za. jan 29th, 2022

gregNog welgeteld één keertje slapen, en dan is het zover, de Belfius Brussels Marathon.

We kondigden deze halve marathon al eerder aan, als generale repetitie voor de Marathon van Frankfurt, in deze blog.

Nu, wil u ook graag weten hoe één en ander in zijn werk gaat bij de organisatie van dit mooie event ?

Wij gingen op pad, en wij spraken met Greg Broekmans.

Greg is Director Running Events, bij Golazo Sports. Wij stelden hem vrij en vrank onze vragen. Over wat we altijd al hadden willen weten over de (Halve) Marathon van Brussel.

Leest u vooral mee !

1. “Dag Greg. Wie is Greg Broekmans?” 

“Ik ben 36 jaar jong, en ik werk reeds 12 jaar bij Golazo Sports. Ik organiseer reeds 6 jaar diverse loopevents, en ik heb zelf een verleden in de atletiek. Ondertussen heb ik 5 marathons op de teller staan, en bereid ik me voor op nummer 6: dat wordt de marathon van Porto. Ik train 2 à 3 keer per week.”
Met twee jonge kindjes (2 maanden en 2,5 jaar) kunnen wij alleen maar zeggen, #ChapeauGreg !!
2. “Greg, hoe lang bestaan de Halve Marathon en de Marathon van Brussel al? Hoe heb je dit event zien groeien?”
socialshare_brusselsmarathon_02“Wel, in de jaren ’80 bestond deze marathon reeds, maar men is daar op een gegeven ogenblik mee gestopt.
In 2004 werd dit event opnieuw opgepikt voor een organisatiebureau, in opdracht van ING. Daarbij was er een vervelend incident, de winnende loper kwam langs de verkeerde kant aan de finish op de Grote Markt. Dat incident kreeg toen internationale allures:
Daarna hebben wij het event overgenomen van het organisatiebureau dat in opdracht van ING werkte, dus vanaf 2005.
We maakten veel promotie in buitenland, en we groeiden van 3.700 deelnemers in 2005 gestaag door, tot 15.000 deelnemers in 2015 (dit is  het totaal voor alle wedstrijden)”
3. “Wat maakt de (Halve) Marathon van Brussel zo uniek voor de deelnemers?”
Image result“Wel, we noemen dit soms de échte internationale marathon van België, meer dan de helft van de deelnemers aan de marathon (60%) zijn buitenlanders.
We werken elk jaar aan een volwaardige Expo.
We trachten uiteraard een mooi parcours aan te bieden, met bv. een stuk naar Tervuren. Ook al is Brussel de hoofdstad, toch loopt deze marathon voor een aanzienlijk deel door het groen!
De finish op het Beursplein via de Grote Markt is natuurlijk ook bijzonder.
Daarnaast maken wij er ook een erezaak van om een zeer goede organisatie neer te zetten, met bv. een genereuze bevoorrading om de 2,5 km, in vele marathons is dit slechts om de 5 km”
4. “Lopers ervaren het parcours als erg pittig? Zo heb je niet de troef dat lopers hier een scherpe tijd kunnen neerzetten?”
Image result“Dat is een terechte vraag.  We hebben ooit eens geprobeerd om het parcours langs het kanaal van Vilvoorde te leggen, dat is erg vlak. Maar daar zijn we mee gestopt. Dan verliezen we zoveel van de troeven van Brussel. Dus nu hebben we terug een heuvelachtig parcours, en ja, dat schrikt een deel van het publiek af.
Maar het triggert onze lopers ook wel: dat heuvelachtige parcours is een onderdeel van de uitdaging.
En ondanks alles, zijn er toch lopers die hier hun PB aanscherpen !”
5. “Op hoeveel deelnemers mikken jullie dit jaar, en wat zijn de ambities, de komende jaren?”
“Dit jaar is het iets lastiger om buitenlandse deelnemers aan te trekken, maar vanaf volgend jaar mikken we terug op groei!
Image resultHet aantal toeschouwers kan zeker nog beter, bv. aan de groene stukken zie je dat het qua sfeer toch iets minder is. Dat is zeker een werkpunt.
Een toverformule bestaat wellicht niet, maar we gaan het even toch nog meer promoten, en supporters op de been proberen krijgen, voor deze mooie race.
We hebben ook een goede formule, met de Marathon en de Halve Marathon op één dag, dat spreekt bv. groepen erg aan, want niet iedereen wil of kan de marathon lopen. Daarnaast hebben wij ook een mooie 5 km race, en een kids run (+600 deelnemers!), dat vinden we heel belangrijk! Om deze Marathon te doen groeien zullen we internationaal nog méér promotie gaan maken, maar ook in eigen land willen we lopers nog meer stimuleren om erbij te zijn! Elke Belgische marathonloper zou de marathon in zijn of haar hoofdstad toch eens moeten gelopen hebben ?”
6. “Lukt het om topatleten te strikken, voor deze marathon?”
“Dat is een heikel punt, en toch ook een kwestie van budget.
Image result for marathon brussels 2016Als we moeten kiezen tussen méér muziekgroepjes om een fijne sfeer te creëren langs het parcours, of een loper aantrekken die een heel scherpe tijd haalt, dan kiezen wij toch liever voor het eerste.
Ik stel de vraag, luidop nadenkend: is dat nu zo belangrijk, die snelle elite-lopers aan de start? Hecht de grote groep lopers / deelnemers daar nu echt veel belang aan?
We trachten de deelname-prijzen toch zo veel mogelijk onder controle te houden, en grote budgetten uittrekken om bepaalde toplopers te laten starten, dat moet toch in de deelnameprijs worden doorgerekend, neen?”
7. “Ik zag dat jullie “Les Gazelles de Bruxelles” steunen ? Kan je iets vertellen over dit project en jullie samenwerking?”
“Ja!  Dit is een erg mooi project! Je leest er hier meer over. Bij elk event betrekken wij een goed doel, dat ons nauw aan het hart ligt.  Voor Les Gazelles voorzien wij sponsoring mbt kleding en loopschoenen.
Een van de loopsters van Les Gazelles zette ook al echte topprestaties neer ! (d.i. Messy Hailesilassie) ! Schitterend.
De leden van Les Gazelles krijgen een gratis inschrijving, en ALLE deelnemers worden opgeroepen om een gift te doen voor Les Gazelles. Wij zien dit als een onderdeel van onze maatschappelijke rol, en eerlijk waar, de samenwerking met Les Gazelles is erg fijn.”
8. “Wat maken/maakten jullie zoal mee, bij dit event? Heb je een anekdote die de moeite is om met de lezers van deze blog te delen?”
socialshare_brusselsmarathon_02“Wij maken de gekste dingen mee ! 🙂
We ontvangen veel buitenlandse deelnemers. Voor hen is het altijd een beetje zoeken. We geven hen graag een warme welkom, op de Expo.
Enkele jaren geleden was er een dame uit Los Angeles bij ons, die deelnam aan de Marathon, en zij is in Brussel komen werken en wonen.  Zij is nu nog steeds vrijwilligster!  Ze voelt zich erg verwant met ons event, en dat geeft een warm gevoel, als je dit soort relaties kan uitbouwen.”
9. “Heb je nog een goede tip, voor de deelnemers?”
Image result for marathon brussels 2016“Ja, wij hebben met het Sportoase Pacer Team een heel goed pacer team: je krijgt van hen onderweg tips, ze steunen je als je een dipje hebt, en zij hebben bakken ervaring met het behalen van streeftijden.
Dus heb je een bepaalde tijd in gedachten, overweeg dan zeker om aan te sluiten bij een pacer, zo loop je in groep, en zo loop je recht op je doel af !”
10. “Tot slot, loop je zondag mee ?”
socialshare_brusselsmarathon_01“Neen,  dat zal niet lukken.
De dag zelf is hectisch voor mij.
Maar hoe dan ook, de Belfius Brussels Marathon staat ook op mijn lijstje, dus ooit ga ik hem zelf meelopen !”
Okay.
Dankuwel, Greg! 
En véél succes met de organisatie, zondag!
Met sportieve groeten,
Peter
Een gedachte over “Belfius Brussels Marathon: in gesprek met Greg Broekmans”

Geef een reactie