vr. jan 28th, 2022

Dames en heren, had u dàt nu ooit durven denken? Dat u enkel en alleen door het lezen van deze blog een mooie prijs in de wacht zou kunnen slepen?

Mits het beantwoorden van een eenvoudig, en onschuldig vraagje?

Neen hé.

Dus leest u vooral gezwind verder!

Wat mij betreft was dit in februari laatstleden het mooiste onderdeel van de voorbereiding op de marathon in Tokyo: de Asselronde (25 km), onderdeel van de Midwinter Marathon in Apeldoorn.

We schreven er toen op voorhand een blog over, Even Apeldoorn bellen.

Nadien brachten we uiteraard getrouw verslag uit: Midwinter Marathon in Apeldoorn, top!

In de huidige voorbereiding op de Marathon van Düsseldorf (op 30 april) mag u dus eens raden welke race we zéker opnemen in het programma?

Juist.

De “Asselronde” staat met stip genoteerd, op 5 februari 2017.

Allen daarheen?

Wij zouden het geloven!

Qua mentale voorbereiding, spraken we met Robert Spijkerman, Secretaris Stichting Marathon Apeldoorn:

  1. Robert, kan je kort iets over jezelf vertellen ?

Zeker! Ik ben 39 jaar, en in het dagelijkse leven werk ik bij de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland/brandweer. Daar ben ik communicatieadviseur/woordvoerder, en daarnaast ben ik vrijwilliger bij de Logistieke Eenheid van de brandweer. In mijn vrije tijd houd ik van reizen, en natuurlijk, van hardlopen.

Daarbij organiseer ik samen met vijf anderen de Centraal Beheer Midwinter Marathon, het oudste nog bestaande hardloopevenement van Nederland!

  1. Wat betekent hardlopen voor jou ?

 Op 19 jarige leeftijd ben ik begonnen met hardlopen. Mijn vader deed het al een paar jaar en hij heeft me enthousiast gemaakt, omdat je steeds kunt gaan hardlopen als je er tijd voor hebt, en als je zin in hebt. Een teamsport is ook leuk maar dan heb je toch méér verplichtingen met training, competitie etc. Gemiddeld loop ik twee keer per week en dan 10-15 kilometer per keer.

  1. Hoe ben je terecht gekomen bij de Midwinter Marathon?

Een toenmalige collega vroeg mij in 2003 of ik in eerste instantie de communicatie/pr voor mijn rekening wilde nemen. Een paar jaar later ben ik ook de functie van secretaris van de Stichting Marathon Apeldoorn gaan vervullen. In die laatste functie heb ik contact met gemeente, provincie, Atletiekunie, sponsoren etc. Daarnaast houd ik het algemeen draaiboek bij van ons evenement.

  1. Zo’n wedstrijd organiseren, wat komt daar allemaal bij kijken ?

In mijn vrije tijd organiseer ik met vijf anderen de Centraal Beheer Midwinter Marathon: het zwaartepunt van de organisatie begint eigenlijk in juni/juli al omdat alles in gereedheid moet worden gebracht voor de inschrijving die half oktober altijd start. De website moet worden bijgewerkt, inschrijfformulieren moeten worden getest etc.

Wij zijn het enige grote hardloopevenement in Nederland dat nog door een compleet vrijwillig bestuur wordt georganiseerd, dat is best bijzonder. Alle andere grote evenementen hebben namelijk een of meerdere betaalde medewerkers in dienst. Maar we moeten ook onze andere vrijwilligers zeker niet vergeten! Op de dag zelf zijn er zo’n 350 druk in de weer, erg belangrijke mensen die er ieder jaar weer voor zorgen dat het evenement staat als een huis.

Wij richten ons op de breedtesport, niet zozeer op het naar Apeldoorn halen van de internationale top. Wij betalen geen startgeld. Van oudsher hebben wij voornamelijk wedstrijdlopers uit Nederland, de Nederlandse top verschijnt bij ons aan de start.

  1. Wat zijn de troeven van de Midwinter in Apeldoorn ?

Dat is toch vooral de prachtige omgeving waarin deelnemers lopen. Bossen, heide, je komt het in Apeldoorn allemaal tegen. En met een beetje geluk kom je ook nog wild tegen zoals wilde zwijnen en reeën.

Verder krijgen we van de lopers zelf regelmatig te horen dat we een groot evenement zijn maar dat het zeer gemoedelijk aanvoelt, een groter compliment kunnen we niet krijgen, vinden we zelf!

  1. Wie een weekendje in Apeldoorn kan verblijven in februari: wat mag je zeker niet gemist hebben?

De omgeving van Apeldoorn is prachtig. Een bezoekje waard is bijvoorbeeld Radio Kootwijk met de kathedraal en prachtige heide. Daarnaast natuurlijk de vele bossen waar Apeldoorn bekend om staat, je kunt er uren dwalen zonder iemand tegen te komen.

Of natuurlijk een bezoekje aan Paleis Het Loo met haar prachtige tuinen. 

  1. Hoeveel Belgische deelnemers waren er bij de vorige editie? 

Tijdens de editie 2016 deden er 51 Belgische deelnemers mee. Vooral voor mensen die in het voorjaar een marathon willen gaan lopen is de Asselronde (25km) in Apeldoorn dé ideale voorbereiding. Advies voor onze Belgische vrienden is om zich snel in te schrijven voor deze afstand die onder andere over de heide voert.

  1. Heb je nog een boodschap voor de hardlopers, in België ?

Jazeker! Wie van mooie routes houdt in een groene omgeving moet zeker in Apeldoorn aan de start verschijnen! Bossen, heidevelden, wild, je komt het in Apeldoorn allemaal tegen.

Dankuwel, Robert!

En dan nu, dames en heren, de prijsvraag!

handdoek-1-1Geraakt u ook regelmatig uw handdoek kwijt, bv. bij wedstrijden?

En droomt u ook al lang van een prachtig, en dan vooral, een gratis exemplaar?

Dan bent u met deze blog aan het juiste adres.

Eén eenvoudig vraagje oplossen, en een onschuldige kinderhand zal bepalen naar wie deze prachtige Midwinter handdoek gaat! De vraag luidt:

“Waarom zou je als Belgische hardloper wel, of niet, deelnemen aan de Midwinter in Apeldoorn op 5 februari 2017 ?”

Wij kijken alvast uit naar uw antwoord, en we komen er uiteraard op terug!

Met sportieve groeten,

Peter

5 gedachte over “Midwinter Apeldoorn: in gesprek met Robert Spijkerman”
  1. Mooi verhaal Peter en idd leuk om te lezen dat het georganiseerd wordt door vrijwilligers die zich belangenloos in zetten om het weer tot een groot succes te maken in 2017. Mooie handoek trouwens voor de Belgische loopmaatjes😉 Ik kijk er naar uit om hem te gaan lopen.

Geef een reactie