ma. okt 18th, 2021

Kan je de Krokusvakantie fijner afronden dan met een weekend in de Westhoek? U mag de vraag gerust beantwoorden, maar dit is toch eerder bedoeld als retorische vraag, lieve lezers! 🙂

tynecotDe Westhoek, het is een streek die me telkens raakt.

De oorverdovende stilte.

Zo ver je kan kijken: alles biljartvlak.

Landschappen, waarvan ik steeds denk: stille getuigen.

We zouden deze blog met een minuut stilte moeten beginnen, niet?

De gruwel van de Eerste Wereldoorlog is niet weg te denken. Een bezoek aan Tyne Cot, bij het vallen van de schemer. Hier rusten 8.963 Britten, 1.369 Australiërs, 1.011 Canadezen, en 520 Nieuw-Zeelanders. Op de muur van het memorial zie je de namen van 33.783 vermiste soldaten.

Zoals in augustus (zie de eerdere blog – “IJzer-sterk”) verblijven we in Sint-Jacobskapelle, een hippe en mondaine deelgemeente van Diksmuide, die groeit & bloeit.

het-midden-van-de-wereldMet maar liefst 96 inwoners. Als je daar een B&B begint met de welluidende naam “Het midden van de wereld”, dan heb je toch gevoel voor humor, zou ik toch zeggen!

Een warme aanrader. Een heel lieve gastvrouw (Gudrun), mooie kamers met alles er op en er aan, sfeervol, een héérlijk ontbijt met prachtig uitzicht, en heel kindvriendelijk. We kunnen er niet direct iets slecht over verzinnen.

Wat dat kindvriendelijke betreft, mogen we hopen dat dat na onze doortocht nog zo blijft, wellicht zijn enige excuses hier op z’n plaats: Charlotte was om 5 uur wakker, en ze wou niet meer slapen. Things happen, zal u denken, maar het ging van kwaad naar erger toen zij gezwind over ging tot het zingen van enkele gekende en ook enkele minder gekende aria’s. Dus bij deze, welgemeende excuses aan iedereen wiens zondag-is-onze-uitslaapdag-ritueel ruw verstoord werd.

Voor mezelf kwam het wel niet slecht uit, de ochtendstond heeft goud in de mond, en er stond een pittige duurloop van 28 km op het programma.

skechersMaar eerst iets anders: zaterdag was het me reeds beginnen dagen: die loopschoenen van me, die waren tot op de draad versleten. Wij belden naar de enige sportwinkel in Ieper, en het goede nieuws was: ja, daar verkochten ze loopschoenen.

Nog beter nieuws: véél last zouden we niet hebben van keuzestress, want ze hadden maar één merk.

Skechers, en dan meer bepaald, de GoRun5.

Die had ik nog nooit geprobeerd! Niet vies van een experimentje, dacht ik: die moesten we maar ‘ns proberen! Ze zaten direct goed, deze schoenen hebben een handig “quick fit”-systeem, waardoor je er makkelijk in & uit geraakt. Voorts: een lage heel drop (slechts 4 mm), en vooral: vederlicht.

Wat een pluimpjes. Veruit de lichtste schoenen die ik ooit heb gekocht, schat ik.  Normaliter gaat dat ten koste van de demping, maar dat viel best mee. Nadien las ik er vooral lovende commentaren over, maar dat was na de feiten, dat kan psychologisch zijn, dat ik negatieve opmerkingen al niet meer wou zien of lezen.

map-diksmuideDie Skechers zullen wel gedacht hebben, waar zijn we nu in hemelsnaam terecht gekomen!

De eerste training: 28 km duurloop, met onderweg 5 keer een versnelling van 2 km.

Eerst 14 km langs de IJzer héén, en dan dezelfde afstand terug. Ik dacht, sluw als een vos: zo kan ik alvast niet verloren lopen. Steeds de IJzer rechts houden (in het heengaan), en steeds de IJzer links houden (op de terugweg), en dan kan het – in principe – niet fout gaan.

De eerste versnellingen van 2 km gingen vlot.

Verdacht vlot.  

Het leek wel alsof iemand me voortdurend hard duwde, in de rug.

uitwaaienToen ik de tegenliggers zag wroeten en worstelen, begon het me te dagen: een stevig windje van 8 Beaufort, speelde ons parten.

Met weinig beschutting.

Het duurde even, maar toen viel het kwartje: die harde duw in rug, dat zou op de terugtocht een heel ander verhaal worden.

Die voorspelling werd waarheid.

Zo werd het een pittige, maar heel bijzondere training. Time to Ruminate … Lopen langs de IJzer, voorbij de Dodengang. Al die plaatsjes: Stuivekenskerke, Schoorbakke, Tervate, Pervijze. De namen alleen al.

Uitwaaien aan de IJzer  & hardlopen: veel mooier wordt het niet.

Een fijne week, iedereen!

Peter

Een gedachte over “Uitwaaien aan de IJzer”

Geef een reactie