ma. jan 31st, 2022

Therezebees (1)Beste Theresa,

Alles goed met u? Eigenlijk wou ik vragen of u een fijne werkweek achter de rug hebt, maar gegeven de omstandigheden, denk ik dat u wel blij zal zijn dat het weekend is.

Wat hadden de persjongens en de mediameisjes er danig veel plezier in, dat Therezebees zichzelf zo lelijk in de voet had geschoten, met die vervroegde verkiezingen.

En dan zwijgen we nog over uw eigen partijgenoten.

Het is een schrale troost, maar hier in Brussel hebben wij er eentje rondlopen die een nog ellendiger week achter de rug heeft. Zijn naam lijkt op “Malheur”, en het is een lang verhaal, met veel vijven en zessen. Om redenen van tijd en ruimte beperken wij ons tot enkele kernwoorden: “organisatie ten behoeve van daklozen”, “gulle zit- en steekpenningen”, “kaviaar- & armani-socialisme”, en “virtuele vergaderingen”.

Het betreft eigenlijk een merkwaardige variant van jullie Robin Hood: stelen van de daklozen, en het verdelen onder de parvenus.

Enfin, dat men zoveel plezier beleefde aan uw verkiezingsnederlaag, daar moet u niet wakker van liggen. Iedereen wordt uitgelachen, daar valt niet aan te ontkomen. Ook deze arme blogger wordt trouwens regelmatig uitgelachen, bv. omdat mijn kleurige, fleurige boterhammendoos eerder voor kinderen bedoeld lijkt dan voor volwassenen. Ach. Laat de mensen maar lachen, denk ik dan. Want dan vraag ik u, Theresa, wat is er verkeerd met het conserveren van het kind in jezelf?

Dat vroeg ik me nu af. Geeft u het kind in uzelf af en toe eens flink de vrije teugels? Op basis van het mij beschikbare foto- en beeldmateriaal, vrees ik er voor.

Maar goed. Met deze brief wil ik u eigenlijk ter hulp snellen, want in elk artikel staat dat u voor grote uitdagingen staat. En dat u een zeer nipte regering hebt, met enkel die Noord-Ierse Unionisten aan boord. Daarom stel ik voor: waarom zou u er geen Schotse partij bijnemen? En als u het Verenigd Koninkrijk weer groots wil maken en resoluut op de wereldkaart wil zitten: waarom dan de droom van een British Empire niet opnieuw leven inblazen? Naast een Noord-Ierse en een Schotse partij, zou u er eventueel een Indische, een Australische, en desnoods, een Nieuw-Zeelandse partij kunnen bijnemen?

In België hebben we ook een partij op overschot, maar dat zijn socialisten, ze zijn Franstalig, en veel zetels gaan ze niet meebrengen, vrees ik.

Toevallig las ik een bijzonder boeiend artikel over Karel De Grote. Fascinerend hoe die zijn Karolingische Rijk uitbouwde in de 9de eeuw. In het bekende epos Karolus Magnus et Leo Papa werd hij Pater Europae (“Vader van Europa”) genoemd.

Het recept was eenvoudig. Eén religie. Centralisatie. Ruthless. Als mensen niet goedschiks meewerkten aan zijn droom, dan maar kwaadschiks.

Eén munt. Zo kon er in heel het rijk van Karel De Grote vlot handel gedreven worden. Plots bedacht ik het me! Met die vervroegde verkiezingen hebt u gegokt, en verloren. Maar mag dat u beletten om opnieuw te gokken? Ik zou hopen van niet. Als nieuwe gok: mocht u nu eens overschakelen van ponden naar euro’s in uw British Empire, zou dat geen magistrale zet kunnen zijn?

U opteert voor een harde brexit, en dus hebt u geen last meer van bemoeizucht van de Europese Commissie, en de ellenlange rits andere instanties, maar u gaat wel handel drijven in euro’s in plaats van in ponden.

Terug naar Karel De Grote, om de handel nog méér te promoten, voerde Karel De Grote ook uniforme maten en gewichten in. Ziet u het al voor u? Om de handel te ondersteunen, gaat het Verenigd Koninkrijk niet alleen factureren en ontvangen in euro’s, u gaat ook tellen en rekenen in kilo’s, in kilometers, en in liters. Als de Brexit uw economie 10% kost, dan levert deze standaardisatie misschien wel 20% op. Tel uit uw winst!

OK, rechts van de baan rijden zal even wennen zijn, alle begin is moeilijk, maar na een tijdje zal u het merken: dat rijdt beduidend vlotter. Vooral als je in Europa rondtoert.

Strategie kan in al z’n eenvoud briljant zijn, Theresa.

De ouderen, de Engelsen, de mannen: allemaal tevreden dat ze van die Europese bureaucratie verlost zijn.

De jongeren, de Schotten, de dames: allemaal tevreden dat ze niet alleen Europees kunnen denken, maar ook Europees kunnen handelen. En handel drijven.

In plaats van een opportunist met mislukte verkiezingen als handelsmerk, gaat u de geschiedenis in als een briljant visionair.

De leidster die Groot Brittanië weer groot maakte, en die de handel met Europa tot ee ongekende ,voor onmogelijk gehouden hoogte tilde, op eigen houtje!

Good luck, en courage!

Met continentale groeten,

Peter

Een gedachte over “Therezebees”

Geef een reactie