za. jan 29th, 2022

Beste lezers,

Ons dagje Brugge zit er op.

Wij gingen naar Brugge voor de quality-time en voor de romantiek natuurlijk, maar toch ook om een beetje wijzer en slimmer te worden.

Zo bleven we even stilstaan bij de voormalige woonst van Anselmus Boëtius de Boodt.

In de 16de eeuw verdiepte deze geleerde zich in de geneeskunde, in de rechten, in de alchemie, in mineralogie, en in nog vele andere zaken. Geen uilskuiken, quoi.

Anselmus kreeg van Keizer Rudolf II de prebende (of zitpenning, zeg maar) van kanunnik aan de Sint-Donaaskathedraal.

20170624_085333Echter, zonder dat hij geestelijke was!

En wat vernamen we nu?

“In 1584, Anselmus was appointed canon of the St. Donat’s Church in Bruges, and he held this position until 1595, without leaving Prague

Kanunnik in Brugge, vanuit Praag? Dus hij kreeg die prebende zonder dat hij aanwezig was tijdens de misviering, in Brugge! Nou. Als het een troost kan zijn voor bepaalde politieke partijen: het is dus van alle tijden. Voorts was Anselmus wel een harde werker, wij lazen daarover:

“Onverdroten legde Anselmus honderden kilometers af om waarnemingen te doen, en hij durfde andere hofmedici te bekritiseren voor hun onoordeelkundige aanpak, doorspekt met magie. In zijn werk herkennen wij hem als een sober, eerlijk en onvermoeibaar zoeker, ongehuwd en vrij”.

Voilà. Ongehuwd en vrij, de brave man werd 82 jaar oud, dat was zeer uitzonderlijk in die tijd.

EXHIBITIONVervolgens stond er een looptest op de planning.

Het principe was eenvoudig, we moesten op een band lopen, en daarbij werden lactaat, hartslag, ademhaling, en een hele reeks andere zaken gemeten.

De snelheid ging steeds hoger.

Geloof het of niet, maar hoe sneller ik liep, hoe lager de lactaatwaarden uitkwamen. Dat was niet pluis, zo werd me verzekerd. Daarom werd een en ander opnieuw gemeten, en inderdaad, tegen de tijd dat ik 18 km/u liep, schoot de lactaatproductie flink de hoogte in.

In alle eerlijkheid en in alle transparantie, in het rapport staat (weliswaar diplomatisch geformuleerd) dat ik m’n pootje een beetje heb laten hangen:

20170624_124636“Er was op het einde nog een lichte stijging van de VO2-curve, en ook een andere parameter geeft aan dat je bij de test niet maximaal bent gegaan”

Dat kan kloppen. U moet weten, ik had misschien nog wel even door kunnen gaan, maar het was rond de middag, en ik had grote honger.

Enfin, het was zeker nuttig om deze test te doen: mijn aërobe drempel bleek namelijk lager te liggen dan ik dacht (hartslag 144 en 5:00 min/km).

Ook de anaërobe drempel werd lager geplaatst dan bij een vorige inspanningstest (nl. op hartslag 170, en 3:54 min/km).

Er was ook een belangrijke opmerking mbt vetverbranding. Bij lage snelheden was de vetverbranding aan de lage kant, en bij hogere snelheden zelfs onbestaande:

“Je schakelt definitief over op volledige suikerverbranding, dit terwijl je lactaatwaarden nog laag blijven. Dit wil zeggen dat je je aerobe suikerverbranding goed kunt benutten”

Aldus was het advies om de  langzamere trainingen semi-nuchter (“meer dan 3 uur na de laatste voedingsinname”) of nuchter te doen.

De conclusie was:

“Momenteel ligt je marathon-doelstelling in de zone Intensief Duur. Het doel is om in de komende periode je conditie verder aan te scherpen, waardoor deze in de zone Extensief Duur komt te liggen. Rekening houdend met je goede aerobe suikerverbranding wordt de 3u-grens dan een haalbare doelstelling”.

Met andere woorden: werk aan de winkel!
Met sportieve groeten,
Peter
 
 

3 gedachte over “Getest!”

Geef een reactie