ma. jan 31st, 2022

lenaBeste lezers,

Als u bij Lena in de eerste plaatst denkt aan 2 Belgen, en aan de cafés, de fuiven, en de thé dansants uwer jeugd, dan zijn u en ik wellicht generatiegenoten, en dan vind ik u al bij voorbaat zeer sympathiek. Ook al is daar misschien niet zo veel reden toe.

Die thé dansants, daar hebben wij trouwens niet zo veel thé gedronken, moeten we eerlijk bekennen.

Lena. “The name of a girl, is made for a song. The song is hanging on the name of the girl”.

Omgekeerd, indien u het bij “Lena” en “2 Belgen” hoort bliksemen, donderen, en onweren in Keulen, dan zijn wij géén generatiegenoten. Even goede vrienden, hoor. Het feit dat u deze blog leest, maakt véél goed, zo moet u maar denken. En u kan nog steeds even YouTube-gewijs het gat in uw muziekcultuur plamuren!

11192782_406704799501068_136587356_nLena.

Zij gaat het vandaag even over verandering hebben.

Speciaal voor u!

Want, beste lezer, hebt u nog nooit gedacht: ik ga m’n leven én m’n levensstijl maar eens verbeteren? Kom kom, niet liegen. Weet u nog, die ochtend, na dat volkomen uit de hand gelopen feestje? Dacht u toen niet: “Om de liefde Gods: dit nooit meer” ?

Ik vermoed van wel. Specifiek stelt de vraag zich waarom het schip van de verandering vaak ten onder gaat, nog voor het de haven goed en wel heeft verlaten?

Lena, beste lezers, heeft een mooie blog over hoe je gezonder en fitter door het leven kan gaan. Lena werkt 4/5de als recruitment consultant bij Adecco Experts in Gent, en zij coacht daarnaast mensen zoals u en ik, die hun leven, en hun levensstijl, willen beteren, bij Activeate !

We overlopen samen vijf grote, diepe valkuilen die ons daarbij vaak stokken in de wielen steken!

1. Beweging : te snel te veel willen!

De klassieker. Mensen willen plots meer gaan bewegen, sporten, lopen, etc., maar dan wel hier en nu.

1609704_10203527890500943_2707249802074920495_nDaarbij hebben wij de vervelende gewoonte ons te willen vergelijken met anderen, bv. bij het bekijken van work-out-filmpjes op Youtube:

“De fout zit hem in het jezelf vergelijken met de mannen en vrouwen die je ziet in de workout video’s, waardoor je het idee krijgt dat je zelf ook meteen 3 sets van 20 squats, push-ups, crunches, … moet doen om effect te krijgen, en dit elke dag van de week opnieuw en opnieuw”.

Dat werkt natuurlijk niet.

Dat leidt tot ontgoocheling of tot blessures, en met wat pech, tot allebei.

Het is dus belangrijk dat je langzaam (maar zeker) een gezondere en actievere levensstijl probeert aan te leren, waardoor je je energieker voelt, minder moe bent, en in een positieve spiraal terecht komt.

2. Voeding: te snel te veel willen willen!

Wie wil er nu niet het perfecte lichaam?

Op je voeding letten, dat ligt dan toch voor de hand?

Helaas:

10665909_691696820975713_233148682_a“Een veel voorkomende fout is dat je erg op je voeding begint te letten, en als de dood wordt voor het innemen van extra calorieën na de workouts. Maar wie zegt dat je ongezond moet eten na je workout? Er zijn voldoende gezonde mogelijkheden, die je de juiste hoeveelheid eiwitten en calorieën bieden na je inspanning, zodat je lichaam voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om te herstellen. Wist je dat je lichaam in ‘spaarmodus’ gaat wanneer je té weinig kcal neemt na de inspanning? Hierdoor slaat je lichaam alles op wat het binnenkrijgt, omdat het denkt dat er een hongersnood heerst!”

Dus na pittige inspanningen: voldoende eten!

Ook qua voeding is “stapje per stapje” de boodschap!

3. Fouten bij je schema & uitvoeren van oefeningen

Sporten, hardlopen, work-outs, allemaal goed en wel, maar vaak beginnen mensen er aan zonder begeleiding, en worden zaken fout uitgevoerd.

img_1392Met desastreuze gevolgen:

“Beslissen om meer te sporten, een actievere lifestyle te starten, … is natuurlijk een goede start. Maar krachtoefeningen correct uitvoeren en op een juiste manier werken aan je conditie is nog iets anders. Het is namelijk niet zo simpel als het lijkt om voor jezelf een goed trainingsschema uit te werken

Hier is dus de boodschap: laat je op de een of andere manier begeleiden!

Lena richt zich op de medemensen die “wel bezig zijn met sporten (al is het nog maar in gedachten!) maar het gevoel hebben dat ze dit niet kunnen, die er geen tijd voor hebben, het niet volhouden alleen, en vaak al vanalles geprobeerd hebben”.

Hoe ziet Lena haar “rol” dan?

“Ik ben de stok achter de deur: iemand die mensen motiveert om vol te houden, om door te zetten. Dit doe ik door steeds klaar te staan, ook via mijn mobiele app en door goede trainingsschema’s en one-to-one sessies. Ik probeer alles zo goedkoop mogelijk te maken. Zo kun je bv gemakkelijk een halter vervangen door een flesje water, of je kan zelf een medicine ball maken door een basketbal op te vullen met zand, etc.”

Dat kan ik bevestigen. Eerder schreven wij hier over sportvasten, en toegegeven, zonder begeleiding zou dat nooit gelukt zijn.

En zo kan je je op uitdagende doelstellingen richten!

4. Doelstellingen

Over zinvolle doelstellingen moet je goed nadenken. Bv. gewicht verliezen: heel spannend, maar je maakt er best toch geen doel op zich van?

“Wat doe je eens je je ‘droomcijfer’ op de weegschaal behaald hebt? Wat is dan je doel nog? Vaak laat je dan alles wat losser waardoor je langzaam aan al je harde werk teniet doet!”

3083203_origJe kan gewicht verliezen combineren met een andere/betere doelstelling: bv. “… om dan een goede 10 km jogging te lopen”.

Immers, dat laatste is heel bevredigend, en als je dat haalt, dan wordt het volgende doel een 10 Miles, en vervolgens heb je de 20 km van Brussel, etc.

Zo word je dus marathonloper! 🙂

Lena, over het belang van een goed geformuleerd doel:

“Trainen zonder doel is weinig uitdagend. Bovendien raak je gemakkelijk gedemotiveerd en is het moeilijk om door te zetten wanneer je een lastig, drukke dag hebt gehad. Stel jezelf daarom een doel zodat je een beeld/wedstrijd/resultaat/… voor ogen hebt, waar je naartoe kan werken.”

En als u geen goed doel vindt, dan zoekt u maar een Goed Doel ! 🙂

Next!

5. De macht der gewoonte

Helaas. Wij arme mensen zijn zwakke, zwakke wezens, en de macht der gewoonte is vaak zoveel sterker dan onszelf.

“De mens is een gewoontedier. We hebben de neiging om steeds weer in oude gewoonten te vervallen. Daarom is het belangrijk om op het vlak van fitness voldoende afwisseling en uitdagingen in te plannen. Het is ook belangrijk dat je periodes van zwaardere intensiteit afwisselt met minder intensieve periodes”.

Zo is dat. Te lang én te intens, dat houdt niemand vol.

Conclusie?

img_1689De vijf valkuilen hierboven, die kunnen wel tellen!

Geen wonder dat de goede intenties vaak met grote trompet aangekondigd worden, en met de stille trom weer opgeborgen worden.

Lena tracht de “meer bewegen”-ambitie zo laagdrempelig mogelijk te maken:

“Mijn voornaamste doel is om sporten laagdrempelig te maken: dagelijks 7 à 15 minuten ‘HIIT’ is vaak al voldoende om resultaat te boeken! Je hoeft geen uren te staan zweten om te verbeteren! Je moet vooral juist trainen. Met begeleiding bereik je meer én krijg je de tools om gemotiveerd te blijven!”

Goed.

EN, NEXT?

En wat nu?

Beste lezer, nu mag u dus even uw papieren of digitale agenda bij de hand nemen, en een kruisje zetten bij “9 Februari” en “12u45”Eén kwartiertje van uw kostbare tijd!

“Tussen 12u45 – 13u00 gaan we met z’n allen aan het sporten! Slechts 15 minuutjes maar o zo effectief! De training bestaat uit een 10-tal krachtoefeningen die je volledige lichaam uitdagen. En het beste van alles: je hoeft er geen dure materialen voor te kopen. Het enige wat je nodig hebt is you, yourself & you!  Deze workout is toegankelijk voor alle fit-levels !”

Doen! 

Inschrijven kan via deze link – http://www.activeateyourlife.com/win-4-youth.html !

Met sportieve groeten,

Peter

 

3 gedachte over “Lena – over verandering en 5 grote valkuilen!”

Geef een reactie