za. jan 29th, 2022

Drang naar ongezonds- (2)Beste lezers,

Naar aanleiding van de recente blog over “Sportvoeding”, kregen we de vraag voorgeschoteld:

“Ja, dat zal allemaal wel, maar wat als ik toch een hongertje krijg? Een onweerstaanbare drang naar ongezonds, ook al heb ik niet écht honger? Wat doen we dan?”.

Nou. Dat is een lastige vraag, natuurlijk. We zullen maar eerlijk zijn, want eerlijk duurt het langst, ik ben geen lichtend voorbeeld, op dat vlak. De theorie heb ik in de vingers, maar de praktijk laat nog te wensen over, zo moeten wij deemoedig het hoofd buigen.

Aldus wou ik mij bij deze vraag, graag beroepen op m’n zwijgrecht. Zoals dingske, allez, hoe noemt ze nu ook alweer, die sympathieke mevrouw die opkomt voor de daklozen in Brussel, ik zou het duusd keer zeggen, en nu kan ik er niet opkomen.

Geen man over boord, het komt misschien nog.

We zullen beginnen bij het begin. Het wordt ons niet gemakkelijk gemaakt, door die dekselse voedingsproducenten. Dat liet Het Laatste Nieuws ons weten:

“Voedingsproducenten spenderen miljoenen om te achterhalen wat het meest aangename kraakgehalte is voor chips, of het perfecte bruisgehalte in een frisdrank. Deze kenmerken bepalen het gevoel dat je hersenen overhouden aan een bepaalde drank of snack. Producenten van junk food zoeken naar de perfecte combinatie van zout, suiker en vetten die de hersenen prikkelt, waardoor je steeds meer wil.”

In volle koleire om zo’n laaghartige truken, belde ik naar een ex-studiegenoot van me, die heden ten dage bij een mastodont van een voedingsproducent werkt. Met aandrang vroeg ik hem om tekst en uitleg, maar helaas beriep hij zich op zijn zwijgrecht.

Wat we ondertussen wel in de groep mogen gooien, zijn de fijne blogs van Vera Schwaiger. Van iemand met Schwaiger als familienaam zouden we dan weer wél verwachten dat zij zich vaak en graag beroept op het zwijgrecht, maar neen hoor: Vera vertelt voluit. Met af en toe zondigen is niets mis, en bij quality-time en sociale aangelegenheden mag uiteraard een hapje & een drankje horen, maar de vraag is natuurlijk waarom dit soms ontspoort?

Dat kan aan vanalles liggen: “an opportunity too good to miss” (bv. een fantastische aanbieding in de supermarkt), “we use food as a reward“, en deze is redelijk herkenbaar, vermoed ik: “When we are tense or stressed“.

Allemaal oorzaken die menselijk, en moeilijk niet te vermijden zijn. Aldus, enkele counter-truken!

Speciaal voor u, van 1 tot 5. 

Tip Nummer 1

De eerste tip is om met een mantra te werken. Iets positief. Iets dat je herhaalt, als het lastig is. Bij voorbeeld:

 • “Today I make a conscious decision to eat healthy”
 • “I eat when I am hungry, and I stop when I am full”
 • “I feel myself growing fitter and stronger by the hour”

Het zijn maar enkele voorbeelden, en dan nog in het Engels. Ik vermoed dat het ook wel in het Nederlands zal mogen, en misschien werkt het in uw allereigenste streekdialect nog beter! Bij voorbeeld:

 • “Giv moa pulle!”
 • “Mienne merlaare skufelt!”
 • “Dr niet achtre smietn me joen kloefen!”

Voilà, zeg nu nog eens dat deze blog de diversiteit niet hoog in het vaandel draagt.
Tip Nummer 2
Een stevig ontbijt, mét thee doet wonderen:

“When you eat breakfast, your body releases hormones that regulate your appetite for the rest of the day. Hot, unsweetened tea can be very soothing for your stomach, and it can ease the craving sensation in a flash”

Qua ontbijten scoren we gemiddeld wel goed, misschien soms iets té goed, maar dat van die thee, het staat genoteerd.

Al lusten we eigenlijk liever koffie. Maar goed, deze blog schrijven we bij wijze van experiment bij het genot van een kop ongezoete ijzerkruid-thee.

IJzerkruid zou naar verluidt zenuwsterkend, kalmerend, aansterkend, en angstwerend werken.

Dus als deze blog een en al kalmte en rust uitstraalt, dan weet u bij deze waarom.

Tip Nummer 3
Deze kende ik niet:

“Cool down your pallet. An ice-cold sensation in your mouth works wonders against cravings”

Daarbij dacht u misschien spontaan aan een heerlijke Magnum Almond XL? Helaas, dat blijkt niet de bedoeling te zijn: “Feel some cravings arriving? Just suck on an ice cube”.

Pff. Een ijsblokje.

Pascale Peraïta! Dat was ze, die mevrouw met haar zwijgrecht!

We zochten het even op, hoe dat nu precies zit, met dat zwijgrecht. Wel, kort gezegd, en in eenvoudige bewoordingen samengevat, komt het hier op neer. Het zwijgrecht is een essentieel onderdeel van ons rechtssysteem, en in het mooi klassiek Latijn zegt men: “Nemo tenetur prodere se ipsum”, wat betekent: “Niemand is er toe gehouden bewijs te leveren tegen zichzelf”.

Voila. Voor de studenten met een dikke tweede zit aan hun broek, een gouden tip: als u écht niet weet wat te antwoorden op een stekelige vraag, die niet in uw cursus stond, of die er misschien wel in stond, maar juist op het moment dat u van een zonnig terrasje genoot, dan kan u zich dus beroepen op uw zwijgrecht.

Tip Nummer 4

Tandjes poetsen!

“When cravings show up, immediately brush your teeth. Your brain receives the signal that mealtime is over. Even if you are tempted to take a bite, it won’t taste good with that fresh and cool flavor of mint in your mouth”

Die gaan we eens proberen. Als ze op een feestje 17 keer met ongezonds langskomen, hup, telkens in gestrekte draf naar de badkamer, en poetsen maar.

Zo gaat een mens met hagelwitte tandjes naar huis, en met een wel érg frisse munt-adem. Tel uit, uw winst!

Tip Nummer 5
Misschien is er sprake van een eiwittekort?

“The longing for sweet stuff might actually indicate a deficiency of certain amino acids like e.g. tryptophan. Integrate cheese, turkey, sweet potatoes or spinach into your diet because they provide you with this amino acid that works to minimize your chronic appetite.”

Geheel ter info, ik heb het speciaal voor u even opgezocht: tryptofaan kunnen wij mensen niet zelf aanmaken.

Drang naar ongezonds- (2)Het is één van de (essentiële) aminozuren die niet kan worden gesynthetiseerd door het menselijk organisme.

Nu, wat Vera er niet bij schreef: naast kaas, spinazie, en zoete aardappelen, zou ook chocolade een dosis tryptofaan bevatten!

Wel jammer dat je van die tryptofaan maar 250 mg à 425 mg per dag nodig hebt ! 🙂

Ziezo.
En nu is ‘t aan jullie!
Wat is jullie favoriete eerste-hulp-bij-cravings ?

Wij horen het graag.

Met sportieve groeten,

Peter
 
 

13 gedachte over “Drang naar ongezonds? 5 tips!”
 1. Beste Peter, gisteren had ik trek en heb dit gemaakt : rijstwafel met pindakaas en banaan + cocopoeder erop super lekker en gezond. Leuk artikel :).

 2. Leuk geschreven. Tovert een glimlach in mijn mond terwijl ik mijn zelfgemaakte smoothie naar binnen werk. Aangezien ik even (?) niet meer mag hardlopen, niet toegeven aan ‘lekkere trek’ voor mij. En die scrambled eggs op zondagmorgen – na het hardlopen normaal gesproken – is ook voorlopig not done….

 3. Banaan, appel, plakje kipfilet/ham of handje noten …. of en niet en/en….steeds 10 minuten wachten voor ik iets anders mag.
  En die thee die drink ik dus ook veel.
  Groetjes,
  Dorothé

 4. Hoe grappig schrijf jij toch! Blijkbaar is gewoon water drinken al genoeg. De truuk: maak in de morgen ern karaf van 2 liter, met citroen, munt en beetje gember. En tegen s avonds moet die uit. Bij iedere craving passeer je langs je karaf. Probleem in no time opgelost, en gehydrateerd voor shiny skin en endurance running. Dit weet ik sinds gisteren, na 75km camino (stuk naar Santiago de compostella), in bloedrode craving toestand waar ik eerlijk gezegd alleen maar water wou😆

Geef een reactie