za. jan 29th, 2022

Blessure-preventie (4)Beste lezers, een tijd geleden hadden wij het hier over blessures, en dan vooral, het voorkomen ervan.

U kan dat hier nalezen (Blessures vermijden – 5 tips!).

Op die blog kregen we véél en fijne reacties!

Het is een onderwerp dat (helaas) lééft. Graag komen we er nog eens op terug, en ik dacht, waarom vragen wij het niet even aan een expert?

En zo kwamen wij bij Martijn terecht.

Bij Martijn?

  1. Wie is Martijn?

Ik ben Martijn Brink, 37 jaar oud, en ik werk bij KT Tape. Ik houd me dagelijks bezig met de effecten van taping in de dagelijkse sportpraktijk en het bijstaan van (para)medici met betrekking tot de toepassing van tapingmethoden.

Daarnaast loop ik zelf ook hard. Geen marathons, maximaal 15 km, met het doel om mezelf fit en in vorm te houden. Het is voor mij echt een positieve verslaving, zonder hardlopen zou ik denk ik een stuk minder energetisch en ondernemend zijn.

Eigenlijk zou iedereen het moeten doen!

Met KT Tape Benelux behandelen wij jaarlijks zo’n 30.000 mensen aan hardloopblessures op marathons, en andere loopevenementen.

Zo sta ik ieder jaar in Berlijn en Parijs en andere grote marathons in Europa.

  1. Zo. Wat zijn de voornaamste blessures waar hardlopers mee geconfronteerd worden, en wat zijn de oorzaken ervan?

Dat varieert per jaar.

KnieIn onze praktijk tijdens marathons zijn dat voor 2016 in ieder geval de knieblessures geweest.

Dan hebben we het onder andere over de lopersknie. Deze pijn, -aan de buitenkant van de knie-, kan veroorzaakt worden door overbelasting.

Het is een uitermate vervelende blessure voor de loper, omdat het het hardlopen snel geheel onmogelijk kan maken. Echter kan men de blessure wel sneller laten genezen. Naast de lopersknie komen ook veel pijnen op andere plaatsen in de knie voor. Zo behandelen wij problemen met de meniscus en patella erg vaak. In totaal hebben wij  in 2016 ongeveer 8.000 mensen behandeld aan knieblessures tijdens marathons.

KuitDe nummer twee met 7.500 behandelingen is de kuit geworden voor 2016.

Er ontstaan vrij snel kleine scheurtjes in deze spier, met name wanneer men onverwachte of versnellende bewegingen maakt, of wanneer men niet genoeg aandacht besteedt aan de warming up.

Het is een felle pijn en maakt het erg lastig om zomaar door te lopen. Rust is zeker aan te raden, maar men kan ook het nodige doen om herstel te versnellen en te voorkomen dat de blessure terug komt.

HielOp nummer drie, met ongeveer 5.000 behandelingen over 2016, komt fasciïtis (en fasciosis) plantaris (pijn onder het hielbeen), dat kan meerdere oorzaken hebben.

Vaak is niet goed een oorzaak aan te wijzen.

Het kan worden veroorzaakt door te korte kuitspieren en abnormale voetafwikkeling, waardoor het hielbeen teveel wordt belast.

Het kan echter ook komen doordat de kwaliteit en structuur van het peesblad achteruit gaat (fasciosis plantaris).

Beide varianten zijn goed te behandelen, maar het kan lang aanhouden. Echter het herstel versnellen en preventie is zeker mogelijk.

  1. Wat zijn de meest voorkomende misverstanden mbt blessures en blessurepreventie?

A. “Stretchen helpt bij het voorkomen van blessures en spierpijn”

Stretchen blijkt, -in tegenstelling tot wat men vaak denkt-, niet effectief voor blessurepreventie! Ook spierpijn voorkom je er niet mee. Uit wetenschappelijk onderzoek onder 1.500 respondenten in Australië is gebleken dat stretchen geen invloed heeft op herstel. Stretchen op het moment dat je spierpijn hebt, kan zelfs negatieve effecten hebben en maakt je spieren zelfs kwetsbaarder. Wat betreft spierpijn, kan stretchen wel helpen aan het eind van je training. Ervoor echter heeft geen enkel effect.

B. “Pijn hoort bij het verleggen van je grenzen en presteren”

No pain, no gain? Onzin. Sport kan hooguit ongemakkelijk zijn of achteraf kun je spierpijn krijgen. Beginnende pijn tijdens het sporten is een signaal van je lichaam dat er iets niet goed is en luidt meestal het begin in van een blessure. Dit signaal moet je tot denken bewegen en aanzetten om de pijn te voorkomen. Zie je dit als iets dat er bij hoort en negeer je de beginnende pijn, dan heb je erg grote kans dat je met je activiteit moet stoppen.

C. “Voor goed herstel moet ik zo weinig mogelijk bewegen”

Voor herstel van een blessure in het algemeen is het raadzaam om langzaam meer te bewegen. Vroeger ging men vaak fixeren, en beweging zo veel mogelijk beperken. Sporttape bijvoorbeeld fixeert de beweging van het aangetaste gebied en kan spieren laten verslappen.

Het is juist de bedoeling dat bij herstel de ondersteuning van spieren intact en sterk blijft, dus is beweging onmisbaar en wenselijk. Rekbare sporttape zoals KT Tape zorgt ervoor dat gecontroleerde beweging mogelijk is waardoor ondersteuning intact blijft en herstel eerder optreedt. Pijn is een belangrijke graadmeter van de beweging.

  1. De beste behandeling bij blessures is ongetwijfeld rust, rust, en rust. Of misschien bezoeken aan de kinesist. Kan tape dan effectief helpen ?

Rust is altijd goed en rust is noodzakelijk, vooral bij een blessure. Echter betekent dit zeker niet dat je moet stoppen met bewegen. Door pijn kun je zelf goed aanvoelen wanneer je kunt bewegen en wanneer je moet minderen. Een bezoek aan een kinesist kan nooit kwaad. Toch is de diagnose meestal relatief eenvoudig zelf de stellen bij hardloopblessures.  Als je onzeker bent over wat er aan de hand is het natuurlijk altijd raadzaam om bij een professional langs te gaan.

Echter in 90% van de gevallen die wij behandelen gaat het om veel voorkomende blessures en moedigen wij de patient aan om zelf te tapen. De patient zelf weet het beste waar de pijn zit en kan daarom meestal zelf uitstekend tapen. Steeds meer kinesisten in Nederland (of fysiotherapeut zoals wij ze in het noorden noemen) leren patiënten hoe zij zelf kunnen tapen. Je kunt per taping variëren en op deze manier bepalen wat het beste voor jou aanvoelt en werkt. KT tape werkt doordat de tape de huid als het ware optilt. Hierdoor wordt de doorbloeding rond de blessure verbeterd, waardoor afvalstoffen gemakkelijker afgevoerd kunnen worden en zuurstof aangevoerd. Daarnaast wordt de druk van het pijnpunt afgenomen, waardoor vaak een directe vermindering van pijn waar te nemen is.

  1. Is er evidentie dat tape helpt, ter preventie of ter genezing?

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van KT tape. Echter de hoeveelheid onderzoeken is zo groot en verscheiden (versus & contra) dat het lastig is om één conclusie te trekken. Er zijn bijvoorbeeld onderzoeken die beweren dat tape tegen hooikoorts zou werken. Hier kijk ik persoonlijk sceptisch tegen aan 🙂

Aan de andere kant zijn er onderzoeken waar is vast komen te staan dat het wel degelijk werkt. Deze onderzoeken vind je hier. Zo is KT Tape Edema taping zeer effectief gebleken (tegen zwellingen) en zijn er een groot aantal blessures waarin vast is komen te staan dat het inderdaad effect heeft op het herstel of preventie.

Ik heb vooral de ervaring van mijn praktijk op marathons: grote hoeveelheden hardlopers die ieder jaar terug komen omdat het hen heeft geholpen, en dat is voor mij de motivatie om ermee door te gaan.

  1. Kan je zelf tape aanbrengen?

Blessure-preventie (4)Dat kan. Voor de meest voorkomende blessures heeft KT Tape instructievideo’s waarin eenvoudig wordt uitgelegd hoe je jou blessure kunt tapen.

Voor hardlopers is het misschien handig om de (gratis) KT Tape Benelux taping gids toegestuurd te krijgen. Hierin staan de 6 meest voorkomende blessures duidelijk uitgelegd en heb je 95% van alle hardloopblessures wel te pakken.

Er zijn wel condities wanneer je zeker geen taping moet toepassen, maar over het algemeen kan tapen geen kwaad. Wij hebben in ieder geval nog nooit een geval gehad dat iemand op een verkeerde manier heeft getapet en daarom een blessure heeft opgelopen of verergerd … !

OK, dankjewel Martijn, we gaan het bekijken!
Met sportieve groeten,
Peter

Een gedachte over “Blessures voorkomen? In gesprek met Martijn”

Geef een reactie