zo. jan 30th, 2022

bredenelooptDames en heren, deze ochtend werd ik wakker, en ik voelde me zowaar een beetje wereldvreemd. Niet omdat ik een rechter ben die de wet niet kent, maar omdat ik wakker werd in een vreemd bed. In Oostende, dan nog.

Jawel, er stond vandaag een race op het programma, Bredene Loopt. 12 km.

In de voormiddag hadden Kathelijne en mezelf een shopmomentje geagendeerd. Daarbij kocht ik een externe batterij-oplader voor m’n smartphone.

wp-1481388238350.jpgNiet het gewone, ordinaire type, zoals je er dertien in een dozijn kan vinden. Enfin, kopen.

Neen, integendeel. Ik dacht deze voormiddag, het is misschien een beetje wereldvreemd, maar waarom zouden wij de planeet eens niet redden? Of toch een stukje ervan.

En aldus kocht ik een externe batterij-oplader op zonne-energie. Prachtig design, en zo’n oplader op zonne-energie verkleint de kans toch gevoelig dat je smartphone én je externe oplader tegelijkertijd leeg zijn, zo dacht ik. Wat een mens vandaag al niet nodig heeft. M’n allereerste gsm: die laadde ik zondag op, en twee zondagen ernà was de batterij nog niet in de helft.

Bijna geen mens had zo’n ding, dus als die eens om de drie dagen gebruikt werd, dan spraken we van een piekperiode.

Enfin. Vandaag was het helaas een bijzonder grijze dag in Oostende, met veel mist en met nog méér nevel, en dus er werd niet zo veel opgeladen, met m’n nieuwe hebbeding. Things happen.

Maar Kathelijne en ik, wij vroegen het ons wel af: waarom maakt men eigenlijk geen smartphones met aan de voorkant een smartphone, en met aan de achterkant een resem fotovoltaïsche cellen? 

wp-1481387947881.jpgRond de middag ging het richting Bredene. Start en aankomst vonden plaats aan het Staf Versluys Centrum.

Kent u Staf Versluys? De Bredenaars verkozen hem tot Bredenaar van de vorige eeuw.

Staf Versluys werd geboren in 1929, in Bredene.

Anders had men hem natuurlijk niet kunnen verkiezen tot Bredenaar van de eeuw, dat spreekt voor zich.

Staf groeide op als een vrolijke en handige jongeman. Tot grote vreugde van zijn ouders, werd hij timmerman, scheepsbouwer, en zeiler. Die drie zaken bleken bovendien bijzonder complementair te zijn. Als wedstrijdzeiler voer hij tweemaal rond de wereld, het was z’n bedoeling om één keer rond de wereld te zeilen, maar gooed, hij raakte het noorden kwijt, en zo kwam er ongewild toch nog een tweede toer bij.

Interessant en indrukwekkend: daarbij bouwde Staf zijn houten schepen zelf! 

Chapeau. De kans is bijzonder klein, dames en heren, maar als ik het ooit in m’n warhoofd zou halen om het ruime sop te kiezen in een zelfgebouwde zeilboot, dan hoop ik oprecht dat u mij vriendelijk maar kordaat zal trachten tegen te houden.

wp-1481388065643.jpgHa, en wie ontmoette ik in Bredene, voor de start?

Een 400-tal sympathieke lopers.

Maar in het bijzonder: Cami Verwerft! Wat een fijne, lieve, sympathieke dame, en dus, wat een fijne kennismaking.

Enfin, wat mij betreft toch.

Hardlopen en Facebook verbinden mensen!

Morgen loopt Cami trouwens ook nog de urban trail in Eindhoven: wij wensen haar daar héél veel succes!

Bredene Looopt.

Nou. Om stipt 14u begon de race, en man man man, wat was me dat een zware dobber.

Grote stukken dwars door het mulle zand!

Duin op, duin af.

Brug op, brug af.

Het leek wel alsof ze het er om gedaan hadden. Ik had voortdurend het gevoel dat m’n hartslag tussen de 240 en de 260 schommelde. Verdorie, wat was dit afzien. Bij nader inzien bedroeg m’n hartslag tijdens de race eerder 158, maar goed.

Uiteindelijk kwam ik, amechtig naar adem happend, binnen gestrompeld na 51 minuten.

wp-1481387899404.jpgEn nu mag u allemaal eens raden wie er gewonnen heeft?

Benny Fischer natuurlijk.

Met een wel érg ruime voorsprong op nummer twee, laat staan op nummer drie, en de rest van het peloton. Wat een topsnelheid! 

Na de wedstrijd hebben we nog een kilometer of vijf uitgelopen, en u mag eens raden over welke sport wij het zoal gehad hebben! 🙂

Conclusie: Bredene Loopt is een warme aanrader. Fijne sfeer, pittig en uitdagend parcours, en een mooie keuze tussen 4, 8 en 12 km. En een prima organisatie!

Voor herhaling vatbaar, dus!

Met sportieve groeten,

Peter

2 gedachte over ““Bredene Loopt 12 km” – 51 min”

Geef een reactie