wo. jul 6th, 2022

Beste Paul,

Alles goed met u?

Wat heb ik nu gelezen in de krant? Dat u niet tevreden bent met de nieuwe president van de (voorlopig nog) Verenigde Staten?

tdb-paul_magnette-a_publierIk ben er ook niet blij mee.

Ik zou zelf nooit voor Donald Trump gestemd hebben.

Maar als ik eerlijk ben: voor Hillary Clinton ook niet.

Wat een vals mens.

Lood om oud ijzer, moeten vele kiezers gedacht hebben. 59 miljoen Amerikanen stemden voor Hillary Clinton, en 59 miljoen Amerikanen stemden voor Donald Trump.

Gelijkspel, quoi.

Er zijn wel 324 miljoen Amerikanen, dus de (grote) meerderheid moet toch gedacht hebben: “Als dàt de keuze is, dan blijf ik thuis”.

mannen-vrouwenJe mag eens raden, Paul, aan wie we deze uitslag te danken hebben: aan de mannen, of aan de vrouwen?

Inderdaad, aan de mannen.

Mannen!

Mannen stemden vooral voor Donald, vrouwen daarentegen stemden vooral voor Hillary.

Om dit soort toestanden te vermijden, is het aangeraden om bij de volgende verkiezingen de spelregels te veranderen: vrouwen krijgen twéé stemmen, mannen geen enkele.

Laat ons dan vervolgens wel consequent zijn: als dat systeem tot bétere resultaten leidt, dan moeten we daar lessen uit trekken.

Maar goed, u hebt dus wél gelogen, Paul. 

U zei vandaag namelijk: “Quand Le Pen félicite Trump, tout est dit”.

paulDat is niet waar.

Alles is nog NIET gezegd, getuige de honderden analyses, meningen, opiniestukken, en wanhoopskreten, die wij nu zien voorbijkomen.

De wereld lijkt te vergaan.

En ook u hebt er geen goed oog in: “Il est bien sombre, le monde qui vient”.

Ach. Laat ons pragmatisch zijn, Paul. Het volstaat dat wij even aan introspectie doen, en dan zal u het met mij eens zijn, elk volk krijgt de leiders die het verdient.

Image result for Joseph de MaistreDat wist Joseph de Maistre (1753-1821) reeds in de 18de eeuw. Joseph de Maistre was een groot filosoof die tegen de Franse Revolutie was. Tamelijk uniek, want de Franse Revolutie was erg mainstream in de 18de eeuw.

Voor Joseph was de Franse revolutie een ramp van historische omvang. De wereld zou vergaan. Hij kantte zich fel tegen het rationalisme, en hij stelde daar de religie en het gezond verstand tegenover.

En zo zijn we toch weer bij Donald Trump aanbeland hé?  Koen Geens, toch geen uilskuiken, gaf het toe:

“Je wordt geen Amerikaans presidentskandidaat als je niet over een gezonde dosis verstand beschikt”.

Inderdaad. Misschien beschikt Donald Trump over een gezonde dosis verstand, en heeft hij die nog even achter de hand gehouden, voor als hij zou winnen.

De wens is de vader van de gedachte.

De vraag die nu te pas en te onpas gesteld wordt, is: “En wat nu? Wat gaat er nu gebeuren?”

Image result for Publilius Syrus not every questionSimpelweg: dat weten wij niet.

Publilius Syrus was een Syrisch-Latijns dichter uit de eerste eeuw voor Christus.

Toen hem eens een héél domme vraag werd gesteld, antwoordde Publilius:

“Niet iedere vraag verdient een antwoord”.

Zo is dat. Publilius kwam als slaaf in Italië terecht, maar door zijn geestigheid, door zijn intelligentie, en door zijn knappe uiterlijk, won hij te Rome de gunst van zijn baas, die hem prompt de vrijheid schonk, en een goede opvoeding bezorgde.

Zo kunnen we afronden, Paul. Publilius indachtig, laat ons geestig, intelligent, en knap wezen, en mits een beetje goede opvoeding komt alles dik in orde, zo krijgen wij de leiders waar we recht op hebben!

Met post-electorale groeten,

Peter

3 gedachte over “Mannen!”
  1. Wat vond je van de zeer serene overwinnings-speech van Donald en de even serene afscheids- speech van Hilary. Hebben ze het uiteindelijk toch geleerd ?

  2. Paul Magnette kan mij anders ook niet bekoren, moest ik moeten stemmen op hem, op Elio, op madame NON, dan zou ik ook thuisblijven mijn gedacht.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: