di. okt 12th, 2021

hoekjeEen ongeluk schuilt in een klein hoekje, zo wordt vaak gezegd.

En ook het geluk schuilt in een klein hoekje, wachtend tot u het eindelijk vindt.

Als de poetshulp geweest is, controleren wij grondig de hoekjes. De kwaliteit en de ijver van de poetshulp zitten dus ook in dat hoekje.

Het is er druk, in dat hoekje.

De ondernemer, daar is dan weer een hoekje af, maar dat is iets anders, daar hadden wij het eerder over.

De blogschrijver, daarvan kunnen wij bezwaarlijk beweren dat er slechts een klein hoekje af is.

Zoals dat in regio Aalst mooi wordt geformuleerd, wanneer iemand een beetje verward van geest is: “Dat is een ronde tafel, daar zit geen enkele hoek meer aan”.

Van een heel andere orde: als u te horen zou krijgen dat u tegen de hoek van een ronde tafel bent gelopen, dan betekent dat – in een aantal dialecten toch – dat de ooievaar op komst is.

Image result for uitputtingsmethodeNu, de cirkel is eigenlijk een veelhoek met oneindig veel hoeken.

Kent u de uitputtingsmethode?

Voor één keer heeft dit niets met hardlopen te maken. De uitputtingsmethode werd eigenlijk bedacht door Antiphon van Rhamnus, maar Eudoxus van Cnidus ging schaamteloos met de pluimen lopen.  In die tijd hechtte men nog niet zo heel veel belang aan intellectual property rights.

cnidesEuclides heeft nadien heel wat bewijzen (en zelfs hele werken) “geleend” van Eudoxus (en dus eigenlijk van Antiphon van Rhamnus!), maar er was geen haan die daar naar kraaide. Steal with pride, was toen de leuze.

Enfin, de oppervlakte een cirkel kan dus benaderd worden door de grootste veelhoek te nemen die in die cirkel past, en naarmate die veelhoek méér hoekpunten heeft, komt de oppervlakte dichter in de buurt. Wanneer het aantal hoekpunten op oneindig komt, dan krijgen wij zo netjes de oppervlakte van de cirkel. Je moet er maar op komen.

Image result for zenNou. Als u vandaag niets hebt bijgeleerd, dan moet u even eerlijk opbiechten wat er aan de hand is: dan bent u ofwel een échte wiskundige, of dan hebt u verdacht goed opgelet op school vroeger.

Ik weet niet wat ik het ergste moet vinden voor u, maar goed.

Wij dwalen af.

Waar ik toe wou komen: ook de hardloper staat soms in het hoekje.

Image resultEen beetje te hard getraind. Misschien niet véél te veel, maar toch een beetje teveel. Niet goed geluisterd naar de signalen, die er wel waren. Ook als alles goed gaat, is het evenwicht steeds wankel. Je zoekt de grenzen op, en dan vind je ze soms

Eén kwaaltje, en hopsakee, het harde verdict van de kinesist: drie dagen rust. Geen vrijblijvende suggestie, zo bleek na bevraging.

Drie  dagen rust. Ter verduidelijking, dat is bijna een halve week. 72 uren, als ik het even snel en handmatig tracht te benaderen.

Tel daar een halve regeringscrisis bij, en het einde van de wereld lijkt wel nabij. 

Waar vindt een mens dan een beetje advies, en een beetje wijsheid?

Bij Johan.

Ging recent het hoekje om, helaas. Maar zijn verbale erfenis is van een eeuwigdurende, tijdloze schoonheid. Waar we vandaag aan dachten, is deze:

Als je een speler ziet sprinten, dan is hij te laat vertrokken”.

Juist, inderdaad.

Anticiperen is de boodschap.

Met veelhoekige groeten,

Peter

3 gedachte over “Hoekjes”

Geef een reactie