vr. jan 28th, 2022

gewicht-hardlopenBeste lezer, wil u graag lezen hoe je gewicht kan verliezen? En vooruit dan maar: wil u ook lezen hoe je – tegelijkertijd – beter kan gaan hardlopen?

Het goede nieuws: u kan dat!

We vertellen er meer over. Terug in de tijd, naar 2012. De voorbereiding op de Marathon van Berlijn, m’n derde marathon.

De eerste marathon in Londen (2011) ging goed, in 4u04. De tweede marathon (in Amsterdam) ging ook goed, in 3u52. Maar Berlijn wou ik véél beter doen. Bij de voorbereiding koos ik voor de nogal extreme methode van sportvasten. Kort uitgelegd: 3 dagen voeding afbouwen, 4 dagen vasten, en 3 dagen weer opbouwen. Dat voor wat betreft het vasten.

gemaarWat de “sport” betreft: dagelijks een half uur intensief sporten, hardlopen aan hoge snelheid.

Na enkele dagen zijn de koolhydraten laag in voorraad, zodat je je lichaam verplicht om meer aan vetverbranding te doen.

Vetverbranding is lastiger voor je lichaam, maar het grote voordeel is dat zelfs de meest iele, broze bonestaak méér dan voldoende vet heeft voor urenlang sportplezier, en tientallen kilometers hardlopen.

Nu, dat sportvasten is niet zo eenvoudig. Ik deed die sportvastenkuur toen ik met de kinderen op vakantie was, in Landal Greenparks. U kan zich dat als volgt voorstellen. Zij: ijsjes, pannenkoeken, koekjes, frietjes, you name it.

Ondergetekende: water, water, en af en toe, bij de feestelijke momenten, water. En enkele mineralen die bij het pakket hoorden, om te vermijden dat er spierweefsel zou worden afgebroken.

A dark tiled room as a background

Het zwaarste was niet het vasten, maar wel het dagelijks voluit gaan bij het sporten, met zo weinig koolhydraten in de brandstoftank. Dat was echt zwoegen.

Wat was ik bij momenten chagrijnig! En soms ronduit kwaad!

Bollo De Beer kwam ons dagelijks bezoeken in het restaurant, en toen hij een goedbedoeld grapje maakte over het lege bord van papa, heeft het niet veel gescheeld of dat grapje was geëindigd met de tijdelijke arbeidsongeschiktheid van Bollo.

Maar zie, op dag 5 was er die metabolic switch, en toen begon het veel beter te gaan. Wat een héérlijk gevoel.

Ik liet me toen begeleiden door Sven, van Sporthulp. Dagelijks emailden wij heen en weer. Zo kon ik geregeld eens uitgebreid m’n beklag doen ! 🙂

En wat is nu de pointe van dit verhaal,vraagt u zich misschien af?

Wel, de marathon van Berlijn liep ik in 3u26, oftewel, 26 minuten sneller dan Amsterdam!

Sportvasten is een krachtige & goed onderbouwde methode, maar het is veeleisend qua voeding, en ook het hardlopen op een lege brandstoftank is niet evident.

Welnu. Hoe zit het met de belofte aan het begin van deze blog: “Wil je graag lezen hoe je gewicht kan verliezen én tegelijk beter kan lopen” ?

eating-well-is-a-form-of-self-respectBoter bij de vis, hoor ik u denken!

En gelijk hebt u. Wel, wat ik de voorbije weken geprobeerd heb is de light-versie ( 🙂 ) van sportvasten. Je kan (ongezonde) tussendoortjes schrappen, en voornamelijk maaltijden met lage GI-waarden nuttigen. Even wat minder zoet eten.

Tegelijkertijd kan je bij het hardlopen (sporten) je gewone loopschema blijven volgen: daar mogen gerust ook langzame duurlopen bij zijn, maar zorg er voor dat er ook interval & tempoblokken, euhm, op het menu staan.

get-up-every-morningOok al is dat dan de afgezwakte versie van sportvasten, toch heb je het effect dat overtollige kilo’s verdwijnen én dat de vetverbranding verbetert!

Met één kleine waarschuwing: in het begin is dat behoorlijk aanpassen, voor je lichaam.

We verwijzen naar de halve marathon van Lier, waar de eerste helft van de race bijzonder goed ging, maar de tweede helft voor geen meter meer liep.

De light-versie van sportvasten vergt een balans: eet je te weinig en sport je te intensief, dan is de switch te zwaar, dan gaan de prestaties zelfs naar beneden. Eet je te veel koolhydraten en sport je te weinig, dan lukt de switch niet.

Wat betreft gezonde voeding, nog even dit inzicht uit Runners World, waar je best rekening mee kan houden:

“In het onderzoek van Jacob Suher vroeg men aan proefperso­nen om hun hongergevoel na het eten van een ‘gezonde’ en ‘ongezonde’ maaltijd te scoren. Wat bleek: wanneer een maaltijd als gezond werd gepresenteerd, aten de proefpersonen méér, en na afloop gaven ze ook aan zich minder vol te voelen, dan wanneer ze een ongezond gerecht hadden gegeten”

Straf!

Desondanks is de light-versie van sportvasten de moeite om te doen! 

3-months-from-nowBijzonder effect: de benen voelen heel licht aan. Het effect van de kilo’s die je minder moet meezeulen? Misschien ook: minder afvalstoffen in je lijf? In ieder geval: het voelt als een héél groot verschil!

Laat me gerust iets weten, of je dit zou willen proberen, of al geprobeerd hebt?

Voor de marathonlopers: check het hier gerust even:

4,5 kg minder gewicht = 9 minuten sneller onder de douche! 🙂

Succes!

Met sportieve groeten,

Peter

====

26 gedachte over “Gewicht verliezen én beter lopen: hoe doe je dat?”
 1. Merci Peter, dit was iets waar ik net wat over aan het nadenken was, want ik wil in functie van dat lopen nog wat gewicht kwijt. Ik ga eens bekijken hoe ik het voor mezelf kan inplannen en aanpassen.

 2. Interessant! Ik heb de laatste tijd ook geprobeerd het zoete wat te schrappen en mijn sportschema te behouden :-). Maar het lijkt erop dat ik van trainen voor mijn eerste marathon vooral aankom… Had jij daar ook last van?

  1. Ja, bij mij was dat over-compensatie. Na een zware training kan je gerust een kleine snack eten om te herstellen, maar je mag niet overdrijven … Ik overdreef toen 🙂 Je lichaam schiet door veel te lopen in kramp en je denkt dat je plots dubbel zo veel moet eten. Dat is niet zo ! 🙂 Groetjes, Peter

 3. Ben sinds januari met Weightwatchers gestart + dagelijks een uur sporten, voorheen 3 looptrainingen en 1 fitnesstraining. 5,7 kilo eraf in 3 weken. Ik heb nu een rustweek genomen want ik vond het te hard gaan. Binnenkort blog ik er uitgebreid over. Sportvasten lijkt mij te heftig. Ik hou de apps van WW en voedingscentrum bij om te kijken of ik geen tekorten krijg.
  Groetjes,
  Dorothé

  1. Dat wou ik ook vragen maar dacht dat ik vast niet de enige zou zijn met deze vraag.
   Maar ik heb nog een vraag: denk je dat dit te combineren valt met een zeer drukke job, kids en fietsen naar het werk? Voel je je niet slap? (Lees: ik wil dit ook)

   1. Dag Katrien, dat lijkt me zeker géén gemakkelijke combinatie !! Als dat te zwaar lijkt, kan je overwegen om het uit te stellen, want inderdaad, het is een pittige periode, zowel fysiek als mentaal ! 🙂 In die zin koos ik er destijds bewust voor om het tijdens een schoolvakantie te doen. Als je graag meer info hebt, contacteer me gerust!

    1. Mijn Runcoach heeft al gezegd dat ik het niet mag in mijn situatie. 🙂
     Dan zal ik gewoon verder afvallen via de trage weg.
     Toch straf en het prikkelt m’n nieuwsgierigheid.

 4. Interessante b!og.👍 Stel me wel vragen bij het nemen van mineralen om spierweefsel te behouden. 😕 En is die “light”versie niet gewoon een gezonde manier van eten voor elke (sport)mens; lage GI, geen ongezonde snacks, weinig suiker, …
  Greetz

 5. Ik ben vooral onder de indruk van je verbetering in looptijden. Ondanks verwoede pogingen en allerlei trainingsmethodes slaag ik er niet echt in om mijn loopsnelheid/km significant te verbeteren. Wellicht rest enkel nog een serieus dieet en het bijhorend gewichtsverlies om sneller te kunnen gaan 🙂

 6. dag Peter, ik ben net gestart met een 12-wekenschema voor de marathon van Londen (23 april). Ik sleur wel nog wat “winterkilo’s” mee waar ik niet zo gemakkelijk vanaf geraak 🙁 Ik ben dus erg geïnteresseerd in dat sportvasten! Denk je dat je dit kan doen zonder coach? En zou het verstandig zijn om dit nu nog te doen? Ik train nu 5x per week, en in de komende 2 weken is 100 min. lopen het maximum.

   1. hey Peter, ik ben vandaag gestart met de Sportvastenkuur, onder begeleiding. Net deze post nog eens herlezen, er staat me duidelijk nog iets te wachten. Maar gemotiveerd ben ik! 🙂

Geef een reactie