vr. jan 28th, 2022

Peter Essene 3Zondag stond de halve marathon van Essene op het menu. Op een goede maand van Düsseldorf was dit dus een testje.

Olala, wat was ik zenuwachtig.  Niet te doen.

Zo nerveus was ik, dat ik er zelf zenuwachtig van werd.

En ik was al zenuwachtig.

U kan zich voorstellen in wat voor een vicieuze spiraal ik was terecht gekomen! Alsof er een Olympische medaille op het spel stond. Zo nerveus zijn, waar is dat voor nodig, als recreatieve loper dan nog?, zo hoor ik enkele lezers zich misschien luidop afvragen. Daar kan ik eenvoudig op antwoorden: “Nergens. Dat is nergens voor nodig”. Maar toch.

De zenuwen. Die Kathelijne moet nogal een engelengeduld hebben, hoor ik menig lezer nu luidop denken.

20170326_135936-e1490557415466.jpgEn terecht.

Maar ik zat er dus mooi mee.

Minstens twaalf keer ben ik gaan nakijken of m’n loopschoenen wel in m’n sporttas zaten. Terwijl de kans klein is dat hier iemand bij wijze van grap snel de loopschoenen uit m’n sporttas haalt, vlak voor ik naar een wedstrijd vertrek.

Alhoewel.

Breng ze niet op gedachten, zou ik u vriendelijk maar met aandrang willen vragen.

Een stralende zondag, dus. De namiddag begon met de 800 meter kids run. Charlotte was er helemaal klaar voor. 400 meter heen, en 400 meter terug. Ze deed dat prima, niet te snel vertrokken, en het tempo mooi egaal gehouden. Bij aankomst kreeg de dochter een pracht van een medaille, een trots momentje, en niet alleen voor de dochter! 🙂

Jarne ging voor de 4 kilometer. Nadien werd verslag uitgebracht, en naar ik vernam verliep die race voorspoedig.

20170326_140016.jpgVier kilometer, al. Wat gaat de tijd snel.

Maar die 4 km race heb ik zelf niet kunnen zien, want enkele minuten later vertrok de 21 kilometer.

Aan die start woedde er nog een verhitte discussie, waarbij één loper nadrukkelijk beweerde, “Neen Julien, néén, het is beter dat je je trainingen in minuten uitdrukt, en dan zeg je bv. dat je 60 minuten gaat lopen”.

Maar de andere, Julien dus, hield vol dat je je trainingen beter in kilometers uitdrukt, en dat je dus beter zegt dat je 10 kilometer gaat lopen.

Nu, als ik vrede kan stichten, zenuwachtig of niet, dan zal ik het niet laten. Aldus legde ik uit dat als je 10 km per uur loopt, het eigenlijk niet zo veel uitmaakt of je nu 60 minuten loopt, dan wel 10 kilometers. Na enig hoofdrekenen, was iedereen het daar volledig mee eens, en zo gingen wij vredevol van start.

Maar het parcours, dames en heren, dat parcours! De organisatie had het op de website over “een mooi, landelijk en glooiend parcours”. Nou, inderdaad, erg mooi. Een prachtig parcours, in volle natuur, geheel ongerept.

Maar wat mij betreft had er volledigheidshalve mogen bijstaan :“Erg mooie omgeving, u waant zich in het Himalaya-gebergte! Neem gerust uw bergschoenen mee, kijk op voorhand goed na of u ze niet bent vergeten, en neem ook een degelijk Sherpa-team mee, u zal ze nodig hebben!” 

Het parcours bevatte lastige & lange hellingen, en op het hoogste punt leek het wel of de lucht plots een heel stuk ijler werd. En aangezien je drie rondes moest doen, had je elke helling drie keer aan je broek.

ConditieMet nog frisse benen verliep die eerste ronde in opperbeste stemming, gemiddeld aan 4:10 per kilometer.

Ik voelde dat de conditie goed was.

Tip: sinds kort kan je op Strava de evolutie zien van je conditie, en die evolutie zag er goed uit.

Maar toch, dit parcours eiste duidelijk z’n tol, de tweede ronde zakte het tempo naar 4:18 per kilometer, en de derde ronde verliep aan 4:21.

Peter Essene 3Gelukkig was er geen vierde ronde.

Bij elke ronde werd er vurig gesupporterd door Kathelijne en de kinderen, dat deed deugd.

Uiteindelijk kwam de eindtijd nipt onder de 1u30 uit. Met dit parcours was ik daar tevreden mee.

En dus, als conclusie: een fijne wedstrijd, dikke proficiat voor de prima organisatie, en toch ook met véél dank aan het warme zonnetje. De sfeer was goed, en ook al is dit niet het parcours om je records aan te scherpen, toch was het afzien én genieten. Ik weet het nu al, volgend jaar staan we hier graag opnieuw!

Met sportieve groeten,

Peter

5 gedachte over “Halve marathon Essene”

Geef een reactie