wo. jul 6th, 2022

Zelfzorg - titelBeste lezer, vandaag hebben we het over zelfzorg. Goed zorgen voor jezelf. Voor vele sportievelingen (inclusief ondergetekende) is dat niet altijd een gemakkelijke kwestie.

Immers, de passie is soms groot, en de drang om een tandje bij te steken is wel lovenswaardig, maar de grens met overdaad wordt dan soms erg dun.

Vandaar dus.

Vijf tips!

1. Neen leren zeggen

Tip 1Een lastige klus. Wij zeggen zo graag “ja”. En zeker tegen onze hobby, annex passie.

Gisteren mocht ik een hersteltraining doen, maar die was optioneel. De twee trainingen ervoor vond ik zwaar, en gisteren was ik niet overdreven soepel te been. Alles kraakte en protesteerde.

De logica zei dus: prima, geen probleem, dan wordt het een dagje rust.

Nou. Zonder overdrijven, twààlf keer heb ik “neen” moeten zeggen te mezelf. Neen, vandaag wordt er niet gelopen. Eén kortstondig moment van onoplettendheid, en voor ik het goed en wel besefte, stond ik in vol ornaat aan de voordeur. Vertrekkensklaar.

“Neen”, dus.

“Neen” zeggen, dat is geen lachertje. Jammer, maar het is een affaire met TINA. There is no alternative.

Altijd “ja” zeggen, dat is de snelste weg naar de lappenmand. Dus laat de Madame Non (of de Monsieur Non) af en toe maar goed haar (of zijn) gangen gaan.

2. Geen schuldgevoelens

Tip 2Dat hoor en lees je vaak, dat lopers schuldgevoelens hebben, en heel eerlijk, het is mij niet vreemd.

Waarom? Omdat, als je aan het lopen bent, je op dat moment niet bij je gezin bent, je niet aan het werken bent, etc.

Die schuldgevoelens over boord kieperen, dat is natuurlijk niet evident, want effectief, je bent er dan ook even niet.

Maar in onze Loopbijbel lezen we:

“Sure, you are not at home doing whatever it is that you should be doing. But you give your family and your boss hours of undivided attention and loyalty on a daily basis. If others try to make you feel guilty or bad about your workouts, that’s their problem!”

En uit onderzoek bleek dat hardlopen niet ten koste gaat van sociale contacten, maar in de eerste plaats de beeldschermtijd vermindert!

“De tijd voor sociale contacten veranderde niet significant. Wel werd er significant minder tv gekeken, en werden er minder computerspelletjes gespeeld. Het is dus vooral de zittend doorgebrachte beeldschermtijd die afneemt als je gaat sporten!”

Dat is dus goed nieuws! 🙂

3. Ruimte maken voor fysieke verzorging

Tip 3Vandaag ging de training niet door, en plots was er een zee van ruimte voor andere dingen, zoals, de stramme kuiten eens stevig masseren met ylang ylang-olie.

Plots was er ruimte voor core stability oefeningen, en om eens grondig te rekken & te strekken.

Niet zomaar, vijf minuutjes, op een drafje, maar in alle rust, met aandacht voor de uitvoering, met aandacht voor ademhaling en de hartslag.

Oh, en we haalden de Zheng Gu Shui spray nog eens boven, die we destijd van een malle Chinese dokter kregen in Londen (zie ook: “Met alle Chinezen”).

4. Voeding

Tip 4Gezonde voeding is een van de voornaamste vormen van zelfzorg, denk ik.

Jezelf voorzien van kwalitatieve, voedzame maaltijden, het lijkt bijna vanzelfsprekend als je veel van je lichaam vraagt.

Toch is het verschil tussen de theorie en de praktijk soms groot, ook bij ondergetekende.

Zaterdagavond ging ik met de dochter frietjes eten. Heerlijk. Een momentje quality-time. Een heel gezonde keuze was het niet, maar je moet natuurlijk ook niet overdrijven, af en toe eens flink zondigen, moet kunnen.

Maar het blijft toch een fijne grens, een balans die je moet zoeken. Zo zegt Bart Yasso:

“Running is a lifestyle. You think about it 24 hours a day, 7 days a week. With decisions you make throughout the day, when you’re ordering at a restaurant, or deciding to have that second beer, you’ve got to ask “Is this good for my training?”. You don’t have to be a hermit or a purist, but just be sensible and have balance”.

Voldoende water drinken, iederéén weet dat dat een belangrijke is, maar toch lukt het me op bepaalde dagen écht niet om voldoende (water) te drinken. Terwijl het natuurlijk een kwestie is van zelfzorg.

Van hardlopen, en zeker van de lange duurlopen, ga je uitdrogen:

“Onlangs deden onderzoekers van de Yale School of Medicine onderzoek naar dit fenomeen. Daaruit bleek dat een marathon uitlopen voor tachtig procent van de marathonlopers een flinke aanslag op de nieren betekent”

OK, er was veel kritiek op dat onderzoek (te weinig deelnemers aan het onderzoek, etc.), maar toch. Als ik een tijd de weinig drink, voel ik het onmiddellijk, dan heb ik veel sneller last aan de achillespezen, etc.

5. Dankbaarheid

Tip 5Als de passie voor hardlopen groot is, en als je steeds je grenzen wil verleggen, dan is er een groot risico, dat treffend in RunnersWorld werd omschreven:

“Hardlopers zijn (soms te) competitief ingesteld, en dan bepalen cijfertjes hoe ze zich voelen na een training. Het wordt dan moeilijk om nog het perspectief te zien”

Een tegenvallende training, een mindere wedstrijd, een vervelende blessure: het is geen persoonlijke nederlaag.

De tegenhanger hiervan is dankbaarheid. Bij elke training, goed of slecht, voel ik dat, en anders probeer ik het te voelen: de dankbaarheid dat ik mocht trainen.

Dat het me gegund was, dat m’n lichaam deze training toeliet.

Dat is een warm gevoel. Hardlopen is een voorrecht:

“Dit betekent niet dat je elke kilometer fantastisch moet vinden. Maar als het je iedere traning één keer lukt om te beseffen hoe bevoorrecht je bent om hard te kunnen lopen, dan is de kans groter dat je het proces gaat waarderen”

Genieten van het hardlopen om het hardlopen, dus.

Voilà.

Dit waren ze, 5 tips!

Als lezers nog aanvullende tips hebben, dan hoor ik het natuurlijk graag!

Met sportieve groeten,

Peter

5 gedachte over “Hardlopen & zelfzorg – 5 tips”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: