ma. okt 11th, 2021

18 minutesBeste lezers, zo héél vaak gebeurt het niet, maar deze ochtend maakten we een uitzondering: om 5u45 uit te veren.

Op een zaterdag!

Niet om zelf te gaan lopen, maar om naar een grensverleggende marathon te kijken. Op Twitter vergeleek iemand de poging om de marathon onder 2 uur te lopen met de maanlanding in 1969. Ook al zie ik meer verschillen dan gelijkenissen, toch snijdt deze vergelijking (een beetje) hout.

Vorig jaar vroegen we het ons al af, wanneer de Sub 2-grens zal gesloopt worden? Als achtergrondinformatie daarbij, in 1991 becijferde Mike Joyner (Arizona University) dat topatleten eigenlijk onder 1u57 kunnen lopen, theoretisch gezien dan toch.

25 minutesDat viel in de praktijk lelijk tegen, want in 1991 bedroeg het wereldrecord 2u06, en meer dan 25 jaar later was er met de 2 uur, 2 minuten en 57 seconden van Dennis Kimetto, nog een lange weg te gaan.

Om onder de 2 uur te duiken, moest er 4 seconden per kilometer sneller gelopen worden. Dat lijkt weinig, maar het is een gigantisch groot verschil. Méér dan 21 km per uur open, wat een verschroeiend tempo.

De laatste keer dat ik dat tempo 200 meter lang trachtte vol te houden, moest ik halverwege even uitrusten.

Michel Butter schatte de Sub 2-poging dan ook somber in: “Ik denk dat een tijd onder de 2 uur nog zeker tien jaar gaat duren”

AthletesMaar bij Nike hebben ze de koe stevig bij de horens gevat!

Uit meer dan 60 topatleten hebben ze de 3 strafste geselecteerd, daarbij werd vooral naar loopeconomie gekeken.

Met Eliud Kipchoge hebben ze inderdaad absolute wereldklasse aan boord gehaald. Bij een onschuldig testje liep hij 59″17 op de halve marathon. Niet iets om thuis zelf te proberen! 🙂 Op de marathon liep Kipchoge 2u03 (in Londen).

Bij Lelisa Desisa staat het PR op 2u04, hij is de Benjamin van de drie musketiers. Zersenay Tadese is wereldrecordhouder op de halve marathon (58’23”), maar zijn beste tijd op de volledige marathon is 2u10, dat is toch nog een heel eindje boven de Sub 2.

MonzaOver de locatie werd goed nagedacht.

Méér dan zes jaar, meer bepaald.

Uiteindelijk kwam de aap uit de mouw, het circuit van Monza in Italië zou de juiste temperatuur (12 graden), de juiste hoogte (ongeveer 160 meter boven de zeespiegel), en de perfecte luchtvochtigheid hebben.

Het worden dan wel 17,5 rondjes van 2,4 kilometer.

De eerste drie kwartier verlopen perfect, maar rond 50 minuten moet Lelisa Desisa een gat laten. Aan dit tempo, loop je dit niet meer in, natuurlijk.

58 minutenEn net voor het uur, moet ook  Zersenay Tadese lossen. Ook game over.

Eliud Kipchoge blijft gewoon doorgaan.

Op 1u24 is Kipchoge nog steeds op schema.

Bloedstollend.

De focus waarmee hij de pacers en die wagen volgt, is fenomenaal. Een en al vastberadenheid.

30 km pointEn toch, élke keer als er een gaatje van enkele centimeters valt, denk ik, verdorie, nu is het gedaan.

Maar hij gaat gewoon door.

Na 30 km en amper 1u25, zit Kipchoge nog steeds op schema!

De commentator vraagt: “Kan het nu nog fout gaan?” Domme vragen bestaan niet, maar deze komt toch héél dicht in de buurt.

1u41De co-commentator zegt (terecht): alles.

In de laatste kilometers van de marathon komt de kat op de koord.

Dan ben je fysiek uitgeput, en ook mentaal heb je het dan wel gehad.

En dan kan alles dus fout gaan.

Die laatste kilometers, dan zit je helemaal door je energievoorraad. Alles wat je dàn nog eet & drinkt, helpt niet meer.

1u48Een expert van Runners World vergelijkt het met je vinger in de vlam van een kaars houden. En het dan zo lang mogelijk vol houden. 1u48, en Kipchoge gaat nog steeds voluit.

Wat een thriller.

Dan is het plots zover.

De laatste ronde. Twee uurtjes op een zaterdagochtend, die plots voorbij zijn.

Voorbij zijn gevlogen.

2 uur, en enkele seconden19 seconden achter op het schema.

Valt dat nog in te lopen?

Neen,dus.

Eindresultaat: 2 uur, en 24 seconden.

Een wereldprestatie.

We kregen hier een voorproefje, van wat mogelijk is …

Met sportieve groeten,

Peter

11 gedachte over “2 uur, en enkele seconden”
      1. Je hebt nog even tijd, Peter. Vandaag in De Standaard: “Het Amerikaanse tijdschrift Runners World heeft eens voorspeld dat in normale wedstrijdomstandigheden het nog tot 2075 zou kunnen duren voor er onder de twee uur gelopen wordt.”.

  1. 2075 dat ga ik niet meer halen. Duurt nog wel erg lang. Mooi verslag, had het graag willen zien maar dat was net iets te veel gevraagd. Jouw verslag was een goede vervanger, kon de spanning voelen of hij het zou halen of niet. Bedankt voor het bijpraten.

  2. Super geschreven Peter! Ik heb zelf niet gekeken maar met jouw verslag is het alsof ik het zelf gezien heb!

  3. […] Véél indrukwekkender: in mei trachtte Eliud Kipchoge onder de 2 uur te blijven op de marathon. Daar stonden wij graag eens (uitzonderlijk!) om 5u ’s morgens voor op. Wat een thriller was dat. Op het puntje van m’n stoel, zat ik. Op enkele seconden na was de bovenmenselijke #Breaking2 een feit. Het werden “2 uur en enkele seconden”. […]

Geef een reactie