vr. jan 28th, 2022

sint-2Lieve Sint,

Met dit briefje wil ik u graag even in herinnering brengen dat ik het voorbije jaar héél braaf ben geweest. De voorbije jaren ben ik ook braaf geweest, maar dit jaar nog braver dan anders.

Indien u dat op prijs stelt, dan mag u zulks laten blijken op 6 december: u kan mij steeds verblijden door een mooie marathontijd in mijn schoentje leggen, als dat mogelijk zou zijn: eentje onder de 3u08.

Gisteren hebben wij overnacht in een Bed & Breakfast in het verre Lovendegem. Namens de echtgenoot van de vrouw des huizes, die bij Volvo werkt, wil ik u graag vragen of u de auto-industrie terug naar ons land kan brengen, op 6 december?

sintLieve Sint, misschien hebt u het gemerkt, of misschien is het aan u voorbij gegaan, maar er is enige beroering ontstaan over uw werknemers, de Zwarte Pieten.

“Hebben ze weer kattenkwaad uitgehaald?”, denkt u verschrikt?

Neen, dus.

De vraag rijst of die Zwarte Pieten niet al te zeer worden geassocieerd met kleurlingen en met zwartjes, en of er sprake is van een racistische ondertoon?

Enfin, volgens sommigen rijst die vraag, en dient ze dus beantwoord te worden.

Volgens anderen rijst de vraag dan weer niet, en een vraag die zich niet stelt, die hoeft natuurlijk niet beantwoord te worden.

Hoe een vraag kan rijzen, en tegelijkertijd niet kan rijzen, dat is hogere metafysica.

Laat ons daar ons arm hoofd niet over breken, dat gaan we nooit begrijpen.

Zelf denk ik graag dat er in u géén racist schuilt. U bent een goede, oude, wijze man, en u maakt graag àlle kindertjes blij, ongeacht hun ras, kleur, geaardheid, etc.

schoorsteenpietIn ieder geval wil ik u wel even waarschuwen. In het pamflet van het Pietenpact las ik dat u Zwarte Pieten dient in te zetten “zonder raciale typeringen”, en dat er zelfs kan overwogen worden om de klus te klaren zonder zwarte pieten.

Qua logica is dat helder: als u geen Zwarte Pieten hebt, dan hebben ze ook geen raciale typeringen.

Maar er is duidelijk niet goed nagedacht over de consequenties! Want wie gaat dan al het werk doen?  Uzelf? Helemaal alleen, op uw oude dag? In het kader van de discussie over de pensioenleeftijd, mag men al lang blij zijn dat u nog elk jaar opnieuw de daken op wil.

regenboogpietenEn dan al dat werk helemaal alleen doen? Dat lijkt me geen #WerkbaarWerk!

Als u daar prijs op stelt, lieve Sint, dan bezorg ik u graag en geheel vrijblijvend de contactgegevens van het ABVV en van Rudy.

In het pamflet wordt nog wel een alternatief aangereikt: werken met regenboogpieten.  Regenboogpieten? Wat zijn dat nu weer? Zijn dat pieten die gay of transgender zijn? Enfin, daar heb ik niets tegen hoor, zo politiek correct zijn we wel. Maar voor uw doelgroep van kindertjes jonger dan 9 jaar moet zulks toch nog irrelevant zijn?

Enfin. Ik zou zeggen, lieve Sint, lig er niet wakker van.

Er zijn dringender problemen op de wereld.

zwarte-sintMaar hou het misschien zijdelings in de gaten. Voor je het weet, krijg je in zo’n debat gekke wendingen.

Zo oordeelde iemand recentelijk dat u niet noodzakelijk blank hoeft te zijn. Nu breekt uw klomp?

Nou. De mijne ook.

Hoe kan een blanke meneer nu plots een zwarte meneer worden? Dat kan toch niet? We hebben ooit, in de hoedanigheid van Michael Jackson, het omgekeerde fenomeen gezien: een zwarte zanger die een blanke zanger wou worden, en we weten hoe dat is afgelopen.

Enfin, wij gaan de discussie hier niet ten gronde voeren, lieve Sint, deze knoop krijgen wij tweetjes nooit ontward, vrees ik.

In ieder geval. Weet dat ik u niets kwalijk neem, wie u ook gebruikt, euhm, inzet als Zwarte Piet.

Doe maar voor het beste.

Tot slot lieve Sint, onthou misschien toch dat ik dit jaar héél braaf ben geweest. U mag dat navragen bij  Kathelijne. En aangezien u een jaartje ouder wordt, maak misschien een mental note to the Self: “Een mooie marathontijd in Peter z’n schoentje, op 6 december”!

Met vriendelijke groeten,

Peter

2 gedachte over “Lieve Sint”

Geef een reactie