ging helemaal niet over hardlopen.

In welke mate dat te betreuren zou vallen, dat laten we diplomatisch in het midden.

Maar als kleuter was ik dus helemaal behept met vliegtuigen en met vliegen, ik wou en ik zou piloot worden.

Toen een ietwat zurige mevrouw mij eens vroeg wat dat toch was, met dat vliegen, en waarom ik per sé piloot wou worden, antwoordde ik: “Omdat ik dan elke dag van de grond kan gaan”. Nou, dacht ik toen, als die mevrouw op hààr leeftijd nog steeds niet uit de waarom-fase is geraakt, dan verdient ze niet beter.

Jammer, maar helaas is de droom om piloot te worden op traumatische wijze uit elkaar gespat. In de kleuterschool had ik namelijk ‘ns een indrukwekkend aantal autobanden op elkaar gestapeld, en daar klom ik op met m’n korte beentjes. Zo begon ik dapper, maar eerder onbesuisd aan m’n eerste zweefvliegtuigtochtje. Misschien had ik de zwaartekracht een beetje onderschat, of misschien wapperden m’n armpjes niet flink genoeg, wie zal het zeggen, maar dat eerste zweefvliegtuigtochtje eindigde dus met een spectaculaire noodlanding, en vervolgens, een hevig bloedende kin. Bijna niet te stelpen. Zonder in detail te willen treden, daar zijn hechtingen aan te pas gekomen.

20170813_210453Een illusie armer, hebben wij dan van miserie de vliegenierskunst maar aan de kant geparkeerd, en zo zijn wij beginnen hardlopen.

In een eerdere blog schreef ik al eens over de Keniaanse loopschoenen van Enda, een bijzonder mooi project van Navalayo Osembo en haar vennoot Weldon Kennedy. 

Het motto van de Enda Iten running shoe is eenvoudig: “Run Like a Kenyan”.

Midden 2016 schreef ik een blog over de start van dit mooie project, en mits de nodige crowdfunding geraakte dit project vorig jaar daadwerkelijk opgestart. Per email ontving ik regelmatig updates over hoe het project verliep.

NavaMéér dan 1.000 crowdfunders al 128.000 USD bij elkaar gebracht. En toen was het zover!

“What a year it has been! Thanks to 1,021 backers, the dream of Kenyan running shoes took a leap closer to reality. There have been many challenges in the past year. It took twice as long as expected to make the shoes. But now here we are a year later, and the very last shoes of our first production run are coming off the line!”

Er werd een filmpje gepost, over hoe de schoenen gemaakt worden in Kenia, en kort daarna dwarrelde het nieuws neer in m’n mailbox: er was een paar Enda Iten loopschoenen op weg naar Tervuren!

Vandaag was het Delivery Day! Aldus was ik zo zenuwachtig als de mieren, want DHL zou de schoenen leveren, en er werd geen specifiek tijdstip vermeld, enkel: “Tijdens de kantooruren”.

Om 8u30, zat ik reeds op post, aan de voordeur. Eerst zat ik gewoon op m’n stoel, naar de voordeur te staren, en daarna begon ik onrustig door de voorkamer te ijsberen.

Wat duurde de dag lang! En helaas, in de late namiddag, was er nog steeds niemand te zien!

20170814_172850De wanhoop nabij, belde ik naar de klantendienst. “Oh, maar u moet eerst nog de douanekosten betalen!”.

Nondepiep.

De moed zonk me in de schoenen.

Maar gelukkig, als ik dat wou, dan kon ik ze komen afhalen in Diegem, en de douanekosten ter plaatse betalen.

Nou. En of ik dat wou. Dus als de bliksem in de auto, en van pure alliteratie en opwinding, de afslag Diegem gemist.

Geografisch wonder dat ik ben, was ik al bijna in Groot-Bijgaarden toen het me begon te dagen dat er iets grondig niet in de haak was.

20170814_173340Maar eenmaal ter plaatse, kreeg ik onmiddellijk de gloednieuwe Enda Iten‘s overhandigd!

Wat een moment. Als een kleuter die een levensecht zweefvliegtuig krijgt, zo blij was ik met deze schoenen.

Onmiddellijk de doos open gemaakt, en kennis gemaakt, met de nieuwe loopmaatjes. De mensen van DHL bekeken mijn vreugdedansje met grote ogen.

Terug thuis, kon ik niet wachten, en ben ik ze onmiddellijk even gaan testen.

20170814_173100Een half uurtje, maar.

Ze liepen erg vlot. Deze schoenen zijn wel duidelijk bedoeld voor het snellere werk, met 224 gram zijn het echte lichtgewichten.

Wat onmiddellijk opviel is dat er vooraan véél ruimte is voor de tenen. Dat geeft een comfortabel gevoel, en dat was een bewuste keuze:

“Your toes spread out, to help you absorb impact and to help you balance. So we wanted to give a bit more room up front”

Met 4 millimeter “drop” en met veel flexibiliteit in deze schoenen, is het de bedoeling dat de voeten zélf het harde werk verrichten:

“Your foot is a powerful set of muscles and tendons. When training, you want a shoe that gives your foot a full range of motion so your arch, ankle, and toes can build the strength and endurance you need. The Iten does just that.”

20170814_173349Van Keniaanse schoenen mogen we zo’n filosofie natuurlijk wel verwachten 🙂

No frills.

Het motto “Run like a Kenyan” is dus goed bedacht.

Enfin, tot zover de eerste date. 

De komende weken (en maanden) gaat deze mzungu de Enda Iten‘s grondig testen!

Wie meer informatie wil over deze loopschoenen, kan hier terecht:

Zo.

Als er vragen zijn, over mijn kleutertijd of over de Enda-schoenen, u weet mij ongetwijfeld wel te vinden?

Bij deze wensen we iedereen morgen een fijne, sportieve feestdag!
Met sportieve groeten,
Peter

2 gedachte over “Enda loopschoenen – Run Like a Kenyan”

Geef een reactie