za. okt 16th, 2021

deens-geluk-2Geluk zit in een klein hoekje, zo schreven wij recentelijk. Flexibiliteit en wendbaarheid zijn van groot belang voor de blogger, en dus veranderen wij vandaag gezwind van mening.

Het geluk zit namelijk vooral in Denemarken.

Dat stond zo in Knack, en het zijn daar bij Knack geen uilskuikens, dat weet iedereen. Dus overtuig uzelf, hier is de link: “Waarom de Denen zo gelukkig zijn“.

deens-gelukIn alle happiness rankings scoren de Denen bijzonder hoog.

Nu, de Denen zijn afstammelingen van de Vikings, en dus is enige historische duiding wel op zijn plaats.

Hoe gelukkig de Vikings ook waren, als zij ergens een pittoresk kuststadje plunderden en in de as legden, dan was niet iederéén gelukkig met de gang van zaken, zo kan ik me voorstellen. Het geluk van de Denen ging dus vaak ten koste van het geluk van anderen.

Image result for geluk denemarkenTerug naar 2016. De oorzaak voor al dat Deense geluk is niet ver te zoeken, aldus Knack : 1) zij werken slechts weinig werkuren, en 2) zij hebben een goed functionerende overheid.

Eerst over die werkuren. “Denen werken officieel 37 uur per week, maar recente cijfers wijzen uit dat dat slechts 33 uur is“. Elke Deense werkgever wordt dus – met de glimlach – 4 uur per week en per werknemer opgelicht, zo zou je kunnen concluderen.

Maar dat staat het Deense Nationale Geluk dus niet in de weg, integendeel. 33 uur per week werken, met volledig loonbehoud, en iedereen is er gelukkig.

Als we ooit Rudy De Leeuw niet vinden, dan weten we in welk land we moeten zoeken. In de veronderstelling dat we hem willen terugvinden, natuurlijk.

Oei. Wat betreft de goed functionerende overheid, dat zou ons kunnen verleiden tot een gokje inzake de rangschikking van het Belgische Nationale Geluk, niet?

Image result for rwandaInderdaad, België staat op de 151ste plaats, net boven Afghanistan, maar onder Rwanda.

Het zij zo.

Wat mij telkens opnieuw opvalt is dat het een groot verschil uitmaakt wie iets zegt, ook als het om krak dezelfde boodschap gaat! In Knack lazen wij het volgende:

Door de sterke sociale zekerheid zijn de Denen niet zo bang om hun baan te verliezen, en doordat er minder angst is, zijn de Denen ook gelukkiger“.

Juist. Logische redenering, iedereen leest dat, en iedereen neemt dat aan, zonder slag of stoot.

Image result for rwandaNu. Beeld u zich even in dat een sympathieke asielzoeker uit pakweg Rwanda exact hetzelfde zou beweren, bij zijn aankomst in Zaventem.  Op het Journaal:

Wat ben ik blij dat ik eindelijk in België ben, want ik heb véél goeds gehoord over jullie sterke sociale zekerheid.  Nu moet ik eindelijk niet meer bang zijn !“.

Krak dezelfde boodschap, alleen door iemand anders gebracht. Wij doen vandaag nog een gokje, over de reacties op dit denkbeeldige interview: vele hartinfarcten, en op de World Happiness Index, zoefff, België van de 151ste plaats naar de 157ste plaats, met Burundi boven ons, en niemand onder ons.

Terug naar het gewone leven.

20161012_215045_resizedVandaag kreeg ik van Kathelijne héérlijke haverkoekjes voorgeschoteld. Zelfgemaakt. Met banaan, haver, rozijnen, noten, en vele andere uiterst gezonde ingrediënten. Zonder suiker. Heaven on earth.

Dat noem ik dus: geluk, in havervorm.

De kinesist zei gisteren dat ik terug eens mag gaan lopen. 5 km. Ook geluk hebben, vind ik.

Door mijn aderen vloeit niet veel Deens bloed, vrees is. Voor de Denen zit geluk in weinig werken en in een goede overheid, voor mij ligt het geluk bij Kathelijne, in héérlijke haverkoekjes, en als ik mijn loopschoenen mag aantrekken.

Met gelukkige groeten,

Peter

Een gedachte over “Deens geluk”

Geef een reactie