za. jan 29th, 2022

Blessure-preventieVandaag hebben wij vijf tips voor u in petto, ter preventie van kwaaltjes en blessures.

Neen, géén wereldvreemde, theoretische ditjes en datjes, maar een flinke brok ervaring, recht uit het (loop)leven gegrepen!

De meeste blessures ontstaan natuurlijk door de trainingsarbeid te snel en te bruusk op te drijven. Laten wij er vanuit gaan dat u dat reeds wist. Laten we er – veiligheidshalve – vanuit gaan dat deze blog enkel door uiterst pientere sportievelingen wordt gelezen, die tot in het diepste van hun ziel beseffen dat trainingsvolume en intensiteit langzaam & geleidelijk moeten opgebouwd worden.

En dan?

Wat kan je nog méér doen om blessures te vermijden? Wij vroegen het aan de lopers van RunBloggersRun!

Tip 1 – Weg met monogamie!

Onze eerste tip komt van Michiel, van de blog Sportlifecrisis.

Blessure-preventie (1)Weg met de monogamie, zo luidt zijn motto.

Mocht zijn echtgenote meelezen, het gaat hier dus over loopschoenen ! 🙂

“Ik zweer bij een heel aantal verschillende hardloopschoenen (snelle, met veel demping, trail, vibram, etc.), met verschillende slijtages en pasvormen, zo kan ik continu andere spiertjes aan het werk te zetten, en zo hoop ik blessures te voorkomen”

Wetenschapppelijk onderzoek van Robert Mann (Universiteit van Maastricht) lijkt dit trouwens te bevestigen.

Monogamie kan ook iets anders betekenen, vervolgt Michiel:

“Daarnaast zweer ik – als triatleet – bij het beoefenen van andere sporten, en dan met name het zwemmenwat ik een ideale massage vind na een lange duurloop”.

Dus knoop het in uw oren, beste lezer: verandering van spijs doet eten!

Tip 2 – Een probleem dat er vanzelf gekomen is …

Herinnert u het zich nog? Guy Mathot, en zijn legendarische uitspraak dat de staatsschuld er vanzelf gekomen is, en dus vanzelf weer zal verdwijnen?

Blessure-preventie (2)Lijkt logisch, niet?

In Griekenland hebben ze erg lang geloofd in die theorie.

Nou, hoe naïef ook, in zowat elke hardloper schuilt er een Guy Mathotje, denk ik.

Dit blijkt echt wel de rode draad te zijn in het vervloekte blessureverhaal.

René van de blog RunningReneetje getuigt:

“Als iets niet goed voelt, niet eigenwijs door blijven lopen, maar een afspraak maken bij de fysio! Ik dacht vorig jaar dat de pijn in mijn knie van zelf wel over zou gaan. Ondertussen werd het plezier in lopen steeds minder. Als ik eerder contact had opgenomen met een fysiotherapeut waren de knie-problemen veel sneller opgelost!”

Sandra van de blog met de prachtige naam My thoughts are like butterflies, bevestigt dit merkwaardige Guy Mathot-syndroom:

Ik heb veel te lang koppig volgehouden dat mijn scheenbeenproblemen wel vanzelf zouden overgaan. Nu heb ik sportsteunzooltjes, en tot hiertoe kan ik weer – hout vasthouden – pijnloos lopen. Luister dus goed naar je lichaam. Bij pijn kan je best rusten, en als de pijn aanhoudt, een dokter raadplegen!” 

Dus knoop het in uw oren, beste lezer: de staatsschuld en sportblessures, die komen vanzelf, maar ze verdwijnen niet vanzelf. Helaas!

Tip 3 – Niets is wat het lijkt!

Blessure-preventie (3)Als je achillespees lastig doet, dan moet je je achillespees laten behandelen, zo zou je toch logischerwijze denken?

Welnu, dat is niet zo.

Enfin, toch niet per definitie.

Immers, het kalf kan elders gebonden liggen, en dat bedoelen we dan vooral spreekwoordelijk.

Dempsey van de blog Believe and Achieve licht dit toe:

“In het verleden bleef ik gewoon lopen met kleine kwaaltjes. Als student heb ik mijn lichaam grondig leren kennen. Heb je pijn? Zoek de achterliggende reden. Kniepijn komt niet altijd door de knie, maar kan ook door de heup komen. Het is als sporter essentieel om je lichaam te leren kennen!”

Margo met de gelijknamige blog suggereert dat een osteopaat daarbij vaak kan helpen:

Heb je pijn, zoek dan uit waar die vandaan komt! Ik bezoek geregeld een osteopaat en hij zorgt vaak voor een ‘revisie’ van mijn lichaam. Daarnaast heb ik ontdekt dat – tijdens een zware trainingsperiode – een sportmasseur ook wonderen kan verrichten. En niet te vergeten: wanneer je pijn hebt aan je voeten, een pedicure!”

Dus knoop het in uw oren, beste lezer: bij elke blessure moet je je afvragen wie de kip is, en wie het ei is. En wie er eerst was! 🙂

Tip 4 – Back to Basics!

Een vaak gehoord advies inzake blessurepreventie is deze: “Doe eerst een warming-up voor je gaat trainen”.

Blessure-preventie (4)En nu de reality check: handjes omhoog, wie doet dit, effectief?

Ik durf het alleszins weleens te vergeten. Soms onbewust, en soms – met het schaamrood op de wangen geven wij dit toe – ook zeer bewust.

Hier is nog veel discussie rond. De ene zegt zus, de andere zegt zo. We leggen het dus even kort uit. Waarom is die warming-up dan zo belangrijk? Wel, van 0 naar topsnelheid optrekken, dat is prima voor een auto, maar ook al houdt u van mooie auto’s, daarom bent u nog geen auto.

Vandaar, dus.

En Core Stability, waarom zou je dat trainen?

Heel eenvoudig: “Boven je benen zit meer dan je denkt“:

“Vaak zijn hardlopers zonder het te weten niet in balans tijdens het lopen. Met oefeningen wordt die balans hersteld. De spieren van je torso waar al die core stability oefeningen voor zijn gemaakt, geven de rug een sterke basis voor de beenbewegingen. De spieren die je ermee traint liggen dieper in je torso. Deze spieren zijn verbonden aan je rug, je bekken maar ook aan je schouderbladen”

Met meer kracht in je “core” kan je dus een hogere belasting aan, en zo vermijd je blessures. Toegegeven, dit is zeker geen evidente tip. Het is al té gemakkelijk & verleidelijk om dit over te slaan (geen zin, geen tijd, etc.). Maar die paar minuutjes kunnen echt het verschil maken. Dat bevestigt ook Hedwig van RunHedwigRun:

“Ik doe in mijn voorbereiding naar de marathon zeer regelmatig core stability oefeningen zoals planking en burpees. Vroeger had ik veel rugklachten nu niet meer, ik denk dat dit daarmee te maken heeft!”

Ook mijn (echt wel fantastische!) coach Benny benadrukt dit:

“Wat ik vooral adviseer m.b.t. blessurepreventie is core- en krachttraining, alsook leningheidsoefeningen, bv. voor de hamstrings. Ik ben er van overtuigd dat coretraining helpt voor blessurevrij lopen, evenals looptechnische oefeningen. Voorts zou ik nog zeggen dat rust/slaap de makkelijkste tool is naar blessurepreventie toe. En tot slot, ik draag ook steeds compressiekousen na de training! 🙂

Knoop het in uw oren, beste lezer: back to basics!

Tip 5 – Lees de Gazet Van Antwerpen

Tot slot, als tip 5, bevelen wij warm aan om een ernstige krant te lezen!

Blessure-preventie (5)Zoals bij voorbeeld de Gazet Van Antwerpen.

Daarin las u onlangs wat u te doen staat om stijve spieren weer goed te ontspannen.

Bij voorbeeld, een héérlijk warm en lang bad nemen.

Bij voorbeeld, na een zware training of wedstrijd stevig schransen (véél eiwitten) en overvloedig drinken (véél water!).

Zo vermeldt de Gazet Van Antwerpen ook nadrukkelijk mijn absolute favoriet: de foamroller! 

Die helpt om de spieren soepel te houden, de doorbloeding te verbeteren, en de spieren te ontspannen.

Wel een dag of twee wachten na een zware inspanning, dan voelt het aangenaamaldus deze topkrant.

Ook blogger Filip van HardlopenSite bevestigt dit:

“Ik tracht m’n kwaaltjes tot een minimum te beperken, via yoga, stretching en foamrollen!

Dus knoop het in uw oren, beste lezer: regelmatig de Gazet Van Antwerpen lezen, en de blog van Filip, dat helpt dus écht! 🙂

Ziezo. Dat was het. Speciaal voor u, 5 tips die u op weg helpen om blessurevrij door het (loop)leven te huppelen.

Voilà. En nu is het aan jullie! Wat is uw favoriete tip om blessures te vermijden? Laat u het snel even weten?

Alvast bedankt!

Met sportieve groeten,

Peter

12 gedachte over “Blessures vermijden – 5 tips!”
  1. Hahaha.
    Afgelopen winter 2 keer per week groepslessen core stability training meegedaan in de fitness. Was dat de magische sleutel tot een persoonlijk record op de 10 miles afgelopen zondag? Ik zal het in de Gazet Van Antwerpen eens opzoeken.

  2. Lap… neus en feiten en vanal. Ik moet dringend weer core stability gaan doen! (ik heb nochtans alles in huis, maar het doen blijft toch wel een heikel puntje…) Dank voor je mooie blog Peter! Ik ga hem delen 🙂

Geef een reactie