za. jan 29th, 2022

trumpBeste Donald,

Alles goed met u?

Al vier keer ben ik aan een volzin begonnen om u zo oprecht mogelijk te feliciteren, maar het lukt me niet. Naar Europese normen is Hillary Clinton de winnares, en dan hebben wij het niet alleen over het aantal behaalde stemmen.

Vandaag vroeg ik het eens aan de kinderen, wat zij er van vinden. Donald, als het uw bedoeling is om de hartjes en de zieltjes van de Europese kinderen te winnen, dan is er nog véél werk aan de winkel.

TrumpIk zal maar met de deur in huis vallen. Zonder de woordelijke formuleringen te willen herhalen, komt het er op neer dat men twijfelt aan uw verstandelijke vermogens, aan uw emotioneel evenwicht, en indien er de komende maanden een en ander serieus fout zou lopen, dan trekken zij nu reeds uw toerekeningsvatbaarheid in twijfel.

Voorts zijn zij niet gecharmeerd door de manier waarop u over vrouwen sprak, en nog minder door wat u er allemaal mee uitspookte.

Tot slot is de gangbare kinderopinie dat uw leiderschap niet alleen zal leiden tot handelsoorlogen, maar tot hele oorlogen tout court.

Image result for de bekeerlinge hertmansNou. Ik dacht, ik geef het maar even mee. U kan er maar uw voordeel mee doen.

Recent las ik een bijzonder mooi boek, Donald. Van een Vlaamse topschrijver Stefan Hertmans. Wat kan die meneer prachtig schrijven, Donald! Een echte taalkunstenaar.

Stefan Hertmans leverde onlangs een meesterwerkje af, vind ik: De bekeerlinge. Wat een juweeltje. Boeken in een historisch kader (in dit geval: de 11de eeuw), wat kan ik daar van smullen! Deze roman gaat over de avonturen van een proseliete, in de 11de eeuw. Een proseliete, dat is een christelijke vrouw zich bekeerde tot het jodendom, in dit geval, speciaal voor haar geliefde, David. Als dàt geen echte liefde is!  Het komt haar, haar man, en haar kinderen helaas wel zeer duur te staan.

Als u precies wil weten hoe die vork aan de steel zit, dan kan ik u, en eigenlijk iederéén, de lectuur van dit bijzonder knap geschreven boek warm aanbevelen.

BlUrban II.pngDe elfde eeuw, wat voor een gekke eeuw was me dat. Allerlei landen bevochten elkaar, ambras, miserie, en toen was er plots die rare kwibus, Paus Urbanus II, die uit opportunisme dacht:

En wat als we ze nu eens allemaal naar Jeruzalem sturen?

Urbanus II riep op om de Heilige Stad te heroveren op de Saracenen, in het gezegende jaar 1095.

Urbanus sprak toen de gevleugelde woorden: “Deus lo Volt!”. Oftewel, God wil het!  Tot zijn eigen verwondering wou niet alleen God het, en zo werd dit een gigantisch succes.

Al die ridders, Fransen, Duitsers, Normandiërs, noem maar op, allemaal hun paard op, nog snel moeder de vrouw laten verwittigen dat het iets later zou worden, en huppekee, wegwezen.

Jeruzalem gaan veroveren. Moordend, verkrachtend, plunderend, zo trokken deze edele lieden door Europa en door de wijde wereld.

Hier en daar een kleine pogrom tegen Joden, men zag er geen graten in. In 1096 werden onder meer de joodse gemeenten van Mainz en Worms volledig vernietigd.

En dan moesten het gepeupel, het plebs, de boeren, en de Mexicanen nog op kruistocht vertrekken.

Diverse volkslegers vertrokken ook naar het Heilige Land, onder de vakkundige en inspirerende leiding van lieden zoals Peter de Kluizenaar en Walter Zonder Have. Zonder wapens en zonder uitrusting aan een tocht van meer dan 4.000 km beginnen, dat valt makkelijk te raden: de grote meerderheid sneuvelde alras, militair onkundig als zij waren. Nooit Jeruzalem gezien, die arme stakkers, zelfs niet in de verte.

In u heb ik ook altijd een echte Kruisvaarder gezien, Donald.

Een kruistocht, tegen het establishment.

Zo kan men uw campagne wel samenvatten: een kruistocht tegen de democratische én de republikeinse elite.

U hebt gegokt, en gewonnen.

Nu, waar we het dan toch moeten over hebben: niet elke Kruisvaarder had de bevrijding van Jeruzalem voor ogen:

“Vele edelen en ridders gingen uit puur eigenbelang, om land of fortuin te verwerven”

Dat vraag ik me wel eens af Donald.

Wilt u Jeruzalem bevrijden, of hebt u stiekem een andere vorm van fortuin in gedachten?

Enfin, lees dit misschien ook als een waarschuwing.

Vele kruistochten mislukten, grandioos.

Men liep domweg verloren. Of erger nog, anderen gingen er zich mee moeien. “De Vijfde Kruistocht werd door de bemoeienis van het Vaticaan een volledige mislukking”.

Bij de Negende Kruistocht sloeg men zijn tenten op bij Tunis, en terstond brak de pest uit, waarbij niet alleen Koning Lodewijk stierf, maar ook het overgrote deel van zijn leger naar de eeuwige jachtvelden vertrok, in plaats van naar Jeruzalem.

Dat betekende het finale einde van de grote kruistochten, toen was het game over.

Take care,

Donald

5 gedachte over “Kruistocht”
  1. Mooi geschreven Peter! En het boek van Hertmans ligt klaar als geschenk voor de sprekers op FAPA- studiedag van 19 november. Hopelijk valt het ook bij hen in de smaak.

Geef een reactie