di. feb 1st, 2022

20161227_114810Dames en heren, heuglijk nieuws! Deze blog heeft – met onmiddellijke ingang – een nieuw, baanbrekend onderdeeltje, en dat gaat … over uzelf!

Haast u daar dus (dit jaar nog!) met bekwame spoed heen, dit is de link:

https://peterdegroof.com/en-wie-bent-u/

Aangezien ik graag wil weten tot wie ik zoal het woord richt, kan u daar vrijuit omschrijven wie u bent, waar u woont, hoe u in het leven staat, en vooral: wat u zoal graag leest, qua blogs ?

MiraclesImmers, wij geloven in vraag- en marktgedreven blogs.

Een wereldvreemde blog in 2017, dat willen wij graag vermijden.

Vandaar.

Zie dit vooral als niet-bindende suggesties, die u kan achterlaten.

In het theoretische scenario dat u een onderwerp zou suggereren waar ik toevallig iets over weet, dan zullen wij het niet nalaten om u op uw wenken te bedienen. In 2017, welteverstaan, alles op zijn tijd. Momenteel schrijven wij nog 2016, en dus bepaal ik voorlopig de onderwerpen nog even zelf, op eigen houtje. Op blinde piloot, zeg maar.

Welnu. Bij deze bezorgen wij u graag een helder overzichtje van wat kijkcijfergewijs de top 16 was in 2016. We doen dat in omgekeerde volgorde, van 16 naar 1.

Daarna laat ik u nog even weten of die top 16 nu relevant is, dan wel, geheel nietszeggend.

Hier gaan we.

Nummer 16: op city trip naar Legoland

blog-copenhagenOver de Halve Marathon in Kopenhagen.

Een bijzondere ervaring, zowel als quality-time momentje, als de loopervaring zelf: ontzettend mooi parcours, duizenden lopers, tienduizenden enthousiaste supporters, en een mooie eindtijd. Een topper, dit jaar.

Hint, hint: nog véél te weinig Belgische deelnemers.

Dus voor wie z’n 2017-programma nog naarstig aan het samenstellen is: dit is een warm aanbevolen, te ontdekken pareltje, sportieve dames en heren!

Oh. En de blog bevatte nog een beknopte toelichting over atoomfysica en Niels Bohr, gewoon, zo maar, als extraatje.

Nummer 15: een warme Dankjewel!

img_2526Naar aanleiding van de marathon in  Frankfurt, was deze blog een warme Dankjewel. Frankfurt was dé sportieve topper dit jaar, dus een prima moment om Benny en Kathelijne in de bloemetjes te zetten.

Entre nous, dames en heren, zonder hen was er van heel die marathon in Frankfurt niet veel in huis gekomen, en dan druk ik me nog voorzichtig uit.

De eindtijd (3u08) doet een mens dromen natuurlijk, en dus bedankten wij in deze blog, naast Kathelijne en Benny, ook ineens de hele meute fysieke én virtuele loopmaatjes, die voor véél steun en schwung zorgden!

Nummer 14: persoonlijk. 

ZonienIn de categorie: “persoonlijk”.

Dit was geen evidente blog, om te schrijven.

Maar wel verhelderend, om het eens neer te schrijven.

Het verhaal, “Sterker”, gaat over een relatie die verkeerd afloopt, en wat daar bij komt kijken. Véél. En niet altijd het mooiste. Iets waar, denk ik, vele mensen mee worstelen of ooit mee geworsteld hebben, en anders, mee zullen worstelen, zonder dat nu al te beseffen. Naast de kijkcijferscore, véél warme en persoonlijke reacties op deze blog, fijn om te lezen.

Hashtag #hartverwarmend.

Alleen al hierom zou een mens gaan bloggen: om te ervaren dat je niet de enige bent die hier mee worstelt.

Nummer 13: the Riddle 

wp-1482777294372.jpgEen heel recente blog, over een trip naar Londen.

En over de liefde, dames en heren.

De Liefde met een grote L.

En over quality time, even uitrusten, terugblikken op wat geweest is, vooruit blikken op wat komen gaat, en genieten van een bruisende stad, die steeds nieuwe, onverwachte dingen in petto heeft voor de argeloze bezoeker.

Over Londen als eeuwig raadsel. En een stukje over de prachtige Saint James Church!

Nummer 12: gezocht en gevonden, een Topcoach! 

BennyWat hardlopen betreft, was dit veruit de verstandigste beslissing van 2016: aan Benny vragen om me te coachen.

Van nature heb ik (al minstens qua hardlopen) de neiging om domweg in m’n eigen ongeluk te lopen.

Met een coach samenwerken was voor mij een hele openbaring, een grote verandering, ten goede.

Bewuster nadenken over wat je doet, reflectie over wat werkt versus wat niet werkt, meer werken aan snelheid, het maakte een wereld van verschil dit jaar.

Daar zijn we dankbaar voor.

Een dikke merci, voor Benny!

Nummer 11: Klein Geluk, met hoofdletters

20160625_130550Over de bezoekjes aan Bar Felix.

Een blog over het kleine geluk, zeg maar. Na het lopen (en het fietsen) nog even een premium ontbijt nuttigen, in een rustgevend en artistiek paradijs, veel mooier wordt het niet.

U kan er – behalve ontbijten – keuvelen en mijmeren, en de gazet lezen. Vreemd staan kijken, bij wat er allemaal gebeurt in deze vreemde wereld (wij schreven dit ten tijde van de Brexit-beslissing).

Bar Felix, een warme aanrader als u in Tervuren bent. En anders ook!

Nummer 10: ultralopen op biobrandstof!

mangomanHet verhaal van Claes, ultraloper op biobrandstof.

Claes is een Zweedse sportieveling, wonend in Nederland, en speciaal voor ons blikte hij terug op zijn sportieve track record.

En op het leven.

En vooral, op de switch naar 100% plantaardige voeding.

Een inspirerend, indrukwekkend verhaal, vond ik, de eerlijkheid waarmee Claes zijn verhaal bracht en het diepe besef dat vlees eten nergens voor nodig is, zelfs niet voor ultrarunning.

Wow.

Nummer 9: Dankuwel Kathelijne

WenenEen moment van oprechte dankbaarheid, tegenover Kathelijne: “Dankbaar”.

De aanleiding: twee jaar samen. Zoals ik terdege besefte (en besef):

“Kathelijne heeft de voorbije twee jaar wel wat te stellen gehad, met al mijn zottigheden. Het begrip “engelengeduld” heeft de voorbije twee jaar een nieuwe dimensie gekregen. Een Olympische medaille is op zijn plaats. Een gouden”.

Juist. En de conclusie? Die is nog steeds van toepassing: “wat een fijn avontuur vond ik het tot nu toe, en vooral, wat kijk ik uit naar het vervolg !

Nummer 8: inspirerende Quotes 

quote-2Wij gooide het eens in de groep.

Meer bepaald, in de (érg) fijne loperscommunity van “Keep on Running”.

Beste hardloper, wat is uw favoriete, meest inspirerende quote m.b.t. hardlopen?

Gevolg: véél reacties, en het was quasi onmogelijk om een verstandige, weloverwogen selectie te maken.  Dus deden we het maar op buikgevoel. Acht inspirerende quotes!

Hashtag: #LoveIt

Nummer 7: een brief uit Spanje! 

Ja, dames en heren, wij ontvingen een brief van Sinterklaas.

Dat viel nog niet mee.

Wij hadden aan de goede man laten weten dat wij héél braaf zijn geweest in 2016.

Maar die boemerang kwam snel terug:

“De lijst met klachten is lang, in mijn dikke boek. We gaan de lijst hier niet overlopen. Dat is vermoeiend voor mij, en pijnlijk voor u. Laat het mij als volgt samenvatten: hoe die Kathelijne van u het engelengeduld heeft om welgemutst met uw strapatsen te blijven dealen, het is deze oude man een volkomen raadsel”.

Die kon ik in m’n zak steken.

Nummer 6: voetbal! 

yannick-ferrera-malinesIn 2016 werden er vele brieven geschreven.

Waaronder eentje naar Yannick, trainer van de KV.

Bedoeld als een lichtvoetig briefje, met de vrijblijvende vraag of het er in het voetbalwereldje niet nét iets beschaafder en gezonder aan toe zou kunnen gaan?

Of dat nu écht moet, dat roken, die alcohol, dat schelden, en zo?

Nou. De enige blog dit jaar waar een heel aantal negatieve reacties op kwamen, inclusief de niet geheel vrijblijvende aanbeveling om te gaan paardrijden, of voor de Racing te gaan supporteren.

Niet, dus.

Nummer 5: de wetenschap!

finse-piste-kl-4Hardlopen, en de sportwetenschap! Is lopen op een zachte ondergrond, nu zo beduidend veel beter als we met z’n allen denken?

Neen dus.

Het was de nobele bedoeling om wetenschappelijk inzichten te vertalen in bewoordingen die zelfs ik zou begrijpen. We besparen u de volledige uiteenzetting, maar de conclusie luidde als volgt:

“Het is uiteraard beter (én fijner) om in volle natuur te gaan lopen (en voluit te genieten), als je er op dat moment de kans toe hebt. Maar voel je vooral niet schuldig als dat wegens omstandigheden eens niet lukt: het is dus véél belangrijker om de juiste balans te vinden tussen uithoudingswerk (traag) en snelheidswerk, want vooral dat laatste heeft een véél groter effect op de belasting die je lichaam ondervindt bij de training”.

Voilà!

Nummer 4: Tina, straffe marathonloopster 

Afbeeldingsresultaat voor tina straffe marathonloopsterTina bracht een ontwapenend verhaal over het leven, en over de marathon.

Wat mij betreft: allebei even indrukwekkend.

Het raakte me intens, hoe Tina ondanks alles voluit gaat, en marathons loopt: en hoe!

Een hele aardverschuiving, voor mij.

Wat een beetje wilskracht zoal kan doen, sprak ik mezelf toe.

Nummer 3: Che

tdb-paul_magnette-a_publierNog een brief.

Aan Paul.

De CETA-kwestie. Plots wist heel de wereld waar Wallonië lag, en wie Paul was.

Maar het was voor mij geen politieke blog.

Het ging meer om de fun van deze nieuwe “ontdekking” voor mij, het schrijven van brieven, waarin je probeert de juiste snaar te raken. Hier was dat: wie is die Paul nu eigenlijk? Met als suggestie: misschien schuilt er wel een stukje Che Guevara in Paul?

Wat te denken over de lijfspreuk van Che? “Better to die standing, than to live on your knees“? Wij vroegen het ons af, in deze blog. Wat een hévige reacties mochten we ontvangen. Pro-Paul en contra-Paul, het hield elkaar in evenwicht.

Nummer 2: Nicolien

De brief aan Nicolien.

Dat was een heel impulsieve blog. Gelezen in de krant: een hardloopster met overgewicht die vaak wordt uitgelachen, en uitgescholden.

Weinig emoties zijn zo sterk als de drang naar rechtvaardigheid, en omgekeerd, de kwaadheid van een mens bij onrecht.

Alle respect, voor Nicolien.

Wij concludeerden:

“Nicolien, laat je vooral niet ontmoedigen. Hoe lastig ook, tracht je te oefenen in de kunst van de morele superioriteit. U loopt, zij niet. U bent een bewonderenswaardige hardloper. Zij die u beschimpen: zie het als ongemanierden, onbetekenende ongewervelden. Zoiets. U ziet ze niet, u hoort ze niet. If they go low, you go high!”

Nummer 1: 

Een interview met Jaike en helaas, haar veel te vroege en onrechtvaardige overlijden.

Daar vertellen we zo dadelijk iets over.

De conclusie?

Als ik deze blogs overschouw, dan vormen ze – op het eerste zicht – een prima rode draad: alle thema’s die me in 2016 bezighielden, zijn aanwezig: reflecties over het leven, over de liefde, de passie voor hardlopen komt ruimschoots aan bod, de ontdekking van het schrijven van brieven naar mensen die daar vooral niet zélf om gevraagd hebben, enzovoort.

20161227_114820Maar kijkcijfers hebben hun beperkingen. Ze zijn namelijk beperkend, van nature uit, ze zijn per definitie ééndimensionaal.

Dit is dus geen volledige dwarsdoorsnede: de dingen die ik inhoudelijk heel interessant vind (bv. stukjes over geschiedenis, bv. stukjes over literatuur, etc.) en waar ik graag over schrijf, die vind je niet terug in dit lijstje, en die haalden eerder lage cijfers.

En omgekeerd, wat het meeste gelezen werd, het levensverhaal van Jaike en haar overlijden, dat had ik liever niet zo gewild: duizend keer liever een springlevende en kerngezonde Jaike en geen enkele lezer van deze blog, dan hoe het nu is gegaan. Kanker blijft een verschrikkelijke rotziekte, en we mogen dan zo trots zijn als we willen op alle medische vooruitgang: het blijft een ziekte die nog elke dag dood en vernieling weet te zaaien, technologische en medische vooruitgang of niet 🙁

Daar mag in 2017 (en in de jaren daarna) gerust verandering in komen, zo denken wij dan, hoopvol gestemd, maar met véél ongeduld. Niet ?

We ronden af.

En dus ook u, bedankt beste lezer, de vele reacties op m’n blogs dit jaar, dat deed deugd!

Maakt u er vooral een fijne & warme eindejaarsperiode van!

Met sportieve groeten,

Peter

Renewal

5 gedachte over “De 16, van 2016”

Geef een reactie