zo. jan 30th, 2022

stem-gentToen ik gisteren in de trein De Tijd las, zakte m’n broek af.

Dat gebeurde bij pagina 7, meer specifiek.

Nu gebeurt het gelukkig niet al te vaak, dat m’n broek afzakt terwijl ik in de trein zit.

En het gebeurt nog minder vaak als ik De Tijd lees.

Maar nu dus wel, bij pagina 7. Daar werden vier steden genomineerd en geshortlist voor de prestigeprijs “Lokale Overheidsorganisatie van het Jaar“.

Beste lezer, zit u comfortabel en stabiel néér? Hier komen de vier genomineerden: Deinze, Aalst, Antwerpen, en Mechelen.

Deinze? Had u dààr al eens van gehoord? Ik heb het speciaal voor de gelegenheid eens opgezocht: dat is een landelijke gemeente, ergens in de Vlaanders, goed verstopt tussen Dentergem en Nevele. Eigenlijk is Deinze niet méér dan de optelsom van enkele gehuchtjes: Astene, Bachte-Maria-Leerne, Gottem, Grammene, Meigem, Petegem-aan-de-Leie, Sint-Martens-Leerne, Vinkt, Wontergem, en voor wie ondertussen nog niet overtuigd zou zijn: Zeveren.

Mechelen, OK, daar kan ik me iets bij voorstellen: die hebben inderdaad de beste voetbalploeg van het hele Federale België, en eigenlijk, als je er verder over nadenkt: van heel Europa, inclusief de Britten.

Uiteraard heeft Mechelen ook de beste burgemeester ter wereld, dat weet u. Maar gezien de situatie in Syrië moeten we toch toegeven dat rechtstreekse concurrent Brita Hagi Hasan, burgemeester van Aleppo, steil bergop én met forse tegenwind heeft moeten rijden, niet?

Maar wacht eens, elabaHebt u dat nu ook gemerkt? Aalst, Deinze, Mechelen, Antwerpen? En waar is Gent gebleven? Als er nu één stad is waar wekelijks iets te beleven valt, qua werking van de lokale overheid, dan is het toch wel in Gent hé? Het verhaal van de biomassacentrale van BEE, was dat niet smullen?

Ik stond toen elke dag een half uur vroeger op, om snel de krant te kunnen gaan kopen. Aanvankelijk was biomassa spitstechnologie, cleaner dan clean tech, met zelfs General Electric en Google aan boord, en het regende vergunningen.

Rhythmic

BEE zei toen:

“Ons project in Gent is ambitieus. Onze centrale zal een capaciteit hebben die voldoende is om 450.000 gezinnen van stroom te voorzien. Dat is de volledige provincie Oost-Vlaanderen. We zitten nu in het sluitstuk van de administratie. De vergunningen en de contracten zijn rond. We starten de centrale in 2018 op.”

Nou. Gelukkig voor die 450.000 gezinnen en gelukkig voor de volledige provincie Oost-Vlaanderen, hadden ze de kerncentrale in Doel nog héél even laten branden, de reactoren zonder scheurtjes dan toch. Want plots was het hele BEE-project bijzonder vervuilend, en deugde het nergens voor. Het betere bochtenwerk. Iedereen had dat gezegd, maar niemand had geluisterd. Bossen kappen in Afrika en de houtpellets in business class naar Gent overvliegen om ze hier te verbiomassen? Wie had dàt in hemelsnaam bedacht?

Oei, en wie had dan al die vergunningen goedgekeurd?

Fast forward. De volkse, goedlachse burgervader, over zijn citytrips naar Cannes en de plezierreisjes naar Londen. Veel vijven en zessen, iedereen bevestigde formeel dat ze iedereen nooit gezien, nooit gehoord, en nooit gekend hadden. Of ja, misschien toch wel, maar héél oppervlakkig. Ze kenden elkaar toch, van ziens. Op het vliegtuig naar Cannes, misschien. Na véél drama en na een periode van vermoorde onschuld, uiteindelijk dan toch, schoorvoetend, enkele zinnetjes in deze trant:

“Ik erken dat de manier waarop ik met Jeroen Piqueur en met Optima ben omgegaan, mogelijks misschien hier en daar aanleiding zou kunnen gegeven hebben tot geheel onterechte twijfels over mijn integriteit, of wat daar nog van over schiet.” 

Enfin, mochten we het hier over de episode in een kookprogramma hebben, dan zouden we zonder aarzelen schrijven: om vingers en duimen van af te likken.

In die periode stond ik elke dag een uur vroeger op, om m’n krant veilig te stellen.

Fast forward. Siegfried Bracke die – louter als privépersoon – goedbedoeld privé-advies verleende aan Telenet. Eerst wél betaald, dan toch niet betaald, en uiteindelijk toch wél betaald, maar dan in een periode dat het mocht. Volgens Siegfried, dan toch. Jammer: die hand- en spandiensten schoven slechts 66.000 euro, een heel pak minder dan Dewael.

Maak dat mee. Als Vlaams-Nationalist minder betaald worden dan een / de Wael, voor exact hetzelfde privé-werk!

In die dagen stond ik twéé uur vroeger op om zo snel mogelijk een krant te kopen.

Dat is een problematische evolutie. Als ze zo verder doen in Gent, dan sta ik binnenkort om 5u ‘s morgens aan de krantenwinkel, popelend van ongeduld. Gent. Amusement. Entertainment. Sensatie. Spanning. Leugens & bedrog. Drama.

En dan nomineren ze koudweg Deinze en Aalst. Wat een kaakslag!

Welnu. Geen woorden, maar daden. Wij lanceren bij deze twéé voorstellen:

1. Eén voorstel aan u, beste lezer. Stem Gent!! Gent moet als de bliksem op de shortlist gezet worden. Als er in dit landje één lokale overheid de burger méér entertainment schenkt dan hij redelijkerwijze mag verwachten van zijn lokale overheid, dan is het toch wel Gent, zeker!

2. Eén voorstel aan de organisatie van de “Lokale Overheidsorganisatie van het Jaar“: sla de verkiezingsprocedure over. We weten allemaal wie de morele winnaar is. De prijs van de “Lokale Overheidsorganisatie van het Jaar” komt Gent toe. Er is geen concurrentie die naam waardig. Maak er geen schertsvertoning van. Bespaar Deinze, Aalst, Antwerpen en Mechelen deze vernedering!

Met smeuïge groeten,

Peter

Een gedachte over “Stem Gent!”
  1. Toeval of niet staat in elke genomineerde gemeente een burgemeester aan het hoofd uit de regeringspartijen. Misschien is Deinze de grootste stad waar CD&V een burgemeester leeft. In de doelstelling van CD&V om in Oost Vlaanderen een nieuw gezicht en gewicht te lanceren kan dit tellen. Noemen we dit geen positief “fraimen” ?

Geef een reactie